OC poprzedniego właściciela

14 Gru 2014, 16:18

Witam. Wczoraj zakupiłem swoje pierwsze auto - Audi A3.
Mężczyzna od którego kupiłem to auto był jego właścicielem przez 3-4miesiące i nawet nie przerejstrował auta na siebie. Dostałem dwie umowy pomiędzy nim a mną oraz jego starą umowe z sprzedawcą na którego obecnie jest wykupione OC.
Teraz pytanie - OC wygasa w marcu ,czy do tego czasu mogę jeździć na tym ubezpieczeniu ? Czy powinienem jak najszybciej przerejestrować i ubezpieczyć auto na siebie ?
Bartek4012
Nowicjusz

Auto: Brak

15 Gru 2014, 13:15

Masz obowiązek przerejestrowania auta na siebie, regulują to przepisy. Ubezpieczenie OC przechodzi na nowego właściciela, ale ubezpieczyciel może dokonać rekalkulacji składki patrząc na twoją historię ubezpieczenia OC. Zbywca ma obowiązek poinformować ubezpieczyciela kto jest nabywcą auta i na kogo przechodzi polisa OC.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Gru 2014, 17:50

Kacper napisał(a):Masz obowiązek przerejestrowania auta na siebie, regulują to przepisy.

Dokładnie. Ale warto wspomnieć, że nie ma za to żadnej kary :)
Kacper napisał(a):Ubezpieczenie OC przechodzi na nowego właściciela, ale ubezpieczyciel może dokonać rekalkulacji składki patrząc na twoją historię ubezpieczenia OC.

Dokładnie tak jest, jak prawi kolega - warto jednak dodać, że jak ubezpieczenie skończy się w marcu, to nie przechodzi automatycznie na kolejny okres - poprostu wygasa. Trzeba więc samemu pamiętać o tym, żeby podpisać nowe ubezpieczenie i zadbać, żeby nie było ani jednego dnia przerwy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000