Pierwsze własne auto 3k

20 Sty 2016, 18:02

Witam, szukam pierwszego auta do 3k. Mam dwa modele na oku

- Opel Astra F
- Mazda 626 IV

Wiem, że lepiej brać co hamuje, skręca lecz jednak chciałbym aby auto też w miarę wyglądało i nie było małą puszką typu seicento czy inne matizy. Bardziej się skłaniam w stronę Mazdy lecz czy będzie lepsza? Chodzi głównie o awaryjność.

Auto będzie używane 50-60% miasto reszta poza. Z raz w miesiącu jakieś dłuższe trasy.
pols
Nowicjusz

Auto: ni

20 Sty 2016, 22:03

Oba auta są godne polecenia tylko oba mają ten sam problem czyli wszędobylska rdza.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Sty 2016, 22:43

daewoo lanos też dobra opcja tani w utrzymaniu a no i też nie wygląda najgorzej :)
Gilu96
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 18 09 2015
Auto: Honda Accord VI
Silnik: 1.6i 116 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Sty 2016, 14:05

Dlatego ja jako pierwszy samochód wybrałem Xsare. Tzn, można powiedzieć drugie w zasadzie, ale pierwszy spadł u mechanika z podnośnika niedługo po tym jak go kupiłem.
Jako pierwszy wybrałem Rover 220 Sdi. Mało doświadczony byłem więc wybrałem w dieslu na krótkie trasy.

Obecnie Citroen Xsara I 1,8 ale jest w ocynku więc jeśli jest korozja to tylko tam gdzie raczej coś było ruszane.
Jeśli wygodne to francuskie. Też właśnie patrzyłem dużo na wygodę, przestronność. No i na tanią eksploatację.

Oczywiście pisząc tego posta nie mam zamiaru reklamować sprzedawania swojego samochodu obecnie. Ale rok temu myślałem troszkę inaczej niż teraz.

Pytanie czy najczęściej jedzie tylko kierowca czy ktoś jeszcze? I czy bagażnik potrzebny większy na ew. wyjazd na wakacje.
Exilled
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1999

21 Sty 2016, 14:26

Lanos jak najbardziej gdony polecenia, ewentualnie Suzuki Swift z bardzo oszczędnym silnikiem 1.3
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

21 Sty 2016, 17:24

Tylko nie lanos. Nie to żebym był uprzedzony do deawoo lecz lanos strasznie mnie odrzuca. Miałem okazję jeździć takim kilka razy i jak dla mnie zero przyjemności.

Co do tego ile osób jedzie to jest różnie. W sumie to można powiedzieć, że częściej z kimś będę jeździł. Tak więc obowiązkowo musi być 5 drzwiowy. (czy tam cztero ;) Bagażnik by się jednak przydał różne rzeczy czasami będą tam przewożone choćby właśnie na te wakacje.

W dieslu kuszą teraz ceny paliw a z trójką z przodu lecz nie będę często jeździł w dalsze trasy abym kupował diesla.
pols
Nowicjusz

Auto: ni
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Folia do oklejania samochodu. Czy naprawdę jest skuteczna?
    Każdy właściciel samochodu chcę przedłużyć okres cieszenia się nowym i pięknym autem tak długo, jak to możliwe, dlatego stara się chronić go przed uszkodzeniami. W tym celu robi przeglądy techniczne, stosuje drogie oleje ...

21 Sty 2016, 17:33

pols napisał(a):W dieslu kuszą teraz ceny paliwa z trójką z przodu

A w LPG ceny z jedynką z przodu :naughty: choć u mnie w okolicy bidy nie ma bo 95-tka kosztuje 4,04 zł
Co do propozycji to proponuję Volkswagena Golfa II i III. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

21 Sty 2016, 17:43

Teraz kuszą a po kupnie auta z rok i znowu pewnie wzrosną ceny paliw i nie będą kusić :roll:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam