NOWY SAMOCHOD Z SALONU ALE Z 2007R, MOZLIWE?

29 Maj 2012, 09:16

Witam,
Słyszałem o pewnej histori niestety nie potrafie potwierdzić czy jest prawdziwa, mianowicie:
Znajomy znajomego kupił niby Skode Octavie II z 2007 r ktora nie sprzedała sie u dilera.
Stała 5 lat na parkingu. Samochod mial przejechane jakies 50 KM. Cena tez smieszna bo niby 32 000 zl.
Moje pytanie tyczy sie tego co sie dzieje z samochodami nie sprzedanymi u dilera. Przykladowo, w grudniu slychac ogloszenia dilerow o wyprzedazy starych rocznikow, w styczniu podobnie. Wiadomą rzeczą jest iz na przykladzie 100 samochodow uda im sie np sprzedac 70. Wiec co sie dzieje z tymi 30?
Czy rzeczywiscie mozna kupic nowy samochod z fabryki ktory stoi od kilku lat na parkingu?

Pozdrawiam
marcq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Maj 2012, 09:46

Zapewne taka możliwość jest .. Np. w tym roku jeszcze są w sprzedaży ople. Nawet reklamowane - za niecałe 40 tys, a cena tegorocznej corsy jest 52 ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

29 Maj 2012, 11:59

No ok, ale jesli i tak nie sprzedadza tego samochodu to co sie dalej z nim dzieje?
Czy taka niech bedzie corse mozna kupic np z 2008 r?

Jezeli tak, to gdzie szukac bo bylbym zainteresowany nowym samochodem ale ze starego rocznika
marcq
Nowicjusz

29 Maj 2012, 12:19

marcq napisał(a):Czy taka niech bedzie corse mozna kupic np z 2008 r?

Akurat nie można, bo w zeszłym roku poszły chyba wszystkie - tzn nie było wyprzedaży rocznika ..
Ja na Twoim miejscu podzwoniłbym po dealerach albo popytał na stronach producentów - zapewne coś konkretnego Cię interesuje .. Czy cokolwiek ??
Duże prawdopodobieństwo jest, że to bedzie auto testowe, takie do spróbowania w salonie przed kupnem - dlatego ma kilkaset km przebiegu ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

29 Maj 2012, 13:14

Nie nie, nie mam zadnego upatrzonego konkretnie samochodu.
Po prostu ciekawi mnie cała ta historia, a jesli byla by taka mozliwosc to zapewne skusilbym sie na jakis.
To ze sa samochody testowe to rzecz jasna, na allegro jest ich sporo jednak interesuja mnie te ktore byly wyprodukowane w fabryce a nie zostaly sprzedane tylko brudza sie na parkingu od dlugiego czasu. Majac pewnosc ze samochod ma przejechane paredziesiat kilometrow, jest bezwypadkowy tylko stoi pare lat i nikt go nie chcial kupic przez cene mysle ze jest dosc atrakcyjne.
Chcialem sie dowiedziec, pomijajac auta testowe czy jest podobny fakt opisany wyzej mozliwy czy to tylko zmyslona bajka..
marcq
Nowicjusz

25 Paź 2012, 18:44

Trochę to dziwne. Zauważ, że skody są najlepiej sprzedawanymi autami w Polsce.
retep86
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Podłącz smartfona w swoim samochodzie - Opel ADAM
    ADAM to pierwszy samochód z całkowicie nowym system informacyjno-rozrywkowym firmy Opel, który nie tylko obsługuje smartfony, ale również zwiększa ich możliwości, a tym samym zapewnia jeszcze więcej w ...