Pierwszy automat do jazdy po mieście

08 Sty 2023, 17:33

Cześć,
Szukam bezpiecznego samochodu do jazdy po Warszawie i wyjazdów do 200km. Od kilku lat poruszałem się jedynie komunikacją miejską i uberem. Oboje z żoną pracujemy z domu, a poza miasto wyjeżdżamy raz okazjonalnie. W tym roku jednak postanowiłem kupić coś dla nas, bo wyjazdy do rodziny bywają bardzo uciążliwe.

Moje wymagania na ten moment:
Budżet do 35k PLN
Skrzynia automatyczna
Przebieg do 300,000
Rocznik 2008>
Bezpieczny, ale relatywnie mały samochód, żeby można było zaparkować w centrum miasta

Na tę chwilę znalazłem trzy opcje:
Mercedes B W246, silnik 1.8
Chevrolet Captiva, silnik 2.0, 150 KM, 4x4
Volkswagen Tiguan, Benzyna, silnik 2.0

Czy pomożecie mi w wyborze? Kompletnie nie znam się, długo nie jeździłem niczym, a wcześniej stara Opel Astra i Pajero (r.1988).

Pozdrawiam,
Łukasz
seju89
Nowicjusz

08 Sty 2023, 17:47

seju89 napisał(a):Na tę chwilę znalazłem trzy opcje:
Mercedes B W246, silnik 1.8
Chevrolet Captiva, silnik 2.0, 150 KM, 4x4
Volkswagen Tiguan, Benzyna, silnik 2.0

I każda opcja bezndziejna.

Poszukaj sobie astry j 1.4T
Jeśli musi być automat to w takim budżecie i nie wchodząc w wyższe segmenty wybór jest mocno ograniczony
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Sty 2023, 18:09

Dzięki za komentarz. Możesz po krótce wytłumaczyć czemu te opcje są beznadziejne? Myślałem też o Citroenie DS5 albo Nissanie Qashkqai.
seju89
Nowicjusz

08 Sty 2023, 18:19

w ds5 nie ma dobrego silnika benzynowego a w kaszkaju temat automatu jest mooooocno dyskusyjny, w manualu jak najbardziej
franccc
Stały forumowicz

08 Sty 2023, 18:20

Dzięki za komentarz. Możesz po krótce wytłumaczyć czemu te opcje są beznadziejne?

Internet to kopalnia wiedzy, poświęciłbyś na to 5 minut przed napisaniem posta to sam byś wiedział.
franccc
Stały forumowicz

08 Sty 2023, 18:23

Wierz mi, że szukałem sporo. Po prostu nie znam się za bardzo i nie wiem na co zwracać uwagę. Znalazłem taką oto Astrę 1-6 cdti 136km, navi, pl, klimatronic, cosmo, ledy, tempomat, pdc, gwarancja [ogłoszenie już niedostępne]

Co o niej myślisz?
seju89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...

08 Sty 2023, 18:36

Kupno nowoczesnego diesla kiedy większość czasu spędzasz w dużym mieście to zły pomysł. Wszystkie systemy oczyszczania spalin dostają mocno po dvpie i kosztowne problemy są tylko kwestią czasu. Benzyna będzie w twoim przypadku o wiele rozsądniejszym rozwiązaniem
franccc
Stały forumowicz

08 Sty 2023, 18:49

Masz rację. Na szczęście w benzynie też są ciekawe oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Myślę, że to jak najbardziej opcja do rozważenia. Szkoda mi tylko, bo ten Merc w B klasie jest przepiękny. Nie chcę jednak władować się w niepotrzebne koszty serwisowe.
seju89
Nowicjusz

08 Sty 2023, 18:54

Serio mieszkając w Warszawie chcesz tak "wyszukanego" auta jak opel astra szukać po całym kraju?

BTW wbrew temu co handlarze piszą w ogłoszeniach to niezarejestrowanym autem nie można się poruszać po drogach publicznych.
franccc
Stały forumowicz

08 Sty 2023, 19:01

Jeśli znajdę Astrę J w automacie w Warszawie to byłoby super. Podałem link jako przykład czegoś czego szukałbym na miejscu. Czy znasz jeszcze jakąś dobrą alternatywę dla tego samochodu?
seju89
Nowicjusz

09 Sty 2023, 01:17

Niestety ta Astra J ma zerową widoczność przy cofaniu. W mieście będzie to bardzo uciążliwe.
seju89
Nowicjusz

09 Sty 2023, 08:56

Jeśli uważasz, że w astrze masz słabą widoczność to chyba ci zostaje kupno jakiegoś kwadratowego minivana
franccc
Stały forumowicz

09 Sty 2023, 09:25

A co myślisz o Tiguanie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
seju89
Nowicjusz

09 Sty 2023, 09:35

Powtórzę się, zacznij używać google'a. Po co mamy pisać setny raz o ryzykach posiadania auta w konfiguracji tsi+dsg skoro nawet w polskojęzycznym internecie lektury o możliwych awariach i kosztach masz na kilka tygodni czytania.
W skrócie? To nie jest auto dla kogoś kto chce wsiadać i bezawaryjnie, tanio jeździć a jego głównym wymaganiem co do auta jest fakt żeby się łatwo parkowało
franccc
Stały forumowicz

09 Sty 2023, 10:48

W tym Tiguanie to jedynie silnik, skrzynia jest ok, to jest wersja 200 konna także DSG się nudzi, te skrzynie nie były takie same z silnikami 100 konnymi co 200 konnymi.
Skrzynia jest wytrzymała, musi przenosić duże momenty obrotowe itd, kwestia regularnej wymiany oleju
Natomiast silnik - tutaj łańcuchowy 2,0 TSI, nie będzie bezawaryjny.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017