Oc na miesiac + rejestracja

17 Lip 2008, 14:17

witam

zalozmy taka sytuacje:

kupuje od kogos samochod sprowadzony z niemiec, z kompletem dokumentow, ale nie mam teraz pieniedzy na rejestracje, bo chce przeznaczyc je na wymiane paru czesci i serwis. obilo mi sie o uszy, ze moge zrobic tak, ze oplace ubezpieczenie oc na 30 dni i przez ten okres czasu moge samochodem jezdzic, w miedzyczasie wymieniajac w nim to i oto, a zarejestrowac go moge dopiero po uplywie tych 30 dni. z kolei pani z wydzialu komunikacji powiedziala mi, ze i owszem, pod warunkiem, ze ubezpieczenie zostalo wykupione w *niemczech* razem z tablicami tymczasowymi.

czy starczy oplacic oc, zeby moc jezdzic samochodem przez miesiac i dopiero potem go zarejestrowac?

pytam, bo nie wiem sam co myslec. znajomy sprowadzil samochod z wloch i juz 3 miesiac jezdzi nim bez rejestracji posiadajac jedynie wykupione ubezpieczenie oc w pzu, ktore co miesiac przedluza, poniewaz jeszcze nie znalazl na auto klienta.

jak to wyglada?
recznik
Nowicjusz

17 Lip 2008, 21:14

Pani z WK gada jakieś bzdury. Jeżeli wymaga od ciebie opłaty OC to nie powinno jej obchodzić czy jest opłacone w Niemczech czy w Polsce. Zreszta nie wszystkie WK nawet wymagaja OC. Poza tym nie na wszystkie auta z Niemiec pobierane sa tablice i wykupywane ubezpieczenie i co wowczas, trzeba ubezpieczyc w Polsce. Jeżeli firma ubezpieczeniowa Ci ubezpieczy auto to możesz sobie jeździc a w wydziale komunikacji nic ci nie grozi ze nie zarejestrowałeś w ciagu 30 dni.
kropka1
Początkujący