Ocena auta Hyundai i30

16 Sie 2018, 17:36

Witam,

Proszę o pomoc w ocenie tego ogłoszenia, warto?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
maknet842
Obserwowany

17 Sie 2018, 11:08

Zastanawia bardzo niska cena jak na ten rocznik i przebieg - na otomoto tego typu i30 są o 10 tys. i więcej droższe.
Handlarz z reguły doskonale orientuje się w sytuacji rynkowej danego auta, bo to jego praca i nie wystawia wartościowego auta po zaniżonej cenie. Przyjąłbym założenie, że to mina i był bardzo ostrożny w trakcie weryfikacji auta, nawet pomyślałbym o skorzystaniu z profesjonalnej firmy w celu jego sprawdzenia.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

17 Sie 2018, 11:46

łysy napisał(a):Zastanawia bardzo niska cena jak na ten rocznik i przebieg - na otomoto tego typu i30 są o 10 tys. i więcej droższe.
Nie wiem jak Ty to szukałeś ale chyba coś Ci się pomyliło albo nie patrzyłeś na przebieg https://www.otomoto.pl/osobowe/hyundai/ ... %5D=diesel

Ja uwazam że jak na swój przebieg to cena jest normalna są i jeszcze tańsze. Auto pewnie było firmowe stąd ten przebieg. Plus że krajowe i serwisowane w ASO ale nie wiem czy bym dał tyle za auto z takim przebiegiem, ile robisz rocznie?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2018, 12:36

Kao napisał(a):Nie wiem jak Ty to szukałeś ale chyba coś Ci się pomyliło albo nie patrzyłeś na przebieg https://www.otomoto.pl/osobowe/hyundai/ ... %5D=diesel

Przebiegu faktycznie nie wpisywałem, ale dla mnie 167 tys. km to całkowicie normalny przebieg jak na 3-letniego diesla. Zauważ, że sztuki z przebiegami o 30 tys. km mniejszymi (dla przeciętnego handlowca to mniej niż pół roku jazdy) są droższe już o 7-8 tys. zł - aż takie miało być to znaczenie w przypadku tego auta?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

17 Sie 2018, 12:49

Zgadza się ale nie ma co się oszukiwać żywotność silników współczesnych jest mocno obniżona taki przebieg dla staszych aut to była rozgrzewka a teraz taki przebieg to już półmetek mają za sobą, wolałbym dorzucić i kupić od dilera albo osoby prywatnej z przebiegiem o połowę mniejszym, albo dobrać kredyt i wziąć nowy.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Sie 2018, 16:27

Rocznie to ok 40 tyś km,
Żeby kupić nowe to albo dołożyć drugie tyle albo w kredyt. Odpada.
Auto było firmowo.
Przed kupnem obowiązkowo sprawdzam na stacji.
maknet842
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...

17 Sie 2018, 23:06

Tak jak powiedziałem to już nie auta z lat 90'' 2000'' teraz 250tyś to już śmietnik, jeżeli od siebie mam doradzać skoro Cię nie stać dołożyć to zejdz z rocznika, weź sobie ok 2010 a od osoby prywatnej a z niższym przebiegiem ale to tylko moje zdanie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika