Obtarcie wypożyczonego busa, jaki koszt naprawy?

05 Maj 2022, 09:29

Tak widnieje 150 zł
ale ja nie rozumiem jeszcze jednego... jest zapis że "Najemca ma obowiązek wyrównania poniesionej szkody, jeśli Wynajmujący nie będzie mógł skorzystać w tym zakresie z posiadanych ubezpieczeń"
Auto ma AC czyli co odmowę dostał z ubezpieczalni?

Poza tym on opowiada o jakimś serwisie lakierniczym że mu wycenili itd..
To nie korzysta z ubezpieczenia?
Z resztą to wszystko dziwne bo każda wpłata do tej pory była odnotowana, faktura, dowód wpłaty kaucji i adnotacja że została zabrana a teraz mam mu coś przelać na konto??
Pomijam fakt, że kaucja która została zabrana to była metoda rozwiązania tej sytuacji, że nie będzie obarczał kosztami z serwisu na 10 tys itd.
Wafel
Nowicjusz

Auto: VW Golf
Silnik: TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Maj 2022, 10:27

Wafel napisał(a):Tak widnieje 150 zł
Więc zgodnie z tym, może cię obciążyć max na 2250 zł ( 15x 150 ). Jednakże
Wafel napisał(a):Pomijam fakt, że kaucja która została zabrana to była metoda rozwiązania tej sytuacji, że nie będzie obarczał kosztami z serwisu na 10 tys itd.

Jeżeli masz to na papierze, to nie musisz nic więcej dopłacać. Masz potwierdzenie, że za to uszkodzenie została zabrana ci kaucja na naprawę tego uszkodzenia. I tyle w temacie.
A to, w jaki sposób on chce to naprawić i jakie ma ubezpieczenia, to tak naprawdę cię nie interesuje. Jego sprawa. Jeżeli masz na papierze, że te 500 zł kaucji zostało zabrane na naprawę, to nic nie musisz dopłacać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Maj 2022, 11:00

Rokiko napisał(a):To jest wliczone w ryzyko wypożyczania samochodów i ciebie to nie dotyczy.

Jesteś troszkę w błędzie, autora to dotyczy bo przez jego nieumyślne uszkodzenie auta będzie naprawa, przestój i utracone zarobki, liczy się też czas właściciela czy tez straty moralne.
I za to może naliczyć kary umowne i to nie musi mieć związku z naprawą, on może tego auta w ogóle nie naprawiać.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

05 Maj 2022, 11:15

Edquar napisał(a):Jesteś troszkę w błędzie, autora to dotyczy bo przez jego nieumyślne uszkodzenie auta będzie naprawa, przestój i utracone zarobki, liczy się też czas właściciela czy tez straty moralne.
I za to może naliczyć kary umowne i to nie musi mieć związku z naprawą, on może tego auta w ogóle nie naprawiać.

Tutaj ja bym się nie zgodził. Tak by było, gdyby ten ktoś nie miał wypożyczalni. Ale tutaj sprawa dotyczy kogoś, kto ma wypożyczalnię, regulamin itd. Mając taką wypożyczalnię musi się liczyć z takimi sytuacjami. I liczy się, bo dlatego w umowie jest zapis o wyrządzonych szkodach regulujący pokrycie kosztów naprawy. A jeżeli ktoś myśli, to mając taką firmę, ubezpiecza samochody z tytułu OC i AC i dodatkowo wykupuje się ubezpieczenie zniżek. Dla takich firm są specjalne oferty ubezpieczeń i podejrzewam, że gość też ma takie coś. A jeżeli nie ma, to bardzo nierozsądnie z jego strony i to już nie jest problem wynajmującego. Wynajmującego interesuje tylko i wyłącznie regulamin. A przestoje, utracone zarobki, to już musi wliczać w ryzyko. A straty moralne? Jakie moralne :?: Masz wypożyczalnię aut, czyli dajesz auta obcym ludziom i chcesz mieć straty moralne? No proszę cię :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Maj 2022, 15:06

Z tą sprawą jest gorzej niż myślałem, wczoraj gość chciał żeby coś dopłacić a dziś żąda 2000 zł czyli całości pokrycia naprawy, tzn rzekomej wyceny.
Gdy go proszę o przedstawienie wyceny to nie bo to będzie kosztować, to skąd on bierze te kwoty?
Dziwne to trochę dla mnie że nie mam żadnego pisma, nie chce przedstawić wyceny i jeszcze teraz go poprosiłem o skan tego kwitka dowodu wpłaty 500 zł+ dopiski o zabraniu w związku z uszkodzeniem co tam jest napisane, gorzej jak od tego też się będzie wymigiwał

Może warto skorzystać z porady jakiegoś prawnika? u mnie w mieście są w niektóre dni darmowe porady prawne.
Wafel
Nowicjusz

05 Maj 2022, 19:38

Wafel napisał(a):Z tą sprawą jest gorzej niż myślałem, wczoraj gość chciał żeby coś dopłacić a dziś żąda 2000 zł czyli całości pokrycia naprawy, tzn rzekomej wyceny.

Niestety ma takie prawo. Z tym, że w umowie pisze " ...do 15 krotniści...". A więc trzeba by się zainteresować od czego zależy ta kwota.
Jednakże ma prawo tego żądać, bo tak jest niestety w umowie. Na te 500 zł nie masz żadnego pokwitowania :?: To musi ci dać. Jak będzie kombinował, to poproś go o zwrot kaucji. Bo kaucję musi ci oddać, a jak zatrzymuje, to musi ją pokwitować. Postrasz go US - wszystko musi być na papierze.
Wafel napisał(a):Gdy go proszę o przedstawienie wyceny to nie bo to będzie kosztować, to skąd on bierze te kwoty?

Jeszcze nie słyszałem, żeby mechanik brał kasę za wycenę naprawy...
Wafel napisał(a):Może warto skorzystać z porady jakiegoś prawnika? u mnie w mieście są w niektóre dni darmowe porady prawne.

Zawsze warto. Tym bardziej, że porada darmowa.
Dopóki nie da ci pokwitowania tych 500 zł, to nic mu nie dawaj i go o tym poinformuj, że nic nie dostanie, dopóki nie da ci pokwitowania na te 500 zł oraz nie pokaże ci wyceny tej naprawy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Maj 2022, 21:21

No tak, niestety nie mam żadnego pokwitowania na te 500 zł, pytanie czy podeśle skan/zdjęcie.
Poza tym może żądać do 15-krotności kwoty ale czy w taki sposób to nie jest podpadające? Ze niejako cywilnie żąda od kogoś przelewu od tak?

Rozbieżne też są jego potrzeby, raz przelać "co łaska" bo jednak kwota naprawy wyjdzie tyle i tyle a drugi raz ma to być już konkretna suma..

Co do wyceny to on o jakimś kosztorysie mówił, więc pewnie nie wiem chodzi o rzeczoznawcę?
Generalnie nic sam od siebie nie daje, żadnych dokumentów, potwierdzeń wycen i żąda tak "na gębę" jakiś wpłat.

Zastanawiam się, bo można mu wpłacić ale co jeśli po miesiącu stwierdzi że nie dostał nic i obarczy rachunkami np? albo jeszcze będzie ządał kolejnego 1000 zł, mimo że w umowie jest 15-krotność kwoty wynajmu?
Z resztą tam chodzi o karę umowną a on cały czas nawiązuje do wyceny i pokrycia kosztów na bazie tej wyceny.
Bo co jeśli ktoś by przekosił cały przód? Wyjdzie np 7 tys naprawa i co będzie jej żądał? Czy też wtedy tylko do 2250?

W necie też znalazłem taki artykuł:
Koszmarem każdej osoby, która korzysta z usług wypożyczalni samochodów jest jednak sytuacja, w której zwracamy auto w innym stanie niż je odbieraliśmy… i w dodatku nie wykupiliśmy dodatkowego ubezpieczenia oferowanego przez wypożyczalnię (którego koszt nierzadko przekracza nawet cenę wynajmu).

I mówimy tutaj zarówno o drobnych wgnieceniach, pojedynczych rysach na karoserii, jak i o poważniejszych uszkodzeniach. Niestety, firmy zajmujące się wypożyczaniem samochodów często w takim przypadku zachowują się jak wilk, który zwęszył krew.
Jeżeli wymagana jest jakakolwiek naprawa zwracanego samochodu, klient powinien otrzymać wyraźne dowody i zestawienia, dotyczące sposobu obliczenia kosztów naprawy. I jeżeli faktyczne koszty będą mniejsze, należy mu się zwrot nadpłaconej kwoty.

A może ubezpieczenie?

