OC w ratach i kupno samochodu

12 Cze 2020, 06:03

Witam. Wczoraj kupiłem auto z ubezpieczeniem niby ważnym na rok jednak się okazało że poprzedni właściciel miał miesięczne raty za OC. Z tego co się orientuję to te raty przejdą na mnie i moje pytanie brzmi jak to opłacać? Dostanę jakieś pismo z firmy ubezpieczeniowej? Dodam że termin kolejnej raty to 22.06.2020
Durda88
Obserwowany

12 Cze 2020, 08:39

Tak raty przechodzą na Ciebie. Zapytaj poprzedniego właściciela o nr konta na który je opłacał i tytuł jaki podawał (jakąś umowę która pozwala płacić w ratach). Najlepiej jednak jak skontaktujesz się z ubezpieczycielem i zapytasz. Raczej nic się nie zmieni.
Z tego co wiem po rozłożeniu na raty dostajesz maila z informacją jak opłacać składki więc poprzedni właściciel powinien Ci przekazać takie info.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Cze 2020, 08:02

Ja dodam jeszcze, że płatność w ratach powiększa całą sumę. Wydaje mi się, że jak zawrzesz nową umowę, to taniej cię to wyjdzie. Chyba, że tych rat nie zostało wiele. Musisz przeliczyć, co się bardziej opłaca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2020, 07:44

Powiem tak, można stosować różnego rodzaju wymyślne instalacje, ale i tak nie uzyskamy 100% pewności ochrony przed pożarem. Dlatego moim zdaniem, jak ktoś chce skutecznie zabezpieczyć samochód, to powinien zainwestować w jakieś porządne, kompleksowe ubezpieczenie OC.
Często jest tak,że są to usługi łączone razem z innymi bankowymi.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...