OC znizka - współwłasciciel prosze o pomoc

15 Maj 2011, 21:41

Witam otoz zamierzam kupic moj pierwszy samochod mam 27 lat i przy ubezpieczeniu OC nie bede mial zadnych znizek czy jesli wezme samochod jako wspolwlasciciel z ojcem ktory ma pelne znizki na OC czy one przejda na mnie i beda dotyczyc oplat tego samochodu?? Jak ta kwestia ma sie w rzeczywistosci prosze o porady

z gory dziekuje
Audi Przewaga Dzięki Technice!
Auditt
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolskie

15 Maj 2011, 22:29

Auditt napisał(a):Witam otoz zamierzam kupic moj pierwszy samochod mam 27 lat i przy ubezpieczeniu OC nie bede mial zadnych znizek czy jesli wezme samochod jako wspolwlasciciel z ojcem ktory ma pelne znizki na OC czy one przejda na mnie i beda dotyczyc oplat tego samochodu??

Będziesz płacił składkę dużo niższą, nie jestem pewien czy dostaniesz pełną zniżkę ojca, ale ja ostatnio zrobiłem coś podobnego (podarowałem pół samochodu teściowi) i składka spadła z ok. 1000 PLN do ok. 600... mimo że wtedy jakieś zniżki (chyba 10%) miałem. Generalnie najlepiej przejdź się/zatelefonuj po paru towarzystwach i upewnij się jaka sytuacja panuje w konkretnej firmie.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

16 Maj 2011, 08:55

Jeżeli bierzesz kogoś kto ma pełne zniżki na współwłaściciela to zniżki automatycznie masz pełne dodatkowo masz powyżej 25 lat to nie obowiązuje Cię już zwyżka na wiek jedyny minus jest taki, że przy kolizji/wypadku oboje tracicie zniżki.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

16 Maj 2011, 18:30

Witam

Ja mam troszkę inne pytanie ale w podobnym temacie. Otóż od 2006 roku jestem współwłaścicielem (razem z ojcem) samochodu. Tata miał 60 % zniżki na OC. Niestety tata zmarł miesiąc temu. Jak w takiej sytuacji wygląda kwestia moich zniżek? Czy przez ten okres czasu (od 2006 r) wyrobiłem sobie jakies zniżki? Dodam może ze w tym roku ukończyłem 25 lat. Prawo jazdy posiadam od 2004. Na kwitach z ubezpieczalni które znalazłem przy dowodzie rejestracyjnym nie widnieje moje nazwisko tylko taty jako głównego właściciela. Dodatkowo samochód w ramach spadku należy aktualnie w pewnej częsći (1/4 - tak mi powiedziano w sądzie) do mamy.

Zorientowanych w temacie proszę o odpowiedź
outkast1
Nowicjusz

16 Maj 2011, 18:47

outkast1 napisał(a):Czy przez ten okres czasu (od 2006 r) wyrobiłem sobie jakies zniżki?

Oczywiście ze tak...Oczywiscie musisz się pofatygować osobiście do FU i dowiedzieć się jakie w chwili obecnej masz juz znizki...
outkast1 napisał(a):Na kwitach z ubezpieczalni które znalazłem przy dowodzie rejestracyjnym nie widnieje moje nazwisko tylko taty jako głównego właściciela.

To nie ma zadnego znaczenia.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Maj 2011, 19:10

Aha.. Dziękuję :smile: Według kwitów samochód był przez pierwsze 2 lata ubezpieczony w Allianz, później natomiast w AXA. Rozumiem, że przy przedłużaniu umowy w AXA (jeśli zdecyduję się u nich) moje dotychczasowe zniżki zostaną uwzględnione. Samochód, ze względu na to, że jest przedmiotem spadku musi być także zarejestrowany na mamę, która nie posiada zniżek. Czy w jakiś sposób zawyży to koszt ubezpieczenia?

Pozdrawiam
outkast1
Nowicjusz

16 Maj 2011, 19:30

outkast1 napisał(a):Rozumiem, że przy przedłużaniu umowy w AXA (jeśli zdecyduję się u nich) moje dotychczasowe zniżki zostaną uwzględnione.

Akurat w tym przypadku nie ma znaczenia w jakiej firmie ubezpieczasz.Nabyte znizki sa honorowane w kazdej FU po przedstawieniu zaswiadczenia ze takowe posiadasz..
outkast1 napisał(a): Czy w jakiś sposób zawyży to koszt ubezpieczenia?

Tego niestety dokładnie nie wiem więc nie będę się wypowiadał.Jezeli miałoby tak byc to w momencie wymiany DR w WK niech "starsza"zrobi darowiznę na Ciebie i po problemie/gotowe druki w WK/....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Maj 2011, 13:26

Teraz nawet zaświadczenia o zniżkasz nie trzeba z reguły, po prostu oświadczasz, że masz takie, a nie inne zniżki i oni juz sobie to potem weryfikują.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa