Obtarcie wypożyczonego busa, jaki koszt naprawy?

03 Maj 2022, 13:03

Cześć!
Mam pytanie, ostatnio wypożyczaliśmy busa w firmie i niestety jeden z kolegów go obtarł z boku :roll:
Jest to miejsce tak jak na poniższym zdjęciu a obtarcie +/- takie jak na zdjęciu tego auta przykładowego (nie mam niestety faktycznego zdjęcia samochodu)
Gość twierdzi że w serwisie to chcą za takie coś 10.000 zł bo wycinają i wspawają blache i malują, on po prostu zabrał kaucje 500 zł.
Zastanawiam się jak wygląda procedura naprawy i ile kosztowałaby w normalnym sewisie blacharskim?
Nie można tego lekko wyciągnąć, zeszlifować i pomalować z cieniowaniem lekkim do boków?
Zdjęcie
Zdjęcie
Wafel
Nowicjusz

Auto: VW Golf
Silnik: TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Maj 2022, 13:54

To co jest na zdjęciu to nie kwalifikuje się do żadnego wycinania. Trzeba wyciągnąć, wyprostować, odpowiednio zaszpachlować niewielkie nierówności i pomalować.

Sprawdź jeszcze co jest w umowie wypożyczenia na temat uszkodzeń bo to ważne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Maj 2022, 13:58

No dobra. A co z OC? Dlaczego nie można tego naprawić z ubezpieczenia? Jak wypożyczaliście tego busa, to mieliście jakąs umowę czy coś w tym rodzaju?
Z tym wycinaniem to coś chyba naciągana teoria...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2022, 15:24

Jeśli chodzi o umowę to jest taki zapis:
Zdjęcie

Gość twierdził, że jeśli nie byłoby zgody na wykorzystanie kaucji na pokrycie szkody to on po prostu zawozi auto do np Fiata i naprawiają ale że to zawsze jest tak, że wycinają wspawają i malują, a koszty to jest 10 tys+ i takimi kosztami by musiał nas obciążyć.

OC? to znaczy mówimy o drugim użytkowniku drogi? to było otarcie o siatkę/ogrodzenia, to nie była kolizja/stłuczka z winy np innego użytkownika

Zastanawiam się tylko realnie ile takie coś kosztuje, gdyby faktycznie naprawić, bo chyba teoria cięcia to trochę przegięcie.

Wydaje mi się że gość kase do kieszonki schował, nawet tego nie będzie naprawiał albo lekko podmaluje i tyle, a i tak inni klienci sie zgłoszą bo to chodzi o walory robocze, użytkowe a nie estetyczne, no bo co? ktoś nie pożyczy busa albo będzie musiał obniżyć cenę bo obtarcie?
Jak auto było wypożyczane to już lekka wgniotka była z przodu i tylko fotki zrobione że to już było i tyle.
Wafel
Nowicjusz

03 Maj 2022, 19:48

Rokiko napisał(a):To co jest na zdjęciu to nie kwalifikuje się do żadnego wycinania. Trzeba wyciągnąć, wyprostować, odpowiednio zaszpachlować niewielkie nierówności i pomalować.

Sprawdź jeszcze co jest w umowie wypożyczenia na temat uszkodzeń bo to ważne.

A możesz wyjaśnić jedną rzecz? Ktoś wypożycza auto w pełni sprawne i zdrowe, oddaje mu się uszkodzone, to dlaczego ma bawić się w druciarstwo i szpachlowanie u Mirka w szopie?
On oddaje na serwis i jak to kosztuje 10k to ma pełne prawo obciażyć kosztami wynajmującego bo on to auto "zepsuł"
Także naciągania tu nie ma żadnego, a autor niech się cieszy, że skończyło się na zabraniu kaucji a nie wycenie tego i obciążeniu kosztami :yes:
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

03 Maj 2022, 21:05

Edquar napisał(a):Ktoś wypożycza auto w pełni sprawne i zdrowe, oddaje mu się uszkodzone, to dlaczego ma bawić się w druciarstwo i szpachlowanie
kolego aby stwierdzać taki fakt musiałbyś zasięgnąć wiedzy jak technologicznie wygląda wymiana takiego elementu, wtedy miałbyś porównanie co jest większym druciarstwem a z mojej perspektywy więcej szkód narobimy wymieniając ten element niż go naprawiając.

Koszt naprawy w przybliżeniu ok 1000 a 1500 zł
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Maj 2022, 00:09

Ale nadal nie rozumiesz o co w tym chodzi, był sprawny i zdrowy samochód a został oddany uszkodzony.
Za 1000 zł to w ASO nikt na niego nawet nie spojrzy, lakierowanie pewnie więcej wyjdzie, myślę że gość na siłę nie będzie szukał najtańszej opcji bo ktos mu auto zepsuł tylko wybiera najlepszą niekoniecznie najtańszą
Mój znajomek miał kreskę na drzwiach dość głęboką ale na 10 cm w osobówce to mu w ASO VW wycenili na 2000 zł naprawa drzwi.

