OC - stłuczka a utrata zniżek

17 Sie 2016, 17:38

Witam,

Mam do Was pytanie, bo nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi (z ubezpieczycielem się jeszcze nie kontaktowałem). Jakieś 2 miesiące temu spowodowałem małą stłuczkę. Stłuczka była z mojej winy (nie wyhamowałem w korku i uderzyłem w tył innego samochodu), spisałem oświadczenie i dałem je poszkodowanemu.

Mam aktualnie mały problem, ponieważ jakiś tydzień temu dostałem od mojego ubezpieczyciela ofertę na przedłużenie polisy OC na kolejny rok. Problem w tym, że z tego co widzę to nie zostały mi pomniejszone zniżki za bezszkodową jazdę (a tak w teorii powinno się stać). Z tego co wiem obowiązek zgłoszenia szkody spoczywa na poszkodowanym i ja nie mam pojęcia czy ten ktoś już to zrobił, czy w ogóle ma zamiar to zrobić. Czy mogę śmiało opłacić OC za kolejny rok po cenie, którą dostałem od ubezpieczyciela? Czy nie wynikną w przyszłości z tego jakieś problemy?
DarkMen58
Obserwowany

Auto: Seat Toledo II

22 Lut 2017, 13:11

jedź do multiubezpieczalni najpewniej coś Ci wybiora
TCPolska
Obserwowany

Miejscowość: Kielce
Prawo jazdy: 17 06 1987
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW

22 Lut 2017, 22:07

TCPolska nie wydaje Ci się że post nieaktualny? Patrzyłeś na datę?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Kwi 2017, 11:20

Możesz śmiało opłacać OC za kolejny rok (pewnie już to zrobiłeś). W najgorszym wypadku ubezpieczyciel zrekalkuluje Ci składkę, którą będziesz zobowiązany dopłacić.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...