OC a pożyczenie samochodu np. osobie młodej

20 Lut 2013, 16:53

Przez rok czasu kierowałem autem, którego właścicielem jest mój ojciec. OC było też na niego, kupując OC nic nie wspominał, że autem będzie jeździł ktokolwiek inny. Teraz auto będzie już przepisane na mnie, więc i OC sobie kupię na siebie. No i teraz tak patrzę na kalkulatory i widzę pytania typu czy samochodem będą jeździły osoby poniżej xx roku życia, czy będą przewożone dzieci itp.
Domyślam się, że te pytania nie są bez powodu.
Ale czy to znaczy, że w ciągu tego roku co cały czas jeździłem, gdybym spowodował wypadek to Ubezpieczyciel odmówiłby wypłaty odszkodowania itd itd poszkodowanym? Za wszystko ja bym odpowiadał? I tak nieświadomie sobie jeździłem przez cały rok :o ?
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Lut 2013, 22:04

Ubezpieczyciel i tak wypłaciłby odszkodowanie. Nie ma się co tym przejmować.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lut 2013, 22:43

Takie głupie pytania zadają tylko ubezpieczyciele z ubezpieczalni typu direct. Jak pójdziesz do np. PZU to takich pytań nie będzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lut 2013, 08:10

W generali też mi się pytają czy będzie jeździł ktoś poniżej 25 lat - zapewne trzeba dopłacić wtedy kilka pln do składki.. Na szczęście syn już "dorósł" i nie muszę oszukiwać .. :no: :no:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

24 Lut 2013, 13:18

A NNW warto wykupić?
hehe
Początkujący

24 Lut 2013, 14:13

Poczytaj w OWU do czego jest NNW i sam podejmiesz decyzję. To pytanie nie do nas, tylko do ciebie samego. To ta sama sprawa jak z AC - nikt nie wie, czy rozbijesz auto ze swojej winy. Tak samo z NNW - niekt z nas nie wie, czy uszkodzisz swoje ciało lub uszkodzone zostanie ono u któregoś z pasażerów w związku z eksploatacją swojego samochodu. Ja zawsze opłacam, tym bardziej, że mało kiedy jeżdzę sam.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...

24 Lut 2013, 14:52

No czytałem właśnie i stąd mam wątpliwości :) czytałem jakiś artykuł który mówił że nw ubezpieczalnie niby wciskają, że niby z oc się wypłacają odszkodowanie. Potem gdzieś czytałem że to nieprawda i się pogubiłem.
Też często jeżdżę z kimś, zwłaszcza z osobami trzecimi (znajomymi). Tylko np. w pzu zobaczyłem kwotę ubezpieczenia 15 tys (za stówkę). I wydaje mi się że 15 tys to jest mała kwota??
Jeśli spowoduję wypadek i moi pasażerowie ucierpią w wypadku to wtedy może być tak że będę musiał im coś płacić bo NW nie miałem? Czy OC mi to zapewnia?
Czy może osobno lepiej ubezpieczyć od NW?
hehe
Początkujący

01 Mar 2013, 19:18

Z OC zapłacą odszkodowanie ale za szkody, które ty wyrządziłeś w innym pojeździe. Czyli jak spowodowałeś wypadek, to z twojego OC jest płacona naprawa uszkodzonego samochodu oraz ewentualnego leczenia osób poszkodowanych w tym wypadku, ale w samochodzie, kóry ty rozbiłeś. Natomiast NNW zabezpiecza kierowcę i pasażerów w twoim samochodzie. Czyli jak w wyniku tego wypadku ucierpisz ty i twoi pasażerowie, to wówczas dostaniesz odszkodowanie z NNW na sibie i każdego pasażera. NNW to coś jak AC - działa na tego, kto wyrządził szkodę. A OC z kolei działa na poszkodowanego. Nie mając NNW, pasażerowie mogą cię np. pozwać do sądu o odszkodowanie. Dlatego płaci się NNW.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Maj 2014, 09:10

> Dishman to nie takie proste. Zobacz, co pisze MotoAlbercik.

Też obecnie jeżdzę samochodem "pożyczonym", więc wszystkie składki muszą być zgrane.

Pozdro
Ostatnio edytowany przez ArteK, 11 Cze 2014, 12:35, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Usunięty maskowany link!
autobahn
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 25 09 2001
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.4 TDI
Paliwo: Diesel