Nowy, z segmentu B, do 50 000 zł

29 Kwi 2010, 18:50

Witam.

Mam ponad 50 000 zł. Chciałbym kupić nowy samochód z segmentu B, ale jak to się mówi z bajerami. Zastanawiałem się nad Fiatem grande Punto, Oplem Corsa, Peugeot 308, Reanault Cilio, Toyota Yaris oraz Citroen C3 ale wersja Picasso. Samochód ma być do miasta i na małe wypady poza. Silnik chcę jak najmniejszy. Oczekuje samochodu bezawaryjnego, w miarę największego w swojej klasie.

Dziękuje.
grzegorz.r
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

29 Kwi 2010, 19:11

Peugeot 308 to chyba już kompakt, a nie klasa B...

Na początek odradziłbym ci wybór najmniejszego silnika z gamy - na ogół 1.0 lub 1.2 - a to z tego powodu że są słabe, a palą tyle co większe 1.4 czy nawet oszczędnie traktowany 1.6, wynika to z różnych przyczyn ale tak jest. Poza tym jak w takim 1.0 włączysz klimę to czuć spadek mocy :P

Powiem ci tak: pół roku temu też szukałem auta za trochę ponad 50tys. zł z salonu, mimo że nie nastawiałem się głównie na segment B to trochę pojeździłem paroma, w konfiguratorach na różnych stronach spędziłem mnóstwo czasu, czytałem opinie na autocentrum itp. Moi faworyci z klasy B to:
Seat Ibiza (chociaż Seat zachowuję się trochę po murzyńsku, nie ma radia w standardzie a za klimę trzeba bulić 3tys. zł, chociaż optycznie to właśnie nowa Ibiza mi się najbardziej podobała szczególnie w białym albo jasnozielonym kolorze)
Renault Clio kombi (ale słuszne jest tylko z silnikiem TCE, poza tym kombiak ma fajne rozwiązanie podwójnej podłogi w bagazniku)
Hyundai i20 (za 50 tys. z przyzwoitym wyposażeniem reszta konkurencji była w benzynie, i20 miał nawet lepsze wyposażenie i był w dieslu)
Reszta segmantu B jakoś nie była zachwycająca - chociaż nie było wtedy nowego Polo ani KII Vengi, a sądzę że gdyby wtedy były to zakwalifikowałbym je do wyżej wymienionych faworytów. Chociaż i tak w końcu skończyło się na i30 kombi :P

Corsę i Peugeota 207 (nie wiem jak 308, co prawda znajomy ma i strasznie narzeka) bym ci odradził, Corsa ma kilka poważnych niedociągnięć (a niby wygrała samochód roku któregośtam), długo by tu pisać, podobnie 207 ale jego nie znam tak dobrze (Corsa to auto mojej lubej od 3 lat, sporo nim jeździłem :P ), jeśli się poważnie nad Corsą zastanawiasz to mogę wymienić wady :P
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

29 Kwi 2010, 20:05

moja mama jeździ peugeotem 207 sw (kombi) silnik 1.4 95 koni co prawda sciągany z zachodu. jeździmy już rok i narazie nie narzekamy jedynie silnik troszkę mocniejszy mógłby być, poza przeglądami i dwoma parkingowymi stłuczkami warsztatu nie widział, a co do 308 to wujek ostatnio kupował 1.6 w dieslu i narazie też zadowolony, ale to dość "świeży" zakup
sikor9050
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań