Zaświadczenie VAT przy sprowadzeniu auta, osoba fizyczna

07 Lut 2016, 15:52

Cześć wszystkim, temat wałkowany milion razy, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi bo raz piszą tak a raz siak :)

Mam do sprowadzenia samochód z Niemiec, jadę po nie w najbliższy weekend, wraca na kołach na czerwonych blachach z TUVem ważnym do maja 2016 (info bez znaczenia w sumie)

I tak:
Kwestia recyklingu jest rozwiązana - tu nic nie trzeba płacić.
Akcyza - 14 dni od dnia przekroczenia granicy - spoko
Kwestie wydziału komunikacji też raczej ogarniam, ale mam problem z US a raczej myślę tu o zaświadczeniu VAT-25.

Kilka lat temu rejestrowałem moto z Anglii i musiałem wystąpić na jakimś druku o takie zaświadczenie, kosztowało mnie to 160PLN.

Ponoć od 01.01.2015 nie ma takiej potrzeby i nic nie płaci się w urzędzie skarbowym, ale jak szukałem informacji po różnych stronach to artykuły o sprowadzeniu samochodu z UE maja po kilka lat i są tylko aktualizowane informacje o braku recyklingu.

Z kolei jak znalazłem, że VAT-25 zniesione to używne było magiczne słowo klucz "przedsiębiorca". Nie jestem przedsiębiorcą, nie mam DG itp, sprowadzam auto prywatnie dla siebie.

Czy ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości? Czy po zakupie samochodu muszę coś zgłaszać/płacić w US czy tylko akcyza w UC, tłumaczenie i WK?

Pozdrawiam
Shakin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 84KM Z16SE
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

18 Lut 2016, 11:32

Pod postem, ale przesyłam wiadomość dla zainteresowanych.

Po sprowadzeniu samochodu NIE MA POTRZEBY odwiedzać US, nie trzeba nic płacić, ani nawet zgłaszać. Nic :)
Shakin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 84KM Z16SE
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...