Nowy samochód z segmentu A

20 Sty 2016, 12:58

Witam

Rozglądam się za nowym samochodem z segmentu A. Samochód kupuję z perspektywą nastu lat. Jeżeli sytuacja życiowa mi się nie zmieni to będzie eksplatowany bardzo długo. Rocznie będzie robione ok 10 tys kilometrów. Do pracy i z powrotem.

Oczekiwania:
- jak najniższe koszty eksploatycjne
- niezawodnośc i trwałość
- elektroniczne szyby przód
- wspomaganie kierownicy
- manualna klimatyzacja
- RADIO
- centralny zamek

Najważniejsze dla mnie są 2. punkty reszta dostepna u każdego producenta.

Przymierzam się do Toyoty Aygo z silnikiem 1,0 VVT-i (69 KM) 5 M/T z racji opinii o Toyocie, że jest niezawodna i 6 poduszkach powietrznych w standarcie.

Prosiłbym o opinie o samochodach w tym segmencie i o wyborzę Aygo czy jest optymalny.

Serdecznie dziękuję za każdą opinie.
Katlas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 10 2006
Auto: Brak

20 Sty 2016, 15:36

Jaki masz budżet?
Przyjrzyj się Hyundaiowi i10 czy Kii Picanto bo nie zalatują taką taniością w środku jak Toyota
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Sty 2016, 21:47

Budżet taki by wystarczyło na klime radio i elektryczne szyby :D liczę się z wydatkiem ok 40 tys.

Subiektywnie uważam, że żaden samochód w tym segmencie nie wygląda i dizajn jest tutaj nie istotny. Najważniejsze, by nie zawodził w najmniej spodziewanych momentach. Znając moje szczęście pewnie kupie jakiś wadliwy egzemplarz ale chodzi mi o teoretycznie najmniej wadliwy pojazd o jak najniższym spalaniu.
Katlas
Nowicjusz

20 Sty 2016, 22:58

W takim razie polecam Ci odwiedzić salon Hyundaia/Kię, bo wnętrze przynajmniej nie jest takie spartańskie jak w innych markach w segmencie A
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sty 2016, 08:57

Spojrzałem na i10 i żeby dojść do wersji wyposażenia z klimatyzacją trzeba zapłacić ogromne pieniądze - klimatyzacja manualna to taki rarytas by dawać to w najwyższej wersji premium?

Kia wygląda ciekawie pod kątem wyposażenia tylko właśnie kwestia jakości tego wszystkiego a szczególnie mechaniki. Jakoś nie nie mam zaufania do tej marki
Katlas
Nowicjusz

21 Sty 2016, 11:01

Katlas napisał(a):tylko właśnie kwestia jakości tego wszystkiego a szczególnie mechaniki. Jakoś nie nie mam zaufania do tej marki

jakby było źle to bym nie proponował ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Corona 1957 rok
    Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...

21 Sty 2016, 19:12

A może taki Ford Ka?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Technicznie to to samo co Fiat 500, na plus prosty silnik bez turbo. Jest montowany w Polsce.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002