Obroty silnika nisko spadają przy hamowaniu

07 Mar 2022, 04:22

Witam mam problem z obrotami w Hyundai Sonata z 2002r .. a mianowicie podczas jazdy na benzynie obroty przy hamowaniu (dojeżdżania do skrzyżowania ) według mnie spadają za nisko w granicach 500 ,a po chwili zastanowienia same wbijają na jakieś 800, 900 czy tak powinno być? Przepustnica była czyszczona i pomogło chwilowo . Czy ktoś na jakiś pomysł czemu się tak dzieje,i co zrobić z tym by obroty nie glupialy. Z góry dziękuję
arones77
Początkujący

Zdjęcia: 0

08 Mar 2022, 10:38

Jaki masz tam dokładnie silnik? Miałeś ostatnio odłączany akumulator? Obroty spadają tak jak już się w pełni rozgrzeje silnik?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Mar 2022, 17:06

Silnik 2.0 131 km ,tak był odłaczany wymiana akumulatora ,i tak jak piszesz po rozgrzaniu obroty wariują. Z rana do rozgrzania jest na tak zwanym ssaniu
arones77
Początkujący

08 Mar 2022, 17:54

Być może podczas odłączenia akumulatora rozjechała się mapa benzyny lub została skasowana (raczej to drugie). Teraz zanim sterownik na nowo jej nie zbierze to problemy mogą występować dosyć długo.

Nie wiem czy masz tam gaz ale nawet jeżeli nie masz to warto odłączyć akumulator na zimnym silniku na jakiś czas i po ponownym podłączeniu wyłączyć wszystkie odbiorniki prądu w tym klimatyzację. Uruchomić silnik i zostawić go na wolnych obrotach nie dotykając gazu żeby złapał temperaturę i chociaż raz włączył się wentylator chłodnicy.
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Mar 2022, 19:31

Ok auto ma być bez świateł ?
arones77
Początkujący

08 Mar 2022, 19:32

Ok auto ma być bez świateł ? I na benzynie ,gaz też odłączyć?
arones77
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...

08 Mar 2022, 23:45

Wszystko wyłączone, światła też. Co do gazu ustaw przełącznik w pozycji takiej żeby sam się nie przełączył poprostu go wyłącz. Jak już Ci się uda zrobić taki zabieg to możesz się przejechać na benzynie i zobaczyć czy będzie ok. Jak tak to wtedy przełączasz na gaz i sprawdzasz czy tu również jest dobrze.

Nie wiem jaka to instalacja gazowa ale warto by było podłączyć się pod jej sterownik i sprawdzić jak wygląda mapa gazu względem mapy benzynowej.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Mar 2022, 04:14

Witam dzięki za pomoc jest teraz dużo lepiej.
arones77
Początkujący

11 Mar 2022, 04:17

A mam pytanie jeszcze jedno ,po odpaleniu auta po nocy, ewentualnie dłuższym staniu auto po odpaleniu wchodzi na wysokie obroty w granicach 2000 tys nie wiem czy tak powinno być ? Z czasem rozgrzania auta one spadają ale to trwa trochę.
arones77
Początkujący

11 Mar 2022, 09:25

Niektóre samochody tak miały ale to się jeszcze może zmienić jak trochę pojeździsz. Widać, że u Ciebie sterownik uczy się przez pewien czas po odłączeniu akumulatora. Obserwuj i moim zdaniem powinieneś zauważyć że silnik z czasem będzie coraz lepiej pracował. Tak samo praca na wysokich obrotach po odpaleniu po pewnym czasie powinna się unormować czyli po odpaleniu wejdzie na wyższe obroty ale zaraz sobie je obniży. Czasem w samochodach występowały specjalne przyciski do podbijania obrotów jak jest zimno :wink: (pamiętam że chyba RAV4 miała taki przycisk).

Wracając do tematu obrotów skoro jest lepiej to powinieneś teraz sprawdzić mapę gazu podłączając się pod sterownik bo prawdopodobnie trzeba będzie ją zebrać na nowo żeby instalacja pracowała poprawnie. Nie wiem jakiej firmy jest ta instalacja ale warto to zrobić.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Mar 2022, 17:45

Oki dzięki za cenne informacje,będę obserwował i dam znać co i jak za jakiś czas. Dzięki
arones77
Początkujący