Nowy samochód - jaki warto dziś kupić?

08 Sty 2023, 10:23

MotoAlbercik napisał(a):Toyota na swojej stronie nie podaje, do jakiej prędkości jedzie się na elektryku. wspominają tylko, że podczas ruszania z pod świateł, czy parkowaniu, czy jazda w korku, to jest pełny elektryk.
Z moich obserwacji na elektryku możemy rozpędzić się do ok 60km/h czyli jazda miejska.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sty 2023, 12:38

Dokładnie :ok:
Jeżeli ja miałbym wybierać, to zdecydowałbym się na auto, które w mieście jeździ na prądzie. Bo tak naprawdę, to jazda po mieście powoduje największe spalanie paliwa.
warto poświęcić czas i poszukać dokładnych informacji o napędzie hybrydowym obu aut. Bo jeżeli potwierdzi się to, co napisałem wcześniej, to prawdopodobnie lepszym wyborem byłaby Honda, ponieważ silnik spalinowy napędza tylko generator elektryczny, a nie koła. I być może tu będzie niższe spalanie. Nawet w trasie, gdzie Toyota do napędu kół wykorzystuje już silnik spalinowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Sty 2023, 22:36

MotoAlbercik napisał(a):Bo jeżeli potwierdzi się to, co napisałem wcześniej, to prawdopodobnie lepszym wyborem byłaby Honda, ponieważ silnik spalinowy napędza tylko generator elektryczny, a nie koła. I być może tu będzie niższe spalanie. Nawet w trasie, gdzie Toyota do napędu kół wykorzystuje już silnik spalinowy.

https://e.autokult.pl/honda-hr-v-kontra ... 136729440a
toff135
Nowicjusz

09 Sty 2023, 12:38

Kao napisał(a):Z moich obserwacji na elektryku możemy rozpędzić się do ok 60km/h czyli jazda miejska.
Mówimy o hybrydzie w trybie EV? Jeżeli tak to rozpędzisz się ale nie warto tego robić bo raz że długo to trwa bo musisz delikatnie operować gazem żeby nie włączył się silnik spalinowy no i musisz mieć zapas prądu w baterii. Nie zrobisz tego na trybie EV (wymuszony przyciskiem) bo przy 30 km/h zostanie on wyłączony. Dlatego mając na uwadze Aurisa którym się często poruszam najlepiej przyspieszyć dynamicznie do tych np. 60km/h z użyciem silnika spalinowego i po osiągnięciu tej prędkości pozwolić mu wejść w tryb elektryczny jadąc w miarę jednostajnie. Korzystając w ten sposób z układu hybrydowego jesteśmy w stanie osiągnąć najlepsze wyniki (tak wygląda to z mojego doświadczenia).

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli ja miałbym wybierać, to zdecydowałbym się na auto, które w mieście jeździ na prądzie. Bo tak naprawdę, to jazda po mieście powoduje największe spalanie paliwa.
Hybryda będzie realizowała krótkie odcinki na prądzie (1-3km) i musi się podładować więc całkowita jazda na prądzie w mieście odpada. Jak byś tak chciał to jedynie plug-iny zostają bo tu możesz przejechać nawet do 70km na prądzie.
MotoAlbercik napisał(a):Nawet w trasie, gdzie Toyota do napędu kół wykorzystuje już silnik spalinowy.
Patrząc na ciekawe porównanie które podał @toff135 HR-V kontra C-HR wygląda, że w trasie jednak lepiej wypada to drugie auto, a Honda minimalnie lepiej w mieście. Ogólnie różnice są na tyle nie wielkie w zużyciu paliwa w mieście, że można je wliczyć do błędu pomiarowego uznając że samochody spalają paliwo na takim samym poziomie.

Przy prędkościach autostradowych było już trochę gorzej:
Otóż Honda HR-V nie jest modelem na długie wyjazdy i poruszanie się autostradą. Poza bardzo głośnym napędem, jest jeszcze bardzo wysokie spalanie. Przy prędkości 140 km/h (mokry asfalt i temp. 1 st. C) zużywa 10,5 l/100 km! Dla porównania - toyota potrzebowała w tych samych warunkach 8,7 l/100 km.

Tu jeszcze pozostaje dosyć istotna kwestia rozmiaru opon w tych samochodach bo o tym nikt nie wspomniał porównując spalanie, a w hybrydzie ma to duże znaczenie.

Kolejna sprawa to taka że do porównania z Hondą pasowałby lepiej C-HRka z hybryda 1.8 a nie 2.0 wtedy moce w KM były by bliższe, a Toyota z tym pierwszym silnikiem jest trochę oszczędniejsza od wersji mocniejszej z 2.0.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

09 Sty 2023, 12:50

No i wszystko jasne :ok:
Jeżeli tylko wierzyć temu artykułowi, to ja bym wybrał sobie jednak Hondę. Mimo wszystko, dłużej jedzie na prądzie. Jedyne co mnie zaskoczyło, to spalanie - myślałem, ze jak silnik spalinowy nie napędza kół, a tylko generator to spalanie będzie na poziomie około 4 litrów max. a tu na autostradzie 10 litrów... Ale nie jest to znowu aż tak dużo, jeżeli większość jeździmy do pracy w ruchu miejskim, a w trasę wyjeżdżamy sporadycznie np. na wakacje. Wtedy nawet te 10 litrów, to nie jest aż tak dużo. Z tym, że do tych testów spalania podszedłbym raczej ostrożnie i nie wierzyłbym temu do końca. Żadna próba spalania nie miała testu na odcinku 100km. No i pytanie, czy to jest spalanie rzeczywiste, czy tylko średnie. Bo różnica przy tankowaniu jest wielka. No i jazda w trasie z prędkością 120 czy 140 km/h. Nie jest możliwe nigdzie przejechać 100km z taką prędkością. Dlatego sądzę, że te wyniki spalania, to były brane z wyświetlacza komputera jako spalanie średnie na jakimś tam odcinku. Kolejna rzecz, to pojadę 100km S1 i spalę te 10 litrów, a pojadę A4 i spalę mniej albo więcej. A jak pojadę S3 to spalę jeszcze inaczej. Mało tego, nawet jak pojadę np A4 i raz pojadę z miejscowości A do B, a drugi raz z miejscowości C do D, to też to spalanie będzie inne. Tak więc na spalanie ja bym tu nie patrzył wogóle.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2023, 13:05

W hybrydzie nawet jeżdżąc na takich samych odcinkach do około 10km spalanie może być naprawdę różne bo zależy od większej ilości czynników niż przy zwykłym napędzie spalinowym. Z doświadczenia mogę powiedzieć że różnica może być nawet 2 litrów (patrząc na to co pokazuje komputer po przejechaniu takiego dystansu). Im dłuższa droga tym te różnice coraz bardziej się zacierają.

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli tylko wierzyć temu artykułowi, to ja bym wybrał sobie jednak Hondę.
Musiałbyś przejechać jakieś określone dystanse jednym jak i drugim żeby stwierdzić który lepiej Ci pasuje :wink: A najlepiej pojeździć i wyjeździć jeden bak paliwa i wtedy podjąć decyzję.

Tu moje najniższe spalanie z jazdy hybrydą toyota-auris-ts-1-8-hybrid-prestige-executive-skyview-navi-vt126531-15.htm#p838334 nie mam drugiego zrzutu ale ta sama trasa ostatnio i spalanie 4.9 według komputera.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...

18 Sty 2023, 13:34

Podbijam temat: Jaki nowy samochód dziś kupić? - jakbym pisał głupoty to mi powiedzcie.
Potrzebuje dobrego samochodu na lata dla rodziny 2+2. Obecnie jeżdżę "krzesełkiem", więc w co bym nie wsiadł będę zadowolony. Bardziej zależy mi na samochodzie, który będzie na lata. Moja roczna eksploatacja to mniej niż 10 tys KM i na spalaniu mi tak nie zależy co na tym żeby mieć spokój z samochodem na lata. Do pracy jeżdżę komunikacją, a samochód to do sklepu raz w tygodniu i do kościoła (no i jakieś awaryjne sytuacje - jak to z dziećmi). Choć mam nadzieję, że po zakupie nowego samochodu zacznę na weekendy gdzieś jeździć (ale wtedy pewnie się okaże, że po zakupie samochodu, trzeba będzie finanse zreperować i z podróży ch...).

