REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Z moich obserwacji na elektryku możemy rozpędzić się do ok 60km/h czyli jazda miejska.MotoAlbercik napisał(a):Toyota na swojej stronie nie podaje, do jakiej prędkości jedzie się na elektryku. wspominają tylko, że podczas ruszania z pod świateł, czy parkowaniu, czy jazda w korku, to jest pełny elektryk.
MotoAlbercik napisał(a):Bo jeżeli potwierdzi się to, co napisałem wcześniej, to prawdopodobnie lepszym wyborem byłaby Honda, ponieważ silnik spalinowy napędza tylko generator elektryczny, a nie koła. I być może tu będzie niższe spalanie. Nawet w trasie, gdzie Toyota do napędu kół wykorzystuje już silnik spalinowy.
Mówimy o hybrydzie w trybie EV? Jeżeli tak to rozpędzisz się ale nie warto tego robić bo raz że długo to trwa bo musisz delikatnie operować gazem żeby nie włączył się silnik spalinowy no i musisz mieć zapas prądu w baterii. Nie zrobisz tego na trybie EV (wymuszony przyciskiem) bo przy 30 km/h zostanie on wyłączony. Dlatego mając na uwadze Aurisa którym się często poruszam najlepiej przyspieszyć dynamicznie do tych np. 60km/h z użyciem silnika spalinowego i po osiągnięciu tej prędkości pozwolić mu wejść w tryb elektryczny jadąc w miarę jednostajnie. Korzystając w ten sposób z układu hybrydowego jesteśmy w stanie osiągnąć najlepsze wyniki (tak wygląda to z mojego doświadczenia).Kao napisał(a):Z moich obserwacji na elektryku możemy rozpędzić się do ok 60km/h czyli jazda miejska.
Hybryda będzie realizowała krótkie odcinki na prądzie (1-3km) i musi się podładować więc całkowita jazda na prądzie w mieście odpada. Jak byś tak chciał to jedynie plug-iny zostają bo tu możesz przejechać nawet do 70km na prądzie.MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli ja miałbym wybierać, to zdecydowałbym się na auto, które w mieście jeździ na prądzie. Bo tak naprawdę, to jazda po mieście powoduje największe spalanie paliwa.
Patrząc na ciekawe porównanie które podał @toff135 HR-V kontra C-HR wygląda, że w trasie jednak lepiej wypada to drugie auto, a Honda minimalnie lepiej w mieście. Ogólnie różnice są na tyle nie wielkie w zużyciu paliwa w mieście, że można je wliczyć do błędu pomiarowego uznając że samochody spalają paliwo na takim samym poziomie.MotoAlbercik napisał(a):Nawet w trasie, gdzie Toyota do napędu kół wykorzystuje już silnik spalinowy.
Musiałbyś przejechać jakieś określone dystanse jednym jak i drugim żeby stwierdzić który lepiej Ci pasujeMotoAlbercik napisał(a):Jeżeli tylko wierzyć temu artykułowi, to ja bym wybrał sobie jednak Hondę.