Opuszczony samochód i problem z opłatami

12 Sie 2013, 12:08

Witam,

Olałem ten temat, ale jednak muszę się zainteresować, bo ludzie zaczęli mi truć, ale do rzeczy.

Generalnie mamy absurdalne prawo, mówiące, że czy samochód jeździ czy stoi, to opłaty muszą być. Ale tu sprawa się trochę komplikuje.
Zaczynając od początku - około dwa i pół roku temu kupiłem samochód. Pojeździł nieco ponad 2 miesiące i stwierdziłem, że nawet nie opłaca się go dalej "robić", więc stanął jako element krajobrazu podwórka. Za jakiś niedługi czas ubezpieczenie się skończyło, przegląd też ale mniejsza z nim, no i jako że nie traktowałem całej sprawy poważnie, po prostu to olałem. Na dobrą sprawę nie oszukałem nikogo, bo nie korzystam z tego samochodu (co jest do potwierdzenia, bo stoi obrośnięty, z flakami, bez foteli i ze śmietnikiem w środku), więc na moją logikę nie powinienem ponieść jakiejś kary, ale w końcu się nie znam.

Ok, teraz trochę istotniejszych konkretów - jest to samochód rocznik 91, 1300 pojemność (o ile ma to znaczenie) i dałem za niego 1000pln, tyle też jest w umówie (to podobno ma znaczenie). Ubezpieczenie jak się skończyło, tak już nie przedłużałem go ani razu, to samo z przeglądem (którego i tak by już nie przeszedł). Samochodu nawet nie zdążyłem przerejestrować na siebie, cały czas jest na poprzednich blachach. Osoba od której kupowałem samochód, z tego co słyszałem, wyrejestrowała go z siebie (w sensie zgłosiła sprzedaż). Wychodziłoby na to, że nie jest aktualnie zarejestrowany na nikogo? Nie wiem czy podawała urzędowi moje dane, nie znam się na tym. Do tej pory nikt nie dzwonił, nie przyszedł żaden list, do tej pani podobno to samo. Nie wiem co mogłoby mieć tu jeszcze znaczenie.

Generalnie po ofertach które dostawałem, padła już decyzja, że oddaję go na złom. Zazwyczaj w takiej sytuacji trzeba wyrejestrować samochód. Poszedłbym z tym po prostu do urzędu, tylko boję się, że ktoś może się przysapać. Co o tym myślicie?

pozdrawiam
backtobasics
Nowicjusz

Miejscowość: WWA

12 Sie 2013, 12:35

backtobasics napisał(a):padła już decyzja, że oddaję go na złom. Zazwyczaj w takiej sytuacji trzeba wyrejestrować samochód. Poszedłbym z tym po prostu do urzędu, tylko boję się, że ktoś może się przysapać. Co o tym myślicie?

Było tu już na temat złomowania . Trzeba poszukać. Przypomnę że złomowanie należy dokonać w uprawnionej stacji demontażu pojazdów , a natomiast w WK przedstawić ważne OC na dzień kasacji pojazdu.Brak przeglądu i nieprzerejestrowanie samochodu nie stanowi tutaj problemu , oczywiście jeśli masz umowę kupna . Brak OC będzie kłopotliwe. To tak pokrótce to co mi wiadome w temacie, chyba że nastąpiły jakieś zmiany.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Sie 2013, 13:41

tego się obawiałem. czyli trzeba wybrać inną drogę - zajmujecie się tu sprawami lekko naginającymi prawo, czy dostanę od razu bana?
backtobasics
Nowicjusz

12 Sie 2013, 16:59

a i - w dniu złomowania (czego nie chciałbym) musi być ważne ubezpieczenie, ok. A w dniu sprzedaży? serio nie ogarniam, nigdy się tym nie interesowałem
backtobasics
Nowicjusz

13 Sie 2013, 09:41

Jeśli OC jest konieczne do złomowania jak pisze bonifacy to może gdzies kupisz krotkoterminowe OC(na dwa tygodnie).. Popytaj po TU..
backtobasics napisał(a):A w dniu sprzedaży?

A jesli znajdzie się kupiec to on nie musi kupować z ważnym OC, on tylko rejestruje i płaci OC od momentu zarejestrowania.. Dług pozostaje Twoim problemem..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

15 Sie 2013, 13:32

A nie możesz tego samochodu sprzedać za 100 zł panu Adamowi Maruckiemu? :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...

16 Sie 2013, 19:46

Twoja sytuacja wygląda słabo http://ubezpieczenia1info.blogspot.com/2012/03/brak-oc-kara-ufg.html

do złomowania /nie musisz mieć OC /, ale po zgłoszeniu złomowania w wydziale komunikacji co jest niezbedne do wyrejestrowania możesz spodziewać się listu z UFG :(

... i nawet jak wykupisz teraz jakieś OC - to w sumie nie zmienia faktu - nie masz ciągłości OC,
a teraz system UFG jest uszczelniony, bo ubezpieczyciele raportują każdą zawartą umowę.
STOKROTA
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 1995
Auto: mitsubishi carisma

22 Sie 2013, 14:54

dobra, czyli zgodnie z prawem tego nie rozwiążę

ale wracając do początku, bo nie wiem, czy logicznie rozumiem - kupiłem samochód, sporządziłem umowę, jeździłem na starym ubezpieczeniu i starych blachach, nigdzie nie zgłaszałem ani kupna ani rejestracji (jedyne co, to babka zgłaszała sprzedaż auta, ale tam można napisać co się chce) - czyli żaden z organów państwowych nie powinien wiedzieć o mnie. a skoro o mnie nie wiedzą - samochód może zniknąć w niewiadomych okolicznościach i nikt mi nic nie udowodni.

MotoAlbercik napisał(a):A nie możesz tego samochodu sprzedać za 100 zł panu Adamowi Maruckiemu? :wink:

tak a propos, właśnie taki był od początku pomysł, ale doszła jeszcze jedna niewiadoma :

silvo44 napisał(a):A jesli znajdzie się kupiec to on nie musi kupować z ważnym OC, on tylko rejestruje i płaci OC od momentu zarejestrowania.. Dług pozostaje Twoim problemem..

czyli samochód swoją drogą i opłaty swoją. ale tym samym tokiem myślenia - nigdzie nie wychylałem się do płacenia jakichkolwiek opłat za TEN samochód, więc skąd mają wiedzieć do kogo z tym iść?

nie wiem, może źle to rozumiem, ale według mnie ten samochód jest aktualnie "anonimowy" (oprócz tego potwierdzenia sprzedaży, czego przecież sam nie potwierdziłem). dodatkowo utwierdza mnie fakt, że jeszcze nikt nie pisał ani nie dzwonił, a jak chodzi o hajs to urzędasy zawsze pierwsze. chyba, że czekają i nabijają mi jakieś odsetki

ale jeszcze awaryjnie zapytam :
STOKROTA napisał(a):http://ubezpieczenia1info.blogspot.com/2012/03/brak-oc-kara-ufg.html

"powyżej 14 dni – 3 200 zł" to max kara? jeśli tak to pół biedy

---------------------
edit

jedyne co mi przychodzi do głowy to lewa umowa, z datą zbliżoną do daty kupna, oraz późniejsze rozmontowanie go i oddanie na złom (tutaj nie powinno być problemu, mam jako takie znajomości). tylko zostanie jedno pytanie - "czemu nie zgłosił pan sprzedaży?"

albo jakieś lepsze pomysły?
backtobasics
Nowicjusz

23 Sie 2013, 14:03

MotoAlbercik napisał(a):A nie możesz tego samochodu sprzedać za 100 zł panu Adamowi Maruckiemu?
taa pięknie moderator namawia do przestępstwa :shock: tak bo to jest przestępstwo
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Sie 2013, 16:07

pocieszny napisał(a):moderator namawia do przestępstwa

Spoko, jesli Ty sprzedajesz np. auto, spisujesz dane z DR - nie wiesz czy kupujący nie posługuje się "lewym" dokumentem.. Spisujesz umowę na dane z DR, idziesz wyrejstrować auto w WK .. i gotowe..Gdzie przestepstwo sprzedającego ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

23 Sie 2013, 21:29

widzę, że na tym forum sa bardzo odważni moderatorzy,

ciekawe, czy te rady, to z własnych doświadczeń ???

Chcesz mieć jeszcze większe kłopoty - to zrób tak jak Ci radzi :twisted:

jesli chodzi o kary UFG - zdaje się że tak kara odnosi się do roku braku ubezpieczenia
- za poprzedni rok, naliczana jest wg stawki 2012 , a za jeszcze poprzedni wg stawki 2011
2012 -

najgorsze jest to, że cokolwiek teraz zrobisz - jak zawitasz to WK ... to nożyce się odezwą :(
- tylko kwestai czasu
STOKROTA
Nowicjusz

23 Sie 2013, 21:52

STOKROTA napisał(a):najgorsze jest to, że cokolwiek teraz zrobisz - jak zawitasz to WK ... to nożyce się odezwą :(
- tylko kwestai czasu

Lepiej radż co robić w tej sytuacji , a nie strasz konsekwencjami. Jak myślisz poradzić koledze wybrnąć z sytuacji ? Może donieść do UFG sam na siebie i prosić o "wyrozumiałość urzędniczą " ? Jest tam chyba zapis że w przypadkach szczególnych kara może być umorzona.
bonifacy
Stały forumowicz

23 Sie 2013, 22:22

" a co znaczy w "uzasadnionych przypadkach"?

- czy ma 6 dzieci do wyzywienia?
- jest trwale bezrobotny odkąd kupił auto?
- ma nieskończone 8 klas SP- więc nie wie co to prawo?

...... itp???

_____ jesli chodzi o rady - to radzę jak najszybciej wyrejestrować( zezłomować) pojazd,
żeby nie wydłużać okresu braku OC

EWENTUALNIE

- sprzedać bratu, sistrze, koledze za symboliczną kwotę- ale zdecydowanie na podstawie prawdziwych danych,
i niech ta osoba wykupi OC na 30 dni ( np. w uniqa za ok 52 zł) i w tym czasie zezłomuje ( bo się popsuł i nie warto naprawiać)
- moze nawet uda się bez przerejestrowania ? - tego chyba mozna się dowiedzieć ( niech doradzą) na szrocie, który złomuje
- a potem tylko ten co kupił niech idzie do WK z umową kupna i zaświadczeniem o złomowaniu - .... w końcu tak się może zdarzyć - więc jak nie ma powodu do przerejestrowania, to może jakoś ominie się UFG

przyznaję ... troche wymyśalam :cry: - nie wiem czy to zadzaiła,
ale w pewnym sensie odcina aktualnego właściciela pojazdu od urzędów :naughty:
STOKROTA
Nowicjusz

23 Sie 2013, 23:06

STOKROTA napisał(a):przyznaję ... troche wymyśalam :cry: - nie wiem czy to zadzaiła,
ale w pewnym sensie odcina aktualnego właściciela pojazdu od urzędów :naughty:

Ale to już coś z Twojej strony. Problem jest takiej miary czy urzędnik zabawi się w archeologa.Być morze w natłoku informacji sprawa obejdzie się bezboleśnie. Przejdzie okres przedawnienia.
bonifacy
Stały forumowicz

24 Sie 2013, 22:35

pocieszny napisał(a):taa pięknie moderator namawia do przestępstwa :shock: tak bo to jest przestępstwo

Nikt nikogo nie namawia do żadnego przestępstwa - pan A.Marucki, z tego co słyszałem od kolegi mojego kolegi, ma legalny autozłom. Więc radzenie komuś, żeby sprzedał auto na złom nie jest żadnym przestępstwem.
Zanim coś napiszesz - pomyśl. Narazie to ty popełniasz przestępstwo - oskarżasz mnie o to, że ja namawiam kogoś do łamania przepisów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000