OC obowiązkowe?

03 Kwi 2010, 19:16

Witam mam problem i chciałbym go rozwiązać. Sprawa wygląda następująco: Planuję zakupić samochód osobowy, jak się okazało auto ma ważne ubezpieczenie do 11 kwietnia. umowę podpiszę w piątek tj. 9.04.2010 r. Więc tak kupuje auto na siebie nie rejestruje nie ubezpieczam następnie po 2 tygodniach "sprzedaje" je mojemu dziadkowi i ojcu aby OC było tańsze. Wtedy rejestruje na dziadka i ojca i płace tańsze OC chodzi o to ze dwa tygodnie po zakupie dopiero będę miał kasę na rejestracje i ubezpieczenie i też zależy mi aby auto było na tych dwóch właścicieli czy to możliwe do zrealizowania ? czy jak kupie to muszę ubezpieczyć? Czy auto może być przez te 2 tygodnie nie ubezpieczone ? Ponieważ chce je ubezpieczyć dopiero wtedy gdy będę je rejestrował na ojca i dziadka
goslo666
Nowicjusz

Miejscowość: Górny Śląsk

04 Kwi 2010, 12:42

goslo666 napisał(a):nie rejestruje nie ubezpieczam następnie po 2 tygodniach "sprzedaje" je mojemu dziadkowi i ojcu aby OC było tańsze.

Kup je od razu na dziadka lub wujka którzy mają max znizki a siebie wstaw jako
współwłasciciela...Po jakims czasie i Ty bedziesz mial znizki.. :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Kwi 2010, 19:16

Spoko jedno auto już jest na mnie i na dziadka :) więc zniżki lecą. Chodzi mi o to żeby auto było na ojca i dziadka a nie będzie ich w tym czasie i pytanie czy auto zakupione mogę rejestrować i ubezpieczać dopiero po 2 tyg ? Bo na rejestracje mam miesiąc a co z OC. Miał ktoś kiedyś taką sytuacje ?
goslo666
Nowicjusz

Miejscowość: Górny Śląsk

04 Kwi 2010, 20:46

Musi być ciągłość w ubezpieczeniu OC. Za takie "dziury" w ubezpieczeniu można zapłacić karę.
Jeżeli nie masz 400 zł na ubezpieczenie teraz, to idź do ubezpieczyciela, który pozwala płacić w ratach. U niektórych można robić i 12 rat. Bardzo popularne są 2 raty, raz na pół roku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Kwi 2010, 12:09

Dishman napisał(a):Musi być ciągłość w ubezpieczeniu OC. Za takie "dziury" w ubezpieczeniu można zapłacić karę.

W praktyce to jak trudno jest dostać taką karę? Mam auto nie ubezpieczone od zeszłego roku (stoi na parkingu). Teraz chciałem ubezpieczyć i się dowiedziałem o tej karze, i teraz sam nie wiem co zrobić.
stf_polska
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

10 Kwi 2010, 10:38

Goslo666 - najlepiej by było, jakbyś 12 kwietnia zdecydował się, czy chcesz zostać u tego ubezpieczyciela, czy tego ubezpieczyciela chcesz zmienić. Piszę, że 12 kwietnia, ponieważ OC jest ważne do 11, a 11 jest w niedzielę, czyli masz prawo umowę wypowiedzieć 12 kwietnia. Oczywiście musiałbyś zrobić to u ubezpieczyciela, a nie przez pocztę czy maila, ponieważ liczy się data dostarczenia wypowiedzenia ubezpieczycielowi, a nie data napisania tego wypowiedzenia. A dlaczego piszę, że 12 kwietnia, jak masz 30 dni na decyzję - 12 kwietnia autko będzie juz twoje i musisz opłacić ubezpieczenie. Jak chcesz zostać u tego ubezpieczyciela, to nie ma problemu - nawet jak nie pójdziesz tego 12 do ubezpieczyciela, to ta umowa automatycznie przejdzie na następny okres. Ale jak chcesz zmienić ubezpieczyciela, a nie wypowiesz tej umowy 12 kwietnia, to będziesz musiał opłacić OC i później ewentualnie zrezygnować, a to już ci się nie opłaci. Jak nie wypoiwesz tej umowy i będziesz chciał zmienić ubezpieczyciela, a umowa przejdzie na następny okres automatycznie, to później przy wypowiadaniu tejże umowy będziesz musiał uregulować opłatę za te dni, przez które było ubezpieczenie. A to też ci się nie opłaci. Dlatego jak chcesz zmienić ubezpieczyciela, to zrób to najpóźniej 12 kwietnia osobiście u ubezpieczyciela i tego samego dnia musisz ubezpieczyć to autko u innego - nie może być ani jednego dnia przerwy.
stf_polska - twoje ryzyko. Mogą cię wyczaić, a może nie. Ale ja na twoim miejscu bym nie ryzykował aż zainteresuje się tobą FU, tylko idz do ubezpieczyciela i opłać OC. Wg prawa samochód nie może być ani jednego dnia bez OC i dlatego też jak umowy nie wypowiesz, to przechodzi ona automatycznie na następny okres ubezpieczenia. Czyli teoretycznie twoje autko jest ubezpieczone, tylko nie opłcone, co musisz uczynić. Oczywiście będą chyba karne odsetki, ale o to musisz już pytać u ubezpieczyciela. Jak nie opłcisz sam, to prawdopodobnie ubezpieczyciel będzie cię ścigał przez komornika, a to z kolei podwyższy tylko koszty. Udaj się jak najszybciej do ubezpieczyciela. Kary raczej nie zapłacisz, ponieważ byłby to absurd - samochód wg prawa musi być ubezpieczony, bo ubezpieczenie przechodzi samo, automatycznie na następny okres.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Kwi 2010, 17:05

W praktyce to nie słyszałem o tym, że jakoś wielu ludzi płaciło te kary.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Kwi 2010, 13:09

Ponieważ GFU nie może nakładać tych kar, gdyż wg prawa każdy samochód musi mieć OC. I żeby nie było sytuacji, że samochód podczas np. przerejestrowywania będzie nawet jeden dzień bez OC to wg prawa OC po skończeniu się okresu ubezpieczenia przechodzi automatycznie na następny okres, bez zgody właściciela samochodu. Chyba, że właściciel zgodnie z prawem wypowie umowę w tym ZU i zawrze umowę w innym ZU. Tak więc, nie ma takiej możłiwości, że samochod jest nieubezpieczony. Jedynie może się zdarzyć sytuacja, że właściciel pojazdu nie opłaci składki za OC. Ale jedyna kara to mogą być odsetki za nieopłacenie polisy w czasie.
Natomiast podczas rejestracji samochodu nowego również nie ma takiej możliwośći, żeby go zarejestrować, a nie opłacić OC.
Tak więc GFU nie może wg prawa nakładać kar za brak OC, ponieważ to OC jest. Może tylko nie yć opłacona składka. Ale to juz problem mięzy ZU a właścicielem pojazdu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 08:18

Nie, ja swoją umowę pisemnie wypowiedziałem. I nie zawarłem żadnej nowej.
stf_polska
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

13 Kwi 2010, 10:18

No to czeka cię kara. Lepiej jak najszybciej opłać ubezpieczenie. Oczywiście OC musi mieć ciągłość, czyli musisz powiedzieć w ubezpieczalni, żeby obliczyli ci składkę za okres nieskładkowy i obecny. Być może uda ci sięuniknąć kary.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika