Nowy samochód klasy B

20 Gru 2015, 16:30

Lovato34 napisał(a):Ja bym się poważnie zastanowił nad 1,2 TSI...fakt TSI są podejrzane ale auto nowe
Auto ma być na 10 lat a nie na chwilę vagoholiku.
Lovato34 napisał(a):z resztą znam gościa ok 60l który jeździ Polo 1,2 tsi kupiony w salonie 5 lat temu i zero problemów.
Niech mu ołtarzyk postawi, że się podczas gwarancji nie zepsuł.
Lovato34 napisał(a):Druga opcja to wybór 1,0 MPI 75 KM tutaj b. oszczędny silnik 5.5 na trasie spalanie, no ale kiepska dynamika.
Ostatnio było że to TDI-ki palą 5 l, teraz już benzyny są tak oszczędne? Nie ośmieszaj się do końca człowieku.
Razem z Madzią powinniście sobie pione bić za wasze wciskanie każdego VAG-a w każdym temacie i pisanie bzdur typu "306 jest kiepskie", "megane to nie samochód"
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Gru 2015, 16:43

Dzieki za podesłanie testów Pana Marka na chwilę obecną moje typy kolejno to:
1 miejsce i20
2 miejsce corsa
3 miejsce fabia
4 miejsce (nie nastawiam sie za bardzo) clio
Na początku muszę odbyć jazdy testowe każdym z tych samochodów zobaczyć jaka jest jakość materiałów użytych do wykończenia, żeby je tak defakto rzetelnie ocenić bo przecież samochodu nie kupuje się patrząc tylko na zdjęcia z folderu reklamowego. Myślę, że po świętach już będę mógł bardziej zdefiniować do jakiego pojazdu mnie bardziej ciągnie. :) Jeśli chodzi o spadek wartości pojazdu to przez 10 lat jest na pewno ogromny natomiast jakoś dla mnie nie jest tak istotny co pewność pochodzenia pojazdu i historii wypadkowej.
Ostatnio edytowany przez marek182, 20 Gru 2015, 16:50, edytowano w sumie 1 raz
marek182
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1978
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Vw POLO
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Gru 2015, 16:49

To ja jeszcze namieszam i podrzucę Fieste ale jak ma być pewniak to silnik 1.25 :!:
Konstrukcja Yamahy, podobny wiek konstrukcyjny co tego oplowskiego :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

20 Gru 2015, 16:49

Jak wykończenie wnętrza jest ważne to poleciałbym do Mazdy jeszcze - szkoda, że ceny mają takie wysokie :/
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

20 Gru 2015, 16:55

Koniu napisał(a):Ostatnio było że to TDI-ki palą 5 l, teraz już benzyny są tak oszczędne? Nie ośmieszaj się do końca człowieku.
Razem z Madzią powinniście sobie pione bić za wasze wciskanie każdego VAG-a w każdym temacie i pisanie bzdur typu "306 jest kiepskie", "megane to nie samochód"

Czyli uważasz że 1.0 MPI będzie palić 20 litrów na trasie? no to ja nie wiem kto się ośmiesza...
Poza tym miałeś jakieś auto z silnikiem 1,2 TSI? posypał się? po ilu latach? czy to wszystko to są zasłyszane opinie z onetu? lub interii?
Ja patrze i myślę zdroworozsądkowo, tak swoją drogą odradzany był też tutaj silnik 2,0 TDI CR mimo że to nowocześniejszy niż PD ale i tak wg wielu badziew..kuzyn użytkuje Golfa VI 2,0 TDI CR którym w przyszłym roku będzie miał 8 lat..do 10 lat tylko 2 lata i myślę że tak szybko na złom go nie zawiezie..
A na koniec tylko dodam że po 2011 roku silniki zostały poprawione i myślę że stare TSI są dużo gorsze niż te z 2015- 2016 roku..

P.s. ja mogę bić pionę z Magdą ale co niektórzy powinni bić pionę z innymi zakompleksionymi osobami które coś przeczytały, posłyszały i teraz to w kółko powielają..
Uważasz że TSI z 2006 roku to jest ten sam co z 2015-2016?
Ostatnio edytowany przez Lovato34, 20 Gru 2015, 16:58, edytowano w sumie 1 raz
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2015, 16:56

Co do Forda mam przykre wspomnienia z tą marką dlatego też nie biore jej po uwagę, natomiast VW Polo już nie chce ile można...Seat też dla mnie nie istnieje bo za wiele nie różni się od VW. Do mazdy mam jakieś 50 km do salonu co nie zmienia faktu że też warto się zastanowić nad tym samochodem ale co mnie intryguje to takie pytanie Czy wysokie są koszty serwisu mazdy z tej 4 co wymieniłem wyżej w swoim poscie to chyba z nich wszystkich chyba clio najdroższe (chodzi o elementy eksploatacyjne)
marek182
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1978
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Vw POLO
Silnik: 1,4

20 Gru 2015, 17:01

Lovato34 napisał(a):Czyli uważasz że 1.0 MPI będzie palić 20 litrów na trasie? no to ja nie wiem kto się ośmiesza...
Spokojnie łyknie 7-8. Żeby to jakoś jechało musisz ostro pałować, w rozrachunku wyjdzie jak normalne 1.6/1.8. I to nie tylko jesli chodzi o Skode ale każdy mały silnik na trasie tak spali..
Lovato34 napisał(a):Poza tym miałeś jakieś auto z silnikiem 1,2 TSI?
Nie jestem na tyle głupi, żeby kupić ten szrot ale doświadczenie zawodowe pozwala mi mówić jakie są te silniki. Zresztą wystarczy zapytać serwisantów VW po godzinach pracy za 0.5l :ok:
Lovato34 napisał(a):A na koniec tylko dodam że po 2011 roku silniki zostały poprawione i myślę że stare TSI są dużo gorsze niż te z 2015- 2016 roku..
I kto tu czyta onet czy interie. :mrgreen:
marek182 napisał(a):Co do Forda mam przykre wspomnienia z tą marką dlatego też nie biore jej po uwagę,
Nie ma co sie bać, 100 razy bardziej problematyczna będzie Skoda :ok: Ale rozumiem, my tu jesteśmy od pomagania a nie wciskania na siłę :)
Koniu
Forumowicz VIP

20 Gru 2015, 17:02

marek182 napisał(a):takie pytanie Czy wysokie są koszty serwisu mazdy z tej 4

Niestety koszta eksploatacji ciężko przewidzieć, bo to nowe auta i niewiadomo ile będą kosztowały zamienniki i oryginały za kilka lat.
No i koszty serwisu są bardzo uzależnione od awaryjności konkretnego modelu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

22 Gru 2015, 15:45

Ford Fiesta 1.25 bardzo pozytywne auto; na wyglad dla mnie nalepsze, prowadzi sie dobrze, jest dosc pojemne, dla mnie jeden z faworytow klasy B

Suzuki Swift tez spoko, mniej ladny, ale duzo miejsca w srodku i tez bardzo obrze sie nim jezdzi

Skoda Fabia - niestety nie ogarniam fenomenu tej marki, taniosc, plastik i brzydota, nic szczegolnego, auto jak auto

Honda Jazz dla mnie jest tutaj zdecydowanym faworytem, absolutny numer 1; swietny silnik, swietne zawieszenie, duzo miejsca w srodku, fajny wyglad

bralbym Jazz bez chwili wahania, wole nawet 2-3 letnia niz nowa Fabie czy Swifta

1. Honda Jazz
dlugo nic
2. Ford Fiesta
3. Suzuki Swift
reszta
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM

22 Gru 2015, 15:48

Polecałem już tu Jazza ale autorowi się chyba nie spodobało.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8