Zakup auta z ważnym ubezpieczeniem i przeglądem. Co i jak?

09 Kwi 2017, 14:31

Witam drodzy forumowicze.
Jeżeli nie ten dział/temat był wałkowany przepraszam. Nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi.
Kupiłem swój pierwszy samochód. Ma ważny przegląd i ubezpieczenie do następnego roku. Mam na to papier. W związku z tym mam obowiązek go na nowo ubezpieczyć czy mogę poczekać aż upłynie termin ważności aktualnego ubezpieczenia? Większość osób jak pytałem o to, to dostałem odpowiedź, że oni ubezpieczali na nowo na siebie. Raz słyszałem, że mogę jeździć tylko poinformować ubezpieczalnie o zmianie właściciela auta. Słyszałem też, że osoba, która go ubezpieczała może anulować ubezpieczenie dzięki temu odzyska część pieniędzy a ja nie będę miał informacji, że auto jest nie ubezpieczone. Więc jak to z tym jest?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Dawid.
dawidek957
Obserwowany

Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Kwi 2017, 18:25

Prawnie powinieneś wpierw przerejestrowac auto a potem zgłosić się do UB w celu zmiany właściciela. Czasami jest tak że warto zmienić firmę UB bo korzystniejsze ceny mają. Wszystko zależy od tego jaką jest różnica w znizkach między Tobá a właścicielem polisy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Kwi 2017, 20:21

Po zakupie samochodu możesz kontynuować ubezpieczenie po poprzednim właścicielu. Z tym, że warto zgłosić się do ubezpieczyciela celem zrobienia ewentualnej kalkulacji i przepisania ubezpieczenia - jak przerejestrujesz samochód, zmieniają się dane właściciela i te dane powinny się też zmienić na ubezpieczeniu. Może się zdarzyć, że po zrobieniu rekalkulacji, będzie trzeba dopłacić jakąś kwotę. To zależy od zniżek jakie posiadasz. Może być tak, że nic nie będziesz dopłacał, a ZU tylko zmieni dane na ubezpieczeniu. Warto też sprawdzić oferty innych ubezpieczycieli, bo może się okazać, że kontynuacja ubezpieczenia po poprzednim właścicielu się nie opłaca ( w przypadku ewentualnej dopłaty ). Trzeba wziąść pod uwagę, że kontynuacja ubezpieczenia zazwyczaj nie jest na 12 m-cy, tylko krócej. A nowe ubezpieczenie jest liczone na 12 miesięcy. Czasami więc warto zrezygnować z kontynuacji, wypowiedzieć umowę i zawrzeć nową. Wszystko zalezy od tego jak postąpi ubezpieczyciel poprzedniego właściciela i jak policzą cię gdzie indziej. Jak widać, warto więc poświęcić troszkę czasu na kwestię ubezpieczenia i przekalkulować co się bardziej opłaca.
dawidek957 napisał(a):Słyszałem też, że osoba, która go ubezpieczała może anulować ubezpieczenie dzięki temu odzyska część pieniędzy a ja nie będę miał informacji, że auto jest nie ubezpieczone.

Absolutne bzdury - poprzedni właściciel nie może wypowiedzieć ubezpieczeia. Ma obowiązek wraz z DR przekazać ci też formularz ubezpieczenia. to do ciebie nalezy decyzja, czy ubezpieczenie wypowiesz czy będziesz kontynuował. Jeżeli zrezygnujesz i zawrzesz nową umowę, to wtedy poprzednik może liczyć na zwrot części ubezpieczenia. Ale decyzja nalezy do ciebie, a sprzedający nie ma w tej kwestii nic do gadania. Ma natomiast obowiązek zgłosić się do ubezpieczyciela z umową K, celem poinformowania ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...