Dla tych, którzy chcą mieć pewność, że nie spotkają ich niespodziewane przygody, rozwiązaniem jest ubezpieczenie od wkładu własnego w przypadku uszkodzenia auta. Jak już wspominałem, można takie ubezpieczenie wykupić bezpośrednio w wypożyczalni. Jednak jego cena potrafi przyprawić o zawrót głowy – w moim przypadku, w firmie wypożyczającej samochody nieopodal lotniska w Keflaviku cena takiego ubezpieczenia przekraczała koszt wynajmu auta.
Wafel
Nowicjusz

06 Maj 2022, 10:45

Jeżeli nie pokwitował zabrania kaucji to najpierw o to zawalcz. Niech da jakieś potwierdzenie jej zabrania. Jeżeli chce więcej kaszy musi Ci przedstawić jakiś dokument na podstawie którego wysuwa takie żądania, a w przypadku jej zapłaty powinieneś otrzymać potwierdzenie (np. niech wystawi fakturę na podstawie której Ty uregulujesz płatność). W ciemno i na buzię nie ma co wpłacać. Dokładnie przestudiuj regulamin i na wszystko żądaj potwierdzenia.
Edquar napisał(a):Jesteś troszkę w błędzie, autora to dotyczy bo przez jego nieumyślne uszkodzenie auta będzie naprawa, przestój i utracone zarobki, liczy się też czas właściciela czy tez straty moralne.
To jest wypożyczalnia która pewne rzeczy musi mieć wkalkulowane w ryzyko. Nikt specjalnie nie uszkadza samochodu po to żeby nie mogła go dalej wypożyczyć. Poza tym to uszkodzenie nie unieruchamia samochodu więc może być wypożyczany dalej i w momencie kiedy nie będzie na niego zapotrzebowania można zaplanować naprawę. Jak by tak było jak piszesz to nic tylko iść w taki interes bo ryzyko znikome a w rzeczywistości tak nie jest.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Maj 2022, 13:58

MotoAlbercik napisał(a):Dopóki nie da ci pokwitowania tych 500 zł, to nic mu nie dawaj i go o tym poinformuj, że nic nie dostanie, dopóki nie da ci pokwitowania na te 500 zł

Czyli nic mu nie wysyłać? on mam wrażenie miga się, żeby to wysłać, nie wiem dlaczego. Miał dziś podesłać a odezwał się czy przelew był zrobiony :roll:
Jestem bardzo ciekaw bo być może na tym kwicie jest adnotacja że kaucja jest zabrana na naprawę i koniec i dlatego on tego nie przesyła.
Wafel
Nowicjusz

06 Maj 2022, 14:10

Ma być potwierdzenie zabranej kaucji nic innego na razie nie wpłacaj. Jak chcesz coś wpłacić to poproś najpierw o dokument na którego podstawie wpłacisz pieniądze tak jak napisałem wyżej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Maj 2022, 16:25

Wafel napisał(a):No tak, niestety nie mam żadnego pokwitowania na te 500 zł, pytanie czy podeśle skan/zdjęcie.

NO ale że zapłaciłeś te 500 zł jako kaucję, to masz chyba pokwitowanie?
Wafel napisał(a):Bo co jeśli ktoś by przekosił cały przód? Wyjdzie np 7 tys naprawa i co będzie jej żądał? Czy też wtedy tylko do 2250?

Tak. Zgodnie z regulaminem.
Rokiko napisał(a):Ma być potwierdzenie zabranej kaucji nic innego na razie nie wpłacaj. Jak chcesz coś wpłacić to poproś najpierw o dokument na którego podstawie wpłacisz pieniądze tak jak napisałem wyżej.

Dokładnie. Bo samochód uszkodziłeś, na co nie ma wątpliwości. W regulaminie jest napisane do 15 krotności stawki, to też nie ma wątpliwości. Ale ty musisz wywalczyć najpierw pokwitowanie na zatrzymanie kaucji, bo ona się wlicza w te 2500 tyś. Tak więc ma twoje 500 zł, powinien też mieć dokument na to, że ci te 500 zł zwrócił. Jak nie ma, to znaczy, że ci nie oddał. Więc musi ci wydać potwierdzenie zatrzymania tej kaucji, bo musi się z tego rozliczyć z US, ponieważ jest to najzwyklejsza transakcja.
Tak więc jak nie da ci potwierdzenia zatrzymania kaucji, to nic mu więcej nie dawaj. I nie martw się tym, że będzie cię straszył, że zgłosi sprawę na policję itp. Jak chce niech zgłasza - wyjaśni się sprawa kaucji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika