REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
toff135 napisał(a):Czasem mi się wydaje, że ludzie biorą te Toyoty trochę z braku laku.. no i warunki rat wychodzą tam chyba najkorzystniej.
franccc napisał(a):śmiałe stwierdzenie wobec największego producenta na świecie
a może po prostu technologia hybrydowa toyoty jest na rynku od 25 lat i świetnie się sprawdza?
toff135 napisał(a):To tak trochę ironicznie napisałem, bo spotkałem się już z komentarzami, gdzie ludzie nie rozumieją dlaczego ludzie biorą te nowe toyoty
toff135 napisał(a):Choć z drugiej strony trzeba też przyznać, że kupując CH-R trzeba przymknąć oko na całkiem sporo mankamentów. Najgorsze, że nie ma zbyt wielu alternatyw chcąc tak j.w. crossovera, 4 cylindry, hybrydę (nie-plug-in) i automat.
Niby dwie hybrydy a działanie napędu trochę inne. Honda postawiła bardziej na elektryczność co słabiej sprawdza się w przypadku jazdy po trasie. W mieście będzie podobnie. Ogólnie w Hondzie silnik benzynowy z założenia ma działać trochę bardziej jako generator uzupełniając prąd w baterii trakcyjnej. W Toyocie napędza on bezpośrednio koła i służy jako główny napęd a ten elektryczny jak jako by na drugim miejscu.toff135 napisał(a): rodzaj hybrydy - w Hondzie głównym silnikiem jest chyba ten elektryczny i w skrajnym wypadku mógłby rozładować akumulator? istnieje w ogóle ryzyko jakichś problemów z zapłonem w zimie w takim rodzaju hybrydy? W Toyocie jest odwrotnie (główny jest spalinowy)
Czytałem że miały być zmiany w nowym C-HR ale nie wiadomo czy on wogole będzie. Bo jakoś nie specjalnie nowa wersja nadwozia przyjęła się. Co do nowego napędy to chodzi tu pewnie o piątą generację hybrydy.toff135 napisał(a):Gdzieś mi też mignęło, że w rocznikach 2023 w C-HR ma być nowa generacja skrzyni biegów - wiadomo coś komuś na ten temat?
Rokiko napisał(a):W Toyocie napędza on bezpośrednio koła i służy jako główny napęd a ten elektryczny jak jako by na drugim miejscu.
MotoAlbercik napisał(a):Ale generalnie to hybrydy Toyoty jeżdżą chyba głównie na prądzie
franccc napisał(a):Na prądzie to się co najwyżej toczą ze stałą, niską prędkością
toff135 napisał(a):To tak może podsumowując porównanie obu rozwiązań, który samochód jest według was rozsądniejszym wyborem?
szybki napisał(a):Wyjdź z założenia że Toyota wady będzie miała z lewej strony a inne auto z prawej strony kwestia upodobań co kogo bardziej drażni.