OC przy Kupnie !!!

10 Lis 2013, 20:05

Mam w zasadzie chyba proste pytanie :

Mam 18 lat i nie mam za wielkiego pojecia z ubezpieczeniami i wszystkimi formalnosciami przy kupnie auta a moje pytanie to :

Chce kupić auto. Właściciel ma OC wazne do 08.2014r przeglad do 04.2014r kupic auto chce w listopadzie/grudniu. Jakie mam formalnosci przede mna, dodam ze rodzice za duzo nie wiedza i nie chca mi wgl pomoc. A NAJWAZNIEJSZE PYTANIE KTORE MNIE ZASTANAWIA TO : CZY JAKBYM KUPIL TE AUTO MUSZE ZAPLACIC OC JESLI WAZNE JEST DO 08.2014R? I JAKIE DODATKOWE KOSZTY MNIE CZEKAJA.

Prosze o pomoc jak i o wasze komentarze. Czekam
Dodo95
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 11 2013
Auto: Nie mam

11 Lis 2013, 12:09

Jak kupisz samochód, to mimo, że ma on opłacone OC, to i tak musisz się zgłosić do ubezpieczyciela żeby zrobić aneks do umowy - trzeba zmienić dane właściciela i dane samochodu ( numer rejestracyjny ). Oprócz tego zapewne będziesz musiał dopłacić i to sporo do tego ubezpieczenia, ponieważ jesteś "świeżym" kierowcą ( zakładam, że zdałeś prawko ). Możesz też po zakupie wypowiedzieć tą umowe i zawrzeć nową u innego ubezpieczyciela. Jeżeli jednak pozostaniesz przy tej co jest, to w sierpniu 2014, jak się skończy ta umowa OC, musisz sam zawrzeć nową umowę - zgodnie z nowymi przepisami, ta umowa straci ważność i nie przedłuży się automatycznie tak jak to było kiedyś. Ważne jest, żeby nie było dnia przerwy w OC, bo za to jest kara.
Opróćz tego czekają cię koszty przerejestrowania samochodu - zależą one od tego, czy samochód jest z tego samego powiatu czy z innego. Jak z innego to oprócz nowego DR dochodzi koszt tablic rejestracyjnych i naklejki.
Przerejestrować musisz w ciągu 30 dni od zakupu. Kiedyś, jak się tego nie zrobiło, to nie było za to żadnej kary. Teraz jednak policja się wcwaniła i kombinuja z różnymi przepisami, żeby tylko wlepić mandać i zatrzymac DR. Więcej znajdziesz na naszym forum w tym dziale.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lis 2013, 20:31

I jeszcze podatek do Urzędu Skarbowego. 2% ceny, do 14 dni od zakupu
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator czasu podróży
    Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...
    15 lat sukcesów marki Dacia
    Na rynku polskim marka znalazła ponad 180.000 nabywców. Największą popularnością cieszy się Dacia Duster, która w 2019 roku już po raz kolejny utrzymała pozycję lidera segmentu SUV i jest najchętniej wybieranym ...