Nowy w klasie A czy 3 letnie w klasie B?

03 Cze 2020, 15:30

Witam,
Szukam miejskiego autka dla żony w benzynie. Bardzo niewielkie przebiegi. Zwykle kilka kilometrów dziennie i latem trochę częściej na działkę. Raz na jakiś czas ja też będę prowadził. Komfort i wygoda na drugim planie, w końcu to tylko małe miejskie autko. Do dłuższych wypadów służy nam drugi, rodzinny.

Mam 2 opcje do wyboru przy budżecie około 40.000zł:
1. Bardzo małe auto typu Aygo, Picanto, i10 na gwarancji
2. Trochę większe, ale 3 letnie typu fiesta, fabia, corsa

Bardzo proszę o poradę w jakim kierunku pójść. Raczej chcę kupić auto od Dealera po uprzednim dokładnym sprawdzeniu auta i sfinansować 50/50. Od osoby prywatnej będzie ciężko tak zrobić.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

03 Cze 2020, 17:07

Jeśli jazda głównie po (zakorkowanym) mieście, a wyjazdy poza miasto będą BARDZO sporadyczne to segment A będzie ok. (Ile km jest na tę działkę?)
Głupim pomysłem nie jest w tym budżecie Dacia Sandero. Największy minus to utrata wartości - jeśli zamierzacie jeździć kilka lat tym autem to wtedy na Dacię bym się nie decydował.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Cze 2020, 17:25

Dziełka w obrębie miasta. Może 7 kilometrów. W dacii sandero siedziałem nowej i to chyba jedyne auto, które odrzucam. Reszta do rozważenia. Nawet Fabia :)
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

03 Cze 2020, 19:53

pit85 napisał(a):Bardzo proszę o poradę w jakim kierunku pójść. Raczej chcę kupić auto od Dealera po uprzednim dokładnym sprawdzeniu auta i sfinansować 50/50.

Weź sobie kup jakiegoś w miarę zadbanego yarisa 2 za kilkanaście tysięcy. Psuć się nie powinien, największą utratę wartości ma już za sobą a na jakieś śmieszne przebiegi wystarczy w zupełności
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Cze 2020, 22:14

A dlaczego nie 3-5 letnie klasy A :?: Koniecznie musisz wydać te 40 tys :?: :mrgreen:
Ja zwykle polecam auta nowe, ale na tak niewielkie przebiegi, to trochę przerost formy nad treścią. Tu zgadzam się z Invi, budżet o połowę mniejszy w zupełności wystarczy.
No chyba, że to warunek żony, by auto było nowe. W takim przypadku już tego nie przeskoczysz :lol:
Z małych aut polecam Pandę III. To bardzo wygodne i podobające się kobietom autko.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa fabryka Audi w meksykańskim San José Chiapa
    Budując nowy zakład produkcyjny w meksykańskiej miejscowości San José Chiapa, Audi jeszcze bardziej wzmacnia pnącą się w górę sprzedaż na rynku północnoamerykańskim. Położenie kamienia węgielnego w stanie ...