OC - stłuczka a utrata zniżek

17 Sie 2016, 17:38

Witam,

Mam do Was pytanie, bo nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi (z ubezpieczycielem się jeszcze nie kontaktowałem). Jakieś 2 miesiące temu spowodowałem małą stłuczkę. Stłuczka była z mojej winy (nie wyhamowałem w korku i uderzyłem w tył innego samochodu), spisałem oświadczenie i dałem je poszkodowanemu.

Mam aktualnie mały problem, ponieważ jakiś tydzień temu dostałem od mojego ubezpieczyciela ofertę na przedłużenie polisy OC na kolejny rok. Problem w tym, że z tego co widzę to nie zostały mi pomniejszone zniżki za bezszkodową jazdę (a tak w teorii powinno się stać). Z tego co wiem obowiązek zgłoszenia szkody spoczywa na poszkodowanym i ja nie mam pojęcia czy ten ktoś już to zrobił, czy w ogóle ma zamiar to zrobić. Czy mogę śmiało opłacić OC za kolejny rok po cenie, którą dostałem od ubezpieczyciela? Czy nie wynikną w przyszłości z tego jakieś problemy?
DarkMen58
Obserwowany

Auto: Seat Toledo II

22 Lut 2017, 13:11

jedź do multiubezpieczalni najpewniej coś Ci wybiora
TCPolska
Obserwowany

Miejscowość: Kielce
Prawo jazdy: 17 06 1987
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW

22 Lut 2017, 22:07

TCPolska nie wydaje Ci się że post nieaktualny? Patrzyłeś na datę?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Kwi 2017, 11:20

Możesz śmiało opłacać OC za kolejny rok (pewnie już to zrobiłeś). W najgorszym wypadku ubezpieczyciel zrekalkuluje Ci składkę, którą będziesz zobowiązany dopłacić.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Deska windsurfingowa na dachu
    Jak przewieźć deskę windsurfingową lub kajak? Sprzęt pływający jest szczególnie trudny do przewożenia. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie go na dachu i odpowiednie przymocowanie do belek mocujących. ...