Obcierka - czy warto zgłosić szkodę OC

19 Lut 2010, 21:32

Witam wszystkich,

Spotkało mnie dzisiaj małe zdarzenie polegające na tym, że róg mojego zderzaka został porysowany przez nieuwagę innego kierowcy. Tak się składa, że ów kierowca pracuje w tej samej firmie, więc zgodziłem się, że dogadamy się w poniedziałek.
Uszkodzenie polega tylko na zarysowaniu przedniego zderzaka na rogu. Jest widoczne, ale nie na tyle, żebym miał jeździć po lakiernikach z tego powodu (przynajmniej na razie nie mam na to czasu).
W związku z powyższym mam pytanie - Czy warto w takim przypadku zgłosić szkodę komunikacyjną czy lepiej się dogadać? A jeżeli dogadać to za ile i na ile orientacyjnie mogę liczyć zgłaszając oficjalnie szkodę?
Rok prod. 2004
Norman

20 Lut 2010, 10:59

Czy zgłosić czy nie, to zalezy od tego, ile będzie kosztowała naprawa - w tym przypadku polerka ( w zalezności od głębokośći rysy) lub malowanie, a ile będzie straty na zniżce przy obliczaniu ubezpieczenia na nowy okres. Ale tak czy inaczej spiszcie oświadczenie, że ten co ci zarysował przyznaje się do winy. To tak na wszelki wypadek.
A ile będzie kosztowała naprawa, to musisz pojechać z tym do lakiernika i jak to zobaczy to ci powie. A na ile możesz liczyć? Trudno powiedzieć - najpierw musi to zobaczyć rzeczoznawca z ubezpieczalni.
Jeżeli nie jest to duże zarysowanie i umiesz sobie sam z tym poradzić, to lepiej się dogadać. Możesz też podjechać do lakiernika, on zobaczy szkodę i powie ile cię to będzie kosztowało,a koszta naprawy może pokryć z własnej kieszeni sprawca, jeżeli będzie mu to pasować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2010, 15:51

nie warto zdlaszac dogadajcie sie jezeli zderzak do lakierowania to ceny u lakierników za element sa bardzo zroznicowane od 200 do nawet 500zl za element mysle ze 300zl-400zl bedzie ok
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

20 Lut 2010, 15:52

Polerka pewnie nic nie da. Lakiernik za malowanie elementu weźmie na pewno nie mniej niż 300 zł. Pozostaje jeszcze możliwość wymiany całego zderzaka na nowy. Tutaj koszt prawdopodobnie od 500 zł w górę. Zależy co to za auto.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Jetta Hybrid - seryjna wersja w Los Angeles
    Volkswagen of America wprowadza na rynek jeden z najbardziej efektywnych samochodów na świecie: nową Jettę Hybrid. Za napęd odpowiedzialne jest oszczędne i przyjazne dla środowiska połączenie nowoczesnego silnika benzynowego ...