OC Z NNW W SAMOCHODZIE

20 Kwi 2016, 10:59

Witam
W ubiegłym roku w sierpniu zakupiłem samochod który mial wykupione oc z nnw do 07.2016r. Przed zakupem poczytałem w internecie ze oc przechodzi wraz z samochodem wiec nie wykupowałem nowego oc. Po zakupie auta je przerejestrowałem wiec tablice tego auta sie zmieniły.
Tutaj pojawia sie moje pytanie (wiem ze pózno sie z tym obudziłem )
Z papierach z ubezpieczalni mam napisane inne tablice rejestracyjne niz te z samochodu ( przez to ze go przerejestowalem)
Czy z tego powodu grozi mi jakas kara? i co bym musiał zrobic gdy bede sprzedaawał auto ? musze zmienic dane? czy wystarczy ze sprzedam auto i powiadomie ubezpieczelanie
rtj009
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

22 Kwi 2016, 19:36

Nic się nie dzieje złego :) Jedynie powinieneś skontaktować się z ubezpieczycielem i przekazać info o zmianie tablic. Jednak jest ryzyko, że może wtedy Ci zrobić rekalkulację składki i będziesz musiał zapłacić dodatkowo za okres od momentu zakupu. Gdyby się okazało, że to duża dopłata warto zrobić porównanie cen (np. na naszej porównywarce :) ) i upewnić się ile kosztowałoby nowe OC na Ciebie. Jeśli będzie się bardziej opłacać to wypowiadasz starą umowę i tego samego dnia kupujesz nowe OC.

Jeśli nie będzie dopłaty to ubezpieczyciel wyda aneks do polisy i wszystko będzie grać :)

Z ważnych rzeczy to pamiętaj, że to OC się nie przedłuży automatycznie, więc wraz z końcem musisz mieć wykupione nowe OC. Jakby co to odezwij się na PW i pomożemy przy wyborze ubezpieczenia :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda MX-5 ze skrzynią automatyczną
    Po wersji Spring i Summer Edition do polskiej gamy Mazdy MX-5 dołącza model ze skrzynią automatyczną. Mazda MX-5 z dwulitrowym silnikiem MZR jest teraz dostępna również z sześciobiegową skrzynią automatyczną. Posiada ...