Błędny rok produkcji w DR

19 Maj 2014, 19:21

Witam forumowiczów!
Tak jak napisałem w temacie mam problem z błędnym rokiem produkcji w dowodzie rejestracyjnym. Około dwóch lat temu zakupiłem od handlarza samochód marki toyota. Samochód nie budził moich zastrzeżeń, jednakże nie miałem przy sobie gotówki i powiedziałem, że będę za dwa dni i ureguluje należność. Odebrałem samochód i zapłaciłem pieniądze. Otrzymałem wszelkie niezbędne dokumenty w tym akcyze, pierwsze badanie techniczne, fakture vat. Udałem się z tym wszystkim do WK i zarejestrowałem samochód . Jednakże teraz po 2 latach okazuje się że rok produkcji nie jest tak jak podano we wszystkich w/w dokumentach tylko rok wcześniejszy(informacja potwierdzona w serwisie). Chciałbym to sprostować, tylko zastanawiam się czy to nie będzie mnie w jakikolwiek sposób drogo kosztować lub nawet nie narobi mi kłopotów. Czy będę musiał w takim razie jechać do urzędu celnego w którym była wyrabiana akcyza i ponownie ją wyrobić? To samo tyczy się pierwszego badania technicznego? W trakcie użytkowania dodałem dodatkowo współwłaściciela do auta, czy będe musiał zmieniać także umowę?
Pozdrawiam
Porkey
Porkey
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Maj 2014, 22:42

Porkey napisał(a):Chciałbym to sprostować, tylko zastanawiam się czy to nie będzie mnie w jakikolwiek sposób drogo kosztować lub nawet nie narobi mi kłopotów.
Nie ma z tym zadnych problemów.Wystarczy ze zgłosisz się z tym problemem na SKP do diagnosty i powiesz o co Ci biega.Diagnosta powinien wykonac dodatkowe badanie-ustalenie rocznika za 60,- i wystawić zaświadczenie na tą okoliczność.Wowczas udasz się do WK i tam zmienia rok produkcji.Owszem mogą tez wymienic dotychczasowy DR pojazdu ale nie muszą/zalezy czy trafisz na człowieka czy tez urzędasa/.Musisz z sobą zabrać tez KP....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmiany w przepisach
    Od dnia 5 grudnia 2020, w życie wchodzą zmiany w przepisach dotyczących kierowców i właścicieli samochodów. - Tablice rejestracyjne / miejsce na pieczątkę podczas OBT / Prawo Jazdy / rejestracja pojazdu.
    Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
    Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...