OC było ważne 5 dni co teraz ?

28 Kwi 2010, 21:19

Witam

Potrzebuje porady bo dawno nie bawiłem się w przerejestrowywanie auta, mianowicie:

15 kwietnia kupiłem auto które miało ważne OC tylko przez 5 dni, nie byłem w PZU wypowiedzieć umowy ponieważ ze względu na prace nie miałem na to czasu.

Przeglądając forum napotykam informacje, że jako kupujący mam prawo na wypowiedzenie OC do 30 dni od dnia zakupu, za chwile ktos pisze ze max. 1 dzień do konca polisy.

Więc jak to jest, jako kupujący mam wg przepisów czas do 15 maja na wypowiedzenie OC w PZU (ustawowe 30 dni) , czy jesli 20-go kwietnia skonczylo się OC to teraz automatycznie bede musiał pozostać przy PZU ?

Druga sprawa idąc do urzędu musze mieć aktualne OC, i teraz moje pytanie jak mam wykupić OC przecież to ktore mam wygasło, mam wykupić na starego właściciela ??

Dziekuje za wszelkie porady
Cinek82
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

28 Kwi 2010, 21:50

Cinek82 napisał(a):że jako kupujący mam prawo na wypowiedzenie OC do 30 dni od dnia zakupu, za chwile ktos pisze ze max. 1 dzień do konca polisy.

W tym temacie do końca nie jestem pewny.Wiem ze kiedyś był termin 30 ale jak jest
teraz to konkretnie Ci nie odpowiem... :sad:
Cinek82 napisał(a):, i teraz moje pytanie jak mam wykupić OC przecież to ktore mam wygasło, mam wykupić na starego właściciela ??

Wykupujesz na siebie.W przypadku zmiany nr.rej.w firmie ubezp.poprawią Ci to po
zarejestrowaniu sam.na siebie na polisie ubezp.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Kwi 2010, 08:15

W ciągu 30 dni od daty zakupu samochodu musisz się zdecydować, czy zostajesz u tego ubezpieczyciela, czy wypowiadasz umowę i ubezpieczasz auto u innego ubezpieczyciela. Jeżeli zostajesz, to w ciągu tych 30 dni musisz iść spisac aneks do umowy - na aneksie będzie zmiana właściciela samochodu oraz zmiana danych samochodu ( numery rejestracyjne ). Jeżeli nie zrobisz tego w ciągu 30 dni, to umowa i tak automatycznie przechodzi na następny okres i jak najprędzej musisz iść uregulować składkę.
Natomiast jeżeli ten ubezpieczyciel ci nie pasuje, to musisz w ciągu tych wspomnianych 30 dni wypowiedzieć umowę. Najpóźniej musisz to zrobić na jeden dzień przed końcem polisy. Czyli jeżeli ubezpieczenie jest ważne do 10 danego miesiąca, to najpóźniej musisz umowę wypowiedzeć 9 danego miesiąca. Warto też nadmienić, że liczy się data wpłynięcia wypowiedzenia umowy do ubezpieczyciela, a nie data napisania. Tak więc najlepiej udać się do ubezpieczyciela osobiście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2010, 18:40

sratata..jeśli nie byłeś w pzu to masz już przedłużoną umowę.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

02 Maj 2010, 13:58

Umowa była ważna do 20 kwietnia. Jeżeli nie wypowiedział jej do 10 kwietnia, to 21 automatycznie się przedłużyła na następny okres. Ale bez względu na to ma czas, aby ją wypowiedzieć do 15 maja.
Chyba, że poprzedni właściciel już był u ubezpieczyciela i zgłosił sprzedaż samochodu. Nie wiem jak wygląda sprawa w takiej sytuacji - czy też automatycznie się przedłuża, czy kończy się ważnośći i nowy właściciel musi zawrzeć nową umowę już na siebie. Ale wydaje mi się, że poprostu przechodzi na następny okres.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000