Kilka pytań

20 Lut 2010, 00:33

Witam mam parę pytań:

1. Mogę kupić w jakiś sposób samochód jeżeli mam 17lat, chodzi tutaj o malucha do nauki?
2. Czy mogę nie rejestrować / przerejestrowywać samochodu ani go nie ubezpieczać jeżeli nie mam zamiaru jeździć po publicznych ulicach tylko po parkingu osiedlowym ?
3. Czy mógł bym wziąć nie zarejestrowany samochód na hol i w ten sposób go przetransportować po publicznych drogach do np. lasu ?
4. Jaka jest kara za jazdę nie zarejestrowanym / ubezpieczonym samochodem ?
5. Z tego co wiem za jazdę samochodem jest mandat 500zł chciałem się dowiedzieć co się dzieje z samym samochodem ?
6. Ile by kosztowało przerejestrowanie i ubezpieczenie takiego "maluszka" ?

Z góry dziękuje za pomoc.
arti7777777
Nowicjusz

Miejscowość: Piaseczno

20 Lut 2010, 10:53

1. Nie - jesteś niepełnoletni i nie spiszesz umowy kupna-sprzedaży, ponieważ dane kupującego są spisywane z dowodu osobistego. Również z tego samego powodu nie ubezpieczysz samochodu.
2. Przerejestrowywać teoretycznie nie musisz, ale OC mus być zapłacone, obojętnie gdzie nim jeździsz. Nawet jakbyś chciał jeździć po podwórku czy po polu.
3. Jak nie masz prawka, to nie wolno ci wsiąść za kierownicę i kierować samochodem holowanym, ani oczywiście holować.
4. Za jazdę samochodem bez uprawnień jest tak jak piszesz 500 zł mandatu. Ale jak policja złapie na tym uczynku osobę niepełnoletnią, to nie ma mandatu, tylko sąd, który może np. ukarać rodziców lub nawet ciebie. A już nie wspomnę co by się działo, jakbyś spowodował wypadek.
5. Nie przerejestrujesz i nie ubezpieczysz bo nie kupisz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2010, 15:46

1.Ty sam nie kupisz auta. Może kupić Tobie auto wujek, ojciec, ktokolwiek inny - pełnoletni.
2.Rejestrować nie musisz.
Ubezpieczyć musisz.
3.Nie. Jeżeli masz takie auto bierzesz go na lawetę.
4.Są dwie sprawy:
a)brak przerejestrowania - jest wtedy gdy kupujesz auto od kogoś kto go do tej pory użytkował. Masz auto i numery rejestracyjne poprzedniego właściciela. Wtedy masz teoretycznie obowiązek w ciągu 30 dni przerejestrować auto. W praktyce nie ma za to żadnej kary.
b)jeżeli nie masz starych numerów rejestracyjnych, to auto w ogóle nie ma prawa wyjechać na drogę. Z miejsca wtedy zatrzyma Cię nawet służba celna.
Brak ubezpieczenia to bardzo wysokie kary. Nawet do 4 tys. zł. W przypadku kolizji, bądź wypadku masz przesrane dokumentnie. Może się nawet skończyć tak, że osoba w którą wjedziesz odniesie trwały uszczerbek na zdrowiu i z własnej kieszeni będziesz płacił jej dożywotnio rentę.
5.500 zł jest za jazdę bez uprawnień. Tobie dochodzi jeszcze wiek. Sprawa trafia do sądu. Sąd może ukarać Twoich rodziców (bo do 18-tki są za Ciebie odpowiedzialni), a Tobie odroczyć możliwość zdawania na prawko np. o 2 lata.
Jeżeli będziesz jechał sam, to auto na lawetę, Ciebie na komisariat i do odbioru przez rodziców. Jeżeli będziesz jechał z kimś pełnoletnim, mającym prawko to auto dalej poprowadzić może ta osoba, a Ciebie na komendę.
6. A policz sobie: http://ipolisa.pl/kalkulator/
Ostatnio edytowany przez Dishman, 21 Lut 2010, 21:16, edytowano w sumie 1 raz
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika