OC - czas wypłaty odszkodowania, pokryte straty

02 Cze 2012, 23:42

Witam, otóż mam pewien problem. Może zabrzmi to trochę chamsko czy też arogancko, ale mój przedni zderzak nadaje się do wymiany. Miałem już 2 lub 3 sytuacje w których koleś lub babka wyjechali mi na drogę (ja byłem na głównej, z pierwszeństwem) no i mogłem ich "bić" ale podświadomość nakazała mi hamować, ale z drugiej strony mam też mieszane uczucia co do firm ubezpieczeniowych. W przypadku, gdy w kolizji- przykładowo ulegnie zniszczeniu mój zderzak i jedna z lamp oczywiście z winy kierowcy drugiego samochodu, jak długo muszę czekać na pokrycie kosztów przez firmę ubezpieczeniową, opłaca się taki "zabieg" czy wynikają z tego większe straty niż korzyści, np. firma ubezpieczeniowa pokryje mi 60% strat, jak to wygląda? Oczywiście pomijam ewentualność "dogadania się".
xxurxx
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

04 Cze 2012, 00:20

Powinni wypłacić w ciągu 30 dni. W sprawach bardziej skomplikowanych bodajże nawet 90 dni (ale tutaj to już sądzę, że chodzi o uszczerbek na zdrowiu/śmierć, etc.).

60% strat? To zależy, bo ubezpieczyciel wyliczy sobie części i robociznę wg. własnych stawek. Może się okazać, że w serwisie zażądają od Ciebie wyższej kwoty. Jeżeli będziesz naprawiał sam na nieoryginalnych częściach (tzn. takich nie z ASO) to pewnie wyjdziesz na swoje.

Zawsze też możesz mieć rozliczenie bezgotówkowe. Wstawiasz samochód do warsztatu i to warsztat dochodzi zapłaty od ubezpieczyciela.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2012, 09:05

xxurxx napisał(a):mój przedni zderzak nadaje się do wymiany

Może się zdarzyć taka sytuacja że jak już coś to nie zostanie zaliczony do naprawy/wymiany w 100 procentach . Przeglądając protokóły z oględzin dość często napotykam takie wpisy że uznaje się 50 procent ze względu na uszkodzenia wcześniejsze , nie związane ze szkodą . Po za tym, posiadając pojazd o niskiej wartości rynkowej trzeba mieć świadomość że nawet przy niewielkiej szkodzie FU może zakwalifikować ten fakt jako tzw. szkoda całkowita (naprawa nieopłacalna) .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lut 2014, 18:16

Witam serdecznie, jeśli chodzi o oc i wszelkie związane z tym formalności odszkodowawcze, to ja skorzystałam z usług Kancelarii Odszkodowawczej Cito Kraków. Pomogli mi w załatwieniu wszystkich formalności, a także zapewnili bezpłatnie samochód zastępczy już od dnia kolizji ! na całkowity czas naprawy mojego auta. Wszystko zostało roziczone z oc sprawcy bezproblemowo !
hbhgghh
Nowicjusz

Auto: VW Golf 4
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux w nowej wersji Black Bison
    Japońska firma WALD International po raz kolejny opracowała pakiet tuningowy do samochodu Toyoty. Tym razem fachowcy od tuningu wzięli na warsztat pick-upa marki i stworzyli model Hilux Sports Line Black Bison Edition. Rasowa ...
    Niebezpieczne zderzenia boczne pojazdów
    Zderzenie się pojazdów w ruchu stanowiło ponad 55% wszystkich wypadków drogowych w Polsce w 2021 roku. Z tego najwięcej było zderzeń bocznych (7371), w których zginęło też najwięcej osób (443 osoby) ...