Obroty Megane 2 1.6 16V

18 Lut 2020, 15:23

Witam Mam problem z obrotami w megance 2. Problem polega na tym że na luzie silnik ma 800-900 obrotów I nagle potrafią spaść do 200 obrotów I po chwili wracają do normalnych dzieje się tak Max. Co 30 sekund. Wymieniłem czujnik wału, świece, cewki przepustnica wyczyszczona I jedyna różnica po tym że nie pojawia się to tak często Ale jednak ciągle jest I powoduje to dyskomfort bo samochód aż się trzęsie jak spadają obroty
Maciek2904
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
  • 24 Lut 2020, 21:56

Czy sprawdzałeś silnik krokowy, zaglądałeś do niego?
    Wyświetlają ci się jakieś błędy?

Czy po czyszczeniu przepustnicy zrobiłeś jej adaptację?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lut 2020, 22:10

Z tego co wiem nie ma w tym modelu krokowca A adaptacja przepustnicy czytałem na forum że sama się robi po iluś tam kilometrach chyba że mnie wprowadzili w błąd
    Maciek2904
    Nowicjusz

24 Lut 2020, 22:22

Maciek2904 napisał(a):Z tego co wiem nie ma w tym modelu krokowca
    Aha czyli widocznie mi się pomyliło z Megane I 1.6 :) Czyli tu za wolne obroty odpowiada przepustnica. Jak ją wyczyściłeś to przy montaży trzeba zwrócić uwagę na szczelność układu dolotowego. Po złożeniu wszystkiego powinno się zrobić reset komputera i najlepiej adaptację przez odpalenie silnika bez żadnych dodatkowych odbiorników prądu tak żeby sobie pochodził aż złapie temperaturę (włączy się wentylator) bez dodawania gazu.

Maciek2904 napisał(a):czytałem na forum że sama się robi po iluś tam kilometrach chyba że mnie wprowadzili w błąd
    Teoretycznie tak ale trwa to znacznie dłużej i na początku mogą się pojawiać problemy z obrotami.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

24 Lut 2020, 22:28

Masz pomysł czym najlepiej sprawdzić szczelność układu?
    Maciek2904
    Nowicjusz

24 Lut 2020, 22:58

Sprawdź uszczelki przy przepustnicy i jak są czyste i miejsca mocowania wyczyściłeś to tu powinno być ok.

Samą szczelność układu można by sprawdzić kompresorem podpinając się w miejscu mapsensora i pompując nie więcej niż 2 bar, nie może być wyższe. Wtedy słuchasz i szukasz ewentualnych nieszczelności dodatkowo możesz na łączeniach użyć testeru do sprawdzania szczelności instalacji gazowej (taka biała piana).
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator porównania rozmiarów opon
      Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...

24 Lut 2020, 23:15

W weekend to zrobię
    Dziękuję za pomoc !
    Maciek2904
    Nowicjusz