OC, zakup auta i ważność ubezpieczenia

18 Gru 2010, 20:45

Witam, jako ze jest to moj pierwszy post na forum na ktorym pewnie bede goscil czesciej, z racji zakupu pierwszego auta.

Problem jest tego rodzaju: Auto kupilem od pani, powiedzmy, Ani - pani uzytkowala samochod przez kilka miesiecy, jezdzac na blachach i ubezpieczeniu poprzedniego wlasciciela, powiedzmy, Andrzeja ;) Auto ma wazny przeglad, bylem w WK i wszystko jest w porzadku jesli chodzi o przerejestrowanie, ale mam problem z ubezpieczeniem. Polisa jest wystawiona w Allianz na pana Andrzeja - okres ubezpieczenia to 13-03-2010 do 12-03-2011, ale zapłacona jest tylko pierwsza rata. Czy w przypadku braku egzystencji w dokumentach włascicielki "pomiędzy" takie ubezpieczenie jest ważne? Nie wiem czy to ma cos do rzeczy, ale mam umowe kupna/sprzedazy zawarta pomiedzy p. Andrzejem i p. Ania, oraz taka sama umowe zawarta miedzy p. Ania a mna, które woze caly czas ze soba.

Moge jezdzic na tej polisie przez 30 dni od daty kupna (30.11.2010), czy jest ona juz nieważna?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za sensowna odpowiedz, poniewaz sam troche sie w tym gubie.
Jedrys
Nowicjusz

Miejscowość: Pieszyce

18 Gru 2010, 23:16

Polisa jest ważna. To, że rata nie została opłacona to sprawa między ubezpieczycielem, a osobą na polisie. Ty odpowiadasz za polisę i auto od dnia zakupy.

Osobiście, radzę jak najszybciej zgłosić się do Allianz i zadeklarować się, czy chcesz u nich pozostać (spisać nową umowę), czy rezygnujesz idziesz do konkurencji.

Nie wie jak Ty, ale ja lubię mieć porządek w dokumentach.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Kierowca i narciarz w jednym stali domu
    Zadając pytanie: Co łączy kierowcę i narciarza? Pewnie większość osób odpowiedziałaby, iż łączy ich samochód, którym narciarze najczęściej docierają pod stok narciarski. Jednak obie te grupy mają ze sobą ...