Samochód osobowy z kratką, zarejestrowany jako ciężarowy a zmiana OC

27 Kwi 2016, 10:53

Witam,

W przyszłym tygodniu będę kupował samochód, który posiada kratkę i jest zarejestrowany jako ciężarowy. Wszystko będę załatwiał na miejscu. Dopiero po (ze względów czasowych) zakupie będę się starał o zdemontowanie kratki i przerejestrowanie samochodu na osobowy. Nie wiem tylko co z OC - będą jakieś kłopoty formalnościowe albo dodatkowe koszta? Nie wiem jakie OC wybiorę - ponoć mają tam "szeroką ofertę". Mowa o Landcar w Starowej Górze k. Łodzi.

Dodam, że to będzie mój pierwszy samochód, więc jestem zielony w tych wszystkich sprawach, a chciałbym wiedzieć jak najwięcej dużo wcześniej.
Distrust
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2016
Auto: Nie mam

27 Kwi 2016, 11:34

Generalnie wszelkie zmiany jakie robisz w aucie trzeba zgłaszać ubezpieczycielowi i oni już wystawiają aneks do polisy (czasami może się to wiązać z dopłatami, bądź zwrotami nadpłaconej składki). Zmiana z ciężarowego na osoby powinna zakończyć się zwrotem części składki dla Ciebie :)

Jeśli chodzi o wybór OC to zachęcam do skorzystania z naszej porównywarki (link w stopce) i postaramy się znaleźć coś taniej dla forumowicza jeśli dasz znać na PW 8)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

27 Kwi 2016, 11:52

Szacunkowo jak duża jest różnica w składkach za osobowy vs osobowy zarejestrowany jako ciężarowy? Kilkadziesiąt / kilkaset zł?

Wszystko sprowadza się do tego by załatwić wszelkie sprawy na miejscu by móc wracać na kołach, bo Landcar jest 150 km od mojego miejsca zamieszkania. Tak więc OC też chciałbym u nich wybrać, a nie wiem co mają w ofercie - będę dzwonił dopiero w przyszłym tygodniu.

Obczajałem tą porównywarkę chwilę wcześniej, ale zrezygnowałem bo wymagała podania peselu lub imienia i nazwiska, a ja mam uczulenie na podawanie danych osobowych w internecie, więc unikam tego dopóki nie jest to konieczne :-)

Z tego co się orientuję to najtańsze OC oferują Aviva Direct i AXA Direct.
Distrust
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 11:56

To kto ma najtańsze OC, zależy od konkretnej sytuacji, dlatego lepiej sprawdzić.
W naszej porównywarce, aby zobaczyć, kto ma najtańszą ofertę dla Ciebie, nie musisz podawać danych osobowych. Wypełniasz cały formularz, nie podając jednak danych osobowych, sprawdzisz, wykupisz, gdzie Ci wyjdzie najtaniej, a po przerejestrowaniu zgłosisz to towarzystwu, by otrzymać obniżkę :naughty:
A skoro to Twoje pierwsze auto, to łap nasz krótki [link do Ubea wygasł] po wszelkich formalnościach :)
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

27 Kwi 2016, 12:14

Tak, to właśnie u Was sprawdziłem :-) Tyle że dla zwykłej osobówki bo:

brak możliwości kalkulacji dla samochodów ciężarowych

Ogólnie to bardzo fajnie zrobiona porównywarka. Wiele innych porównywarek wymaga podawania danych, których osoba szukająca samochodu jeszcze nie zna, a tutaj jest kilka uproszczeń.
Distrust
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 12:37

Distrust napisał(a):Obczajałem tą porównywarkę chwilę wcześniej, ale zrezygnowałem bo wymagała podania peselu lub imienia i nazwiska, a ja mam uczulenie na podawanie danych osobowych w internecie, więc unikam tego dopóki nie jest to konieczne

Zgadza się, wymagamy trochę danych, ale to jedyny sposób na poznanie realnych stawek :)

Imię + nazwisko + PESEL jest wymagany, aby zrobić weryfikację Twoich zniżek w UFG (robi to każdy agent stacjonarny, gdy przeliczasz u niego OC) :)
Bez tego to co byś zobaczył na wynikach jest "pi razy drzwi" i często przed samym zakupem okazuje się, że z atrakcyjnej oferty za 450 zł robi się nagle 680 zł po weryfikacji ;) Dlatego zastosowaliśmy taki system, aby uniknąć wprowadzania klientów w błąd.

Jednak do szybkiego przeliczenia nie ma potrzeby podawania PESEL (możesz zadeklarować swoją historię, jednak jeśli zrobisz to źle to przy weryfikacji może być to o czym pisałem wyżej). Podobnie telefon i mail również nie są potrzebne do wyliczenia.

Co do "tańszych" firm to często tak wychodzi, ale nie dla każdego kierowcy :P Np. dla Ciebie może być najtańsze PZU, lub np. Gothaer, a dla innego Axa, czy Link4 dlatego trzeba porównywać składki

Jeśli chodzi o różnice to też ciężko to realnie przewidzieć, ale mogą być róznice w setkach.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...