Generalnie chodzi o to że takie auto jest pozbawione jakieś wartości i zamiast 10 tys zł przykładowo jest warte 9500
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

04 Maj 2022, 08:58

Idąc tym tropem co napisałeś to powinni wymienić cały bok od drzwi do końca samochodu. Nikt nie będzie w tej jednej płaszczyźnie wycinał takiego kawała i wspawywał bo to będzie więcej szkody niż naprawienie wgniecenia jak wspomniał [email widoczny po zalogowaniu] />
Samochód z wypożyczalni powinien mieć AC. W przypadku szkody powstała przecież ona w skutek nie zamierzony...? Taka naprawa powinna odbyć się z tego tytułu a Ty ewentualnie tracisz kaucję i tyle. Przecież jak by w przypadku uszkodzenia samochodu każdy musiał płacić za naprawę to nie miało by to sensu. Nikt specjalnie nie uszkadza samochodu, a jak już się zdarzy to są po to ubezpieczenia.
Edquar napisał(a):Za 1000 zł to w ASO nikt na niego nawet nie spojrzy
Nie ma obowiązku naprawy samochodu w ASO. Dodatkowo dzisiaj takie stacje nie są wyznacznikiem jakości nie raz już okazywało się że jakość usługi pomimo że droga pozostawia wiele do życzenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Maj 2022, 10:00

Panowie, a taka dziwna sytuacja, odezwał się na maila służbowego gość, że lakiernik wycenił szkodę na 2500 i on tego nie przewidział i żebyśmy coś jeszcze dołożyli do tych 500 kaucji.
Pytanie (ja wiem że szkoda jest itd) ale czy to nie powinno byc już zamknięte? Ustalone zostało że zabierana jest kaucja, podpisany odbiór auta/zwrot i koniec
To może być tak że ktoś żąda jeszcze dopłaty czegokolwiek? :roll:

Masakra...chyba na drugi raz lepiej taxi jakieś bagażowe wynająć z kierowcą.
Wafel
Nowicjusz

04 Maj 2022, 11:32

Zastosuj się do podpisanej umowy i po sprawie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Maj 2022, 12:42

Kao napisał(a):Zastosuj się do podpisanej umowy i po sprawie.

Dokładnie. Tutaj jest najlepsza rada, jaka mogła być udzielona w tej sytuacji. :ok:
Oprócz tego, również uważam, że
Rokiko napisał(a):Samochód z wypożyczalni powinien mieć AC. W przypadku szkody powstała przecież ona w skutek nie zamierzony...? Taka naprawa powinna odbyć się z tego tytułu a Ty ewentualnie tracisz kaucję i tyle. Przecież jak by w przypadku uszkodzenia samochodu każdy musiał płacić za naprawę to nie miało by to sensu. Nikt specjalnie nie uszkadza samochodu, a jak już się zdarzy to są po to ubezpieczenia.

A jeżeli nie ma AC, to sprawa wypożyczającego. Ty płacisz zgodnie z umową, a on sobie robi to, co uważa.
Jeszcze tylko dla jasności pytanko - co jest zawarte w paragrafie 3 ?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Maj 2022, 14:12

To auto ma pełen komplet ubezpieczenia OC/AC/NW (sprawdziłęm w umowie)
No ale jest przestój auta np podczas naprawy itd.

Bezsensu chyba trzeba to będzie mu coś tam przelać tylko nie wiem ile bo nie określił się czy jeszcze 500 do równego 1000 czy jak?

Nr 3 w umowie to jest koszt wynajęcia - 150 zł, pobierany z góry itd.

Już chyba lepiej byłoby to auto zabrać i gdzieś podjechać żeby zrobili za te 1000 zł, bo zaraz znowu może żadać jakiś kwot itd.
Wafel
Nowicjusz

04 Maj 2022, 14:30

Wafel napisał(a):No ale jest przestój auta np podczas naprawy itd.
To jest wliczone w ryzyko wypożyczania samochodów i ciebie to nie dotyczy.

Moim zdaniem tak jak wyżej powinieneś zastosować się do warunków umowy, a jak chcesz coś doatkowo dopłacać to poproś o potwierdzenie takiej wpłaty.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Maj 2022, 17:22

Panowie a to nie powinno być tak, że gość zabrał kaucję 500 zł czyli jakieś zadoścuczynienie jest, do tego mam AC to sobie może naprawić i tyle.
Czy dla Was to nie dziwne że on coś wycenia na boku i mi rzuca kwotami i każe dopłaty robić ileś dni po zwrocie auta??

No mojemu kumplowi kiedyś BMW przetarła dziewczyna, to pojechał z AC mu zrobili i tyle. Ona coś tam chciała mu dać ale powiedział że nie ma co, że po to ma to AC.
Wafel
Nowicjusz

04 Maj 2022, 19:53

Ale zaraz. Za dużo kombinujesz, a nie czytasz.
Zapytałem co jest napisane w pkt 3, ponieważ w załączniku który wstawiłeś, pisze wyraźnie, że wynajmujący ma prawo naliczyć karę umowną w przypadku zwrotu uszkodzonego auta z winy najemcy np (...) kolizji do 15-krotności stawki określonej w &3 pkt 1.
Jak widnieje tam stawka? Tylko te 150 zł?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika