Ubezpieczenie po poprzednim właścicielu

31 Paź 2020, 17:17

Witam wszystkim, mam pewien problem gdyż jakiś czas temu kupiłem samochód osobowy Opla Astrę poprzedni właściciel miał ubezpieczony od Maja 2020 do Maja 2021 podzieloną na dwie raty. Pierwsza rata kończy się 27 Listopada więc wiedziałem że do tego czasu muszę złożyć wypowiedzenie(gdyż kwota była kosmiczna) jednak parę dni temu przyszło mi oświadczenie że wraz z kupnem samochodu muszę od razu zapłacić drugą ratę. Teraz nie wiem czy mam ten list zlekceważyć czy rzeczywiście mam obowiązek wpłacenia tej kwoty za drugą ratę? Proszę o pomoc
Gocu
Obserwowany

01 Lis 2020, 10:14

Gocu napisał(a):Pierwsza rata kończy się 27 Listopada więc wiedziałem że do tego czasu muszę złożyć wypowiedzenie(gdyż kwota była kosmiczna) jednak parę dni temu przyszło mi oświadczenie że wraz z kupnem samochodu muszę od razu zapłacić drugą ratę.
Od momentu, w którym zakład ubezpieczeń został powiadomiony o zmianie właściciela samochodu, będzie się domagał zapłaty pozostałej należności od nowego właściciela pojazdu. Czyli tak jak to opisałeś. Jednak w chwili rezygnacji przed końcem zapłaty terminu drugiej składki OC możesz wypowiedzieć taką umowę bez płacenia drugiej raty.
Ubezpieczyciel ma obowiązek zwrot kosztów za niewykorzystany każdy dzień z polisy od momentu kiedy z niej zrezygnujesz.

Resumując w twojej sytuacji musisz ponieść opłatę na rzecz ubezpieczyciela tylko za ten okres, w którym korzystasz z ochrony ubezpieczeniowej na mocy poprzedniej umowy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wezwać pomoc na drodze?
    Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...