Zastanawiam się nad RAV4, bo jakoś mi się podoba (po prostu), choć z 20 - 30 tys za drogi. I kolejna fanaberia to chciałbym napęd 4x4 (ale jestem w stanie odpuścić).
I teraz właściwe pytania:
1. czy jak myślę o samochodzie na lata (+- 10 albo "ile da radę") to jest sens w hybrydę się ładować? Boje się, że będzie tam tak narąbane elektroniką/inny tematem, że po 5 latach nie wyjadę już z serwisu?
2. Może jednak samochody coś potanieją? Podobno w tym roku idzie syf jakiego świat nie wiedział już nawet nasz premier o tym mówi. Może w ogóle to nie jest czas na nowy samochód? (Wiem że nie adekwatnie, ale tesle już tanieją do 17% - może na inne samochody się to rzuci?)
3. Jakaś alternatywa do RAV4? Najlepiej tańsza :) Myślałem o SUV bo jednak w dużym mieście żyję, tylko jak pomyślę o parkowaniu to mi się odechciewa z garażu wyjeżdżać.
4. Ogólnie, kupując samochód, czuje się jakbym popełniał przestępstwo, co znajdę jakiś samochód, zaczynam czytać to okazuje się, że producent chce mnie oszukać? Podobno RAV4 rdzewieje, aż dziury nad kołami widać. To moja schizofrenia czy też tak macie?
5. Jaki wg Was jest najlepszy nowy samochód w relacji cena/jakoś ale żeby 10 lat działał?

Poratujcie dobrzy ludzie, ta hybryda to taki plus czy jednak w dłuższej perspektywie minus? Będę wdzięczny za propozycje i jakieś uzasadnienie czemu akurat to polecacie. Niestety ta rav4 mi się podoba, ale jeżeli mnie ktoś przekona, że to bez sensu i uratuje od życiowego błędu to też będę bardzo wdzięczny.
krzysiek2023
Obserwowany

18 Sty 2023, 14:05

Kupujac auto z salonu, trzeba wziąć pod uwagę wszystkie koszty. O ile w starym trupie wystarczy OC, to nie wyobrażam sobie, by w nowym aucie nie wykupić AC. A tu koszty idą już w tysiące, a nie setki. Trzeba też wziąć pod uwagę koszty serwisu, też można się mocno zdziwić. Ja na Dustera przesiadłem się właśnie z japończyka (Outlander 2019r) i nie ukrywam, że głównym powodem były koszty eksploatacji.
Także zanim wybierzesz jakieś auto, sprawdź całkowite koszty eksploatacji. Czy te kilka tys. zł za roczne ubezpieczenie i serwis nie spowoduje jakichś palpitacji serca :lol:
Co przy Twoich niskich rocznych przebiegach, koszt przejechania 1km wywinduje w kosmos.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sty 2023, 11:29

Jeszcze jako autor tematu zapytam: co myślicie o Kia Xceed i tym ich silniku benzynowym 1.5 T-GDI 160KM? Zauważyłem, że roczniki 2023 mają opcję skrzyni automatycznej 7DCT. Tylko zgaduję, że to nie będzie zbyt oszczędny samochód mając tyle koni pod maską?

Rzuciłem okiem na raporty spalania na autocentrum C-HR i Xceeda, to wg tych danych 1.8 Hybrid 122KM 90kW Toyoty to średnio spalanie 5,4 przy 6,5 1.5 T-GDI 160KM 118kW Kii (nie wiem na ile to wiarygodne). Myślałem, że różnice pomiędzy hybrydą a benzyną z taką mocą będą większe.

C-HR w wersji Style: 131 900 (2022 - wyprzedaż) | 142 400 (2023)
C-HR w najwyższej wersji GR Sport: 141 700 (2022) | 151 900 (2023)
Xceed w wersji L: 116 900 manual (2022) | 119 500 manual (2023) | 127 500 automat (2023)
Xceed w wersji Business Line: 126 900 manual (2022) | 129 500 manual (2023) | 137 500 automat DCT (2023)
*choć nie ukrywam, że wolałbym automat

Gdyby iść w benzynę to Xceed wydaje się ciekawy w tej cenie, oglądałem go i porównaniu do T-Roca to Xceed był na dużo wyższym poziomie wykonania właściwie pod każdym względem. Od C-HR właściwie też, ale tam przeważa napęd hybrydowy.
Gdyby iść w hybrydę to zostaje chyba tylko Toyota C-HR i Honda HR-V (ze wskazaniem na Toyotę z uwagi na lepsze warunki kredytowe).
toff135
Nowicjusz