REKLAMA
Załóżmy, że kupiłem samochód jako jedyny właściciel. Poprzedni właściciel ubezpieczył samochód do lipca 2008. Wiem, że mam 30 dni na przerejstrowanie samochodu (w tym czasie mogę jeździć bez przeszkód, tak?), ale potem nowy nr rej. będzie inny niż ten na polisie OC.
1) I teraz pytanie czy mogę jeździć do lipca, czy też po przerejestrowaniu muszę zgłosić to do tow. ubezpieczeniowego, żeby zmienili numery na nowe i czy mogą wtedy zażądać dopłaty?
2) Mam 19 lat a prawko tylko rok z hakiem więc na pewno miałbym więcej niż poprzedni właściciel. Jeśli zażądają dopłaty to mogę zrezygnować z ubezp. w tej firmie, poprosić o zwrot części kwoty ubezp. i przejść do innego?
3) Jeśli okaże się ze muszę dużo dopłacić (a tego pewnie będę się dowiadywał przed rejestracją jeszcze) to czy mogę w ciągu tych 30 dni zrobić darowiznę tego samochodu na ojca i wtedy od razu zarejestrować na niego?
I jeszcze takie pytanko, niekoniecznie z prawnego punktu widzenia ;]
4) Jeśli jeżdżę bez przerejestrowania ponad 30 dni to czy są potem jakieś problemy z przerejestrowaniem albo kary? Czy panowie policjanci przy kontroli się tego czepiają? Jakbym jeździł z nowym dowodem i starą polisą to byłyby jakieś niemiłe konsekwencje?