Numer homologacji pojazdu w dowodzie rejestracyjnym

17 Lut 2016, 17:53

Mam na oku do kupienia auto osobowe. Podczas sprawdzania dokumentów pojazdu, a dokładnie dowodu rejestracyjnego zauważyłem że jest wbity nr świadectwa homologacji. Co to oznacza, czy jest wymagane takie świadectwo abym mógł kupić takie auto i go normalnie użytkować? co to jest to świadectwo, czy musi być to papier który mam wymagać od sprzedającego ?

Pytam dlatego bo sie po raz pierwszy z takim czymś spotykam w dowodzie rejestracyjnym.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

17 Lut 2016, 19:20

krikus napisał(a):Podczas sprawdzania dokumentów pojazdu, a dokładnie dowodu rejestracyjnego zauważyłem że jest wbity nr świadectwa homologacji.
Normalka.... :ok:
krikus napisał(a):czy jest wymagane takie świadectwo abym mógł kupić takie auto i go normalnie użytkować?
Absolutnie nie.Myślę-podejrzewam ze w chwili obecnej znajduje sie ono w WK.Zostało ono tam"zabrane-zdeponowane"przy pierwszej rej.pojazdu/w zdecydowanej większości dotyczy ono pojazdu nowego ale nie tylko/.
krikus napisał(a):czy musi być to papier który mam wymagać od sprzedającego ?
Absolutnie nie... :!:
krikus napisał(a):co to jest to świadectwo,
Swiadectwo homo to jakby "metryka"pojazdu.Zawiera wszystkie dane pojazdu od a do z.Wystawiane jest przez producenta pojazdu.Myśle ze to chyba wszystko... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Lut 2016, 22:20