OC

21 Lis 2008, 20:22

Mam pytanie:)....
Jeżeli np.Jakiś pan ma samochód np. maluszka....skończyło mu się OC i nie wykupił na następny rok tylko podziękował ubezpieczycielowi i nie wykupił OC u nowego ubezpieczyciela i sprzedał tego maluszka...
To czy nowy właściciel musi kupić OC jeżeli nie używa samochodu na drogach tylko jeździ po swoim podwórku...?
beka_18
Nowicjusz

Miejscowość: Pszczółki

22 Lis 2008, 10:53

Jeżeli nowy właściciel zarejestruje autko,to musi go ubezpieczyć.
Dodatkowe info - jeżeli została wypowiedziana umowa OC i podczas sprzedaży samochód nie ma ważnego OC,to pamiętać należy,że nie można nim jechać z miejsca sprzedaży do np. domu.Pozostaje tylko laweta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2008, 13:51

Jest obowiązek w naszym kraju posiadania cały czas ważnego OC obojętnie czy się stoi czy się jedzie.
Pisaliśmy o tym tu
https://www.forumsamochodowe.pl/viewtopi ... c&start=15

Podam jeszcze raz ważne linki:
1. tu jest link do strony Ubezpieczony Fundusz Gwarancyjny (UFG) - czuwa nad realizacją obowiązku z obowiązkiem ubezpieczenia - POWSTAJE NAJPÓŹNIEJ W DNIU REJESTRACJI POJAZDU.
Pojazd o którym piszesz jest już w Polsce zarejestrowany - ma tablice i dowód rejestracyjny.

http://www.ufg.pl/index.php?module=arty ... cje-ogolne

2. tu jest link do strony UFG - kary za brak OC

http://www.ufg.pl/index.php?module=arty ... laty-karne

TO OZNACZA:
1. Pan, który nie przedłużył OC prędzej czy później może mieć problem i dostanie karę 500 euro za brak ważnego OC
2. Od razu w dniu kupna wykup OC, żeby nie płacić ww. kary
3. przejazd lawetą, czy po podwórku nie zwalnia z posiadania OC. Jak np. jeżdżąc po podwórku przejedziesz sąsiada, który Cię właśnie odwiedził to zapłacisz z własnej kieszeni za wszystkie szkody jakiem mu wyrządzisz. Nawet można się liczyć z płaceniem dożywotniej renty........

Warto zapłacić kilka stów i mieć święty spokój. Szczególnie jest ma się taki OBOWIĄZEK

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

22 Lis 2008, 16:47

Aha czyli ogólnie jeżeli kupię auto bez przedłużonego OC i nie przerejestruje tego auta to problem bym miał ja i właściciel poprzedni samochodu ?
beka_18
Nowicjusz

Miejscowość: Pszczółki

22 Lis 2008, 16:50

Dokładnie tak.
On bo nie miał
Ty bo nie masz

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

24 Lis 2008, 17:10

Jeśli chodzi o przymus OC to wydaje mi się że jest to konieczne już na pewno nie dostanie się dowodu rejestracyjnego bez ważnego OC. Ostatnio tez musiałem ubezpieczyć w pzu samochód, którym jeżdżę sporadycznie bo w sumie jak cokolwiek się stanie to muszą mieć z kogo ściągnąć odszkodowanie.
gadzinka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...

25 Lis 2008, 13:41

trzeba ubezpieczyc, moj dziadek ma starego uno ktorym jezdzi tylko na wies obok do sklepu, niby kilometr ale i tak trzeba i tak, bo pozniej sa kary.....moj dziadek dostal najnizsza cene w link4, sam mu posprawdzalem ceny i faktycznie ludzie tez pisali ze przy malych pojemnosciach link4 wymiata.
on_24
Początkujący

02 Gru 2008, 13:44

beka_18 napisał(a):Mam pytanie:)....
Jeżeli np.Jakiś pan ma samochód np. maluszka....skończyło mu się OC i nie wykupił na następny rok tylko podziękował ubezpieczycielowi i nie wykupił OC u nowego ubezpieczyciela i sprzedał tego maluszka...
To czy nowy właściciel musi kupić OC jeżeli nie używa samochodu na drogach tylko jeździ po swoim podwórku...?

Witam, moze nie dokonca pasuje tu z tematem, ale jesli ktos akurat
chce wykupic oc to polecam AXA jest tansze niz link 4, do tego powołując
sie na numery ktore podaję nizej dostaniesz 50 zniżki na OC i 50 zł
znizki na AC wystarczy zadzwonic na 9522
powołać sie na polecenie od uzytkownika:

AA1021266/8

zakupując OC i AC oszczędzamy 100 zł :)
constantinpeb
Nowicjusz

03 Gru 2008, 12:40

Ubezpieczać się trzeba, niestety :-(. Ja się ubezpieczyłem niedawno online w uniqa. I poszło to całkiem sprawnie, nadspodziewanie. Przekonała mnie właśnie łatwość obsługi, cena, bo nie zbankrutowałem :D. Fakt, pewnie też miał znaczenie czynnik irracjonalny, bo to firma austriacka, a z Austria mam miłe wspomnienia...
kkerg
Nowicjusz

Miejscowość: z miasta

04 Gru 2008, 13:35

no stary jesli ja mialbym wybierac sobie ubezpieczyciela po kraju z jakim mi sie mile kojarzy to bym delikatnie mowiac zwatpil........podpowiem Ci cos, OC wybiera sie gdzie najtaniej, AC gdzie daja najlepsze warunki, radze Ci nasteopnym razem wlasnie tak wybieraj sobie ubezpieczyciela.
on_24
Początkujący

09 Gru 2008, 22:40

kupiłem auto tydzień temu, wypowiedziałem OC, mam te 30 dni. Nie przerejestrowałem go jeszcze, i teraz mam pytanko: gdy umowę spisałem tylko na siebie to mogę dodać do niej współwłaściciela czy najpierw muszę auto zarejestrować na siebie dopiero później mogę dodać współwłaściciela? Chodzi mi głównie o zniżki OC bo ja przez wiek miałbym zwyżkę, a dziadek ma dużo zniżki ;)
A i jeszcze jedno, aby wyrejestrować pojazd muszę go najpierw zarejestrować na siebie ?
Dr.Acula
Nowicjusz

10 Gru 2008, 08:42

Dr.Acula napisał(a):kupiłem auto tydzień temu, wypowiedziałem OC, mam te 30 dni. Nie przerejestrowałem go jeszcze, i teraz mam pytanko: gdy umowę spisałem tylko na siebie to mogę dodać do niej współwłaściciela czy najpierw muszę auto zarejestrować na siebie dopiero później mogę dodać współwłaściciela? Chodzi mi głównie o zniżki OC bo ja przez wiek miałbym zwyżkę, a dziadek ma dużo zniżki ;)
A i jeszcze jedno, aby wyrejestrować pojazd muszę go najpierw zarejestrować na siebie ?

1. zobacz tutaj na temat dopisywania w umowie
rozbieznosc-w-umowach-kupna-vt14072.htm

2. co rozumiesz jako wyrejestrowanie? zgłoszenie sprzedaży czy oddanie na złom?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

10 Gru 2008, 11:16

chyba przy rejestracji po prostu mozesz dodac wspolwlasciciela, chociaz nie wiem kumpel mi mowil jak to zrobil, ale chyba cos myle.....co do zwyzki za wiek, to ile masz lat, bo nie w kazdym masz zwyzke do 25 lat....
on_24
Początkujący

10 Gru 2008, 14:14

on_24 napisał(a):chyba przy rejestracji po prostu mozesz dodac wspolwlasciciela, chociaz nie wiem kumpel mi mowil jak to zrobil,

Jest opcja dopisania współwłaściciela w urzędzie komunikacji pod warunkiem, że ma się z nim wspólnotę majątkową (mąż, żona). Wtedy pisze się prośbę do urzędu o dopisanie współwłaściciela z podaniem, że ma się z nim wspólnotę majątkową.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

10 Gru 2008, 19:52

nie za bardzo się orientuję w tym wyrejestrowywaniu, ale wiem że sporo ludzi całe autka sprzedaje na części. Jakie kroki powinienem poczynić by "sprzedać autko na części"
Dr.Acula
Nowicjusz