Nowy samochód - jaki warto dziś kupić?

11 Lis 2022, 18:50

Szukam nowego samochodu dla żony. Jak to kobieta, upatrzyła sobie crossovery i wszelkie suvopodobne autka typu Yaris Cross czy C-HR.

Stąd kilka pytań ode mnie:
1. Którymi modelami i silnikami w nich warto się teraz zainteresować? Jaki wybór będzie najlepszy?
2. Czy pójście w silniki 3-cylindrowe to na pewno zły pomysł?
3. Benzyna, Hybryda czy Diesel (jazda głównie po mieście, więc Diesla chyba warto odrzucić)?
4. Czy hybryda to jakieś ryzyko?
5. Czy jest to dobry moment na zakup nowego auta? Czy są jakiekolwiek przesłanki, że wysokie już teraz ceny nowych samochodów spadną, czy będzie już tylko gorzej?

Zakup najprawdopodobniej w ratach jako klient indywidualny.
toff135
Nowicjusz

11 Lis 2022, 18:57

1 Hybryda
2. Bezsensowny
3. Hybryda
4. Nie
5 Tanio już było, mamy 18% inflacji a polska waluta traci do dolara, importerzy nie płacą za auta w złotych, im szybciej tym lepiej

Zakup najprawdopodobniej w ratach jako klient indywidualny.

A tu już trzeba poważnie przysiąść nad warunkami finansowania
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Lis 2022, 19:07

Co myślicie o nowej Kia Niro HEV?
Dzonzi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2013
Auto: Nie mam

11 Lis 2022, 19:21

Dzonzi napisał(a):Co myślicie o nowej Kia Niro HEV?
Przy nowym samochodzie możesz o niej spokojnie myśleć choć osobiście wolałbym pójść w Yarisa Cross.

Co do pytań to podzielam tu odpowiedź @franccc
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

11 Lis 2022, 20:43

@franccc @ArteK
Mówicie wyżej, że 3 cylindry to bezsensowny wybór, a właśnie Yaris Cross jest 3 cylindrowa, C-HR już ma 4 i teraz się zastanawiam czy głównie z tego powodu nie powinniśmy odrzucić Yariski?

Z testów, które widziałem na YT to Yaris Cross jest na pewno mocno średnio wykonana w środku (materiały) oraz ma bardzo słabe wyciszenie powyżej 90km/h (co mi chyba najbardziej mówi, aby odrzucić ten pomysł).

W C-HR pod tymi względami chyba też szału nie ma, ale raczej powinno być lepiej. Tam jednak z tyłu jest dość ciemno i obawiam się trochę widoczności w tym modelu.

Ogólnie niestety niewiele jest na rynku tego typu samochodów, które mają więcej niż 3 cylindry... Co wybralibyście na moim miejscu?
toff135
Nowicjusz

11 Lis 2022, 21:10

toff135 napisał(a):Mówicie wyżej, że 3 cylindry to bezsensowny wybór,

Tak ale tu bardziej chodzi o samodzielny silnik R3.
Yaris vs chr problem polega na tym że opcja r3 + h jest nowa, niby nie ma na nią psioczenia ale co czas pokaże tego nikt nie wie. Chr jest tematem sprawdzonym.
toff135 napisał(a):testów, które widziałem na YT to Yaris Cross jest na pewno mocno średnio wykonana w środku (materiały) oraz ma bardzo słabe wyciszenie powyżej 90km/h (co mi chyba najbardziej mówi, aby odrzucić ten pomysł).

Te testy są nijakie może prawda może nie. Jeździłem zwykłym yarisem hybrydowym z 18r.który podobno jest lepiej wykonany od następcy, sprawdzałem najnowszego Yarisa tylko bida edyszyn i optymizmem mnie to nie nastraja. Tym bardziej że ten z 18r był na wypasie :D
Według mnie wymyślono YC żeby jeszcze więcej sprzedać plastikowego miejskiego wozidła które ma tylko wygląd bo reszta jest delikatnie mówiąc mierna.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Gadżety, które warto zabrać w wakacyjną podróż
    Wakacyjne podróże zbliżają się wielkimi krokami! I to naprawdę ważny czas w życiu rodziny. Po pierwsze dlatego, że jej członkowie mogą skorzystać z lipcowej czy sierpniowej pogody. Po drugie rodzice i dzieci wreszcie ...

11 Lis 2022, 21:24

Captur w gazie. 3 cylindry nie są takie straszne :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lis 2022, 21:27

yeti65 napisał(a):Captur w gazie. 3 cylindry

Podobno silnik ok. Reszta renault :D
szybki
Moderator - Tuning

11 Lis 2022, 21:42

Powiem Ci, że jak byłem na przeglądzie, to z nudów wsiadłem do Captura. To naprawdę fajne auto- i ładne.
Bardzo wygodne fotele, wnętrze też bardzo przyjemne. No i całe ocynkowane. Do tego będzie sporo tańsze od Toyoty.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lis 2022, 21:48

yeti65 napisał(a):Bardzo wygodne fotele, wnętrze też bardzo przyjemne. No i całe ocynkowane. Do tego będzie sporo tańsze od Toyoty.

Pewnie tak bo toyota ostatnio coś zmieniła politykę jakości wnętrz aut w szczególności tych "tańszych".

Tu znowu są plusy dodatnie i ujemne :D
szybki
Moderator - Tuning

11 Lis 2022, 21:49

szybki napisał(a):Tu znowu są plusy dodatnie i ujemne

Jak przy każdym wyborze :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lis 2022, 12:05

szybki napisał(a):Pewnie tak bo toyota ostatnio coś zmieniła politykę jakości wnętrz aut w szczególności tych "tańszych".
że źle na jeszcze gorzej?

toff135 napisał(a):oraz ma bardzo słabe wyciszenie powyżej 90km/h
przecież auto do miasta to po co w ogóle brać ten aspekt pod uwagę?

brać to co finansowo i eksploatacyjne wyjdzie ok i przypasuje żonie A resztą bym sobie głowy nie zwracał bo technicznie to wszystko syf czy ma 2 3 4 czy ileś tam cyl.
co byś nie wziął to tak do 100 tyś będzie w miarę bezpiecznie A potem to żegnać się przed każdym wyjazdem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lis 2022, 12:16

Kao napisał(a):że źle na jeszcze gorzej?

Tak. Mówię o klasie Yaris/corolla.

Przy tych cenach jest :cry:
szybki
Moderator - Tuning

12 Lis 2022, 12:27

A Kia niro HEV 20222?
Dzonzi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2013
Auto: Nie mam

12 Lis 2022, 22:58

Pooglądaliśmy ostatnio trochę tych aut i szczerze mówiąc jeszcze większy mętlik w głowie...

Żonie najbardziej wpadła w oko ta CH-R, wg. mnie wykonanie w środku chyba najgorsze z tego co sprawdzaliśmy, wygłuszenie faktycznie dupy nie urywa, ale wydaje mi się, że nie jest tak tragiczne jak to się mówi, podobnie z tym "wyciem" - słyszalne raczej tylko przy jakimś mocnym gazowaniu. Z plusów to jego kompaktowość, jest stosunkowo niewielkie - niby z tyłu siedzi się trochę jak w bunkrze i ze wsiadaniem nie ma pełnego komfortu, ale na nogi jest już sporo miejsca.
Zakup tego samochodu to przymknięcie oka na pewne rzeczy, ale cenowo w ratach wyjdzie chyba najkorzystniej. W dodatku ta hybryda z 4 cylindrami to chyba najlepszy wybór?

T-Roc był spoko, ale jest tylko opcja benzyny i dość wysoka cena (sporą sumę każą sobie płacić na początek/koniec), autko ma też trochę starszą sylwetkę niż konkurencja.. nie ma efektu wow. W środku za to ładnie wykonane.

Kia Xceed wygląda najlepiej w środku, wręcz topowe wykonanie. Auto jednak dłuższe niż myślałem. Automat jedynie w hybrydzie, ale tej plug-in... no właśnie, możecie powiedzieć o tym coś więcej? Trzeba to ponoć ładować. Nie wiem czy jest sens się więc w ogóle w to pchać skoro nie mieszkamy aktualnie w domku z fotowoltaiką? :D Jakie główne różnica poza taką hybryda a tą w CH-R?

Świetne wrażenie wizualne zrobiła na nas Honda HR-V, mimo swojej masywności auto nie jest aż tak długie. Zastanawiam się jednak jakie są minusy tego auta poza zmiennymi ratami i gorszymi niż u konkurencji warunkami w salonie (co może być decydujące)..

Captura nie sprawdzaliśmy, choć nie wiem czy to dla nas opcja, a Niro jest jakieś dziwne, zwłaszcza z tyłu - nie przypadło do gustu.
toff135
Nowicjusz