Ocena Golf IV|Audi A3 |Corolla Verso|Honda Civic

14 Kwi 2016, 19:58

Witam wszystkich,

Autko ma służyć przede wszystkim na dojazdy do i z pracy (~120km dziennie).

Chciałbym, żeby było dość dynamiczne (wyprzedzanie tira na krajówce) i nadało się na dłuższą trasę 1,2 razy do roku (500km w jedną stronę).

Budżet góra 15 tysięcy. Diesli wolałbym nie, ale czasem warto się zastanowić, chętnie gaz lub samochód do gazu.

Co powiecie na temat takiego golfa:
[link do oferty na Olx wygasł]

Oraz takiego audi:

Nie chodzi tu o porównanie tych dwóch aut, tylko ocenę osobno.

O tym golfie czytałem różne rzeczy. Jedne dobre jedne mniej. Może ktoś ma takiego i napisze czy to dobre auto i na co zwracać uwagę? :)

Czy można się bać skrzyni automatycznej w takim audi? Czy mimo automatu nadawała by się do gazu? Bo przebieg to raczej ma niewiarygodny... ;)

Kolejne autko to toyota corolla verso:
Czy to mógłby być strzał w dziesiątkę?

I taki civic:
Civic wygląda na ciekawą propozycję, szkoda, że 1.4 a nie 1.6. Ale ma gaz od niecałego roku, więc chyba fajnie.

Co myślicie o tych ofertach? Warto?
lubięPlacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 01 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Kwi 2016, 23:38

Moje zdanie jest takie, musisz się zdecydować czego szukasz? Bo to są skrajnie różne auta z rożnymi silnikami np. Golf 1,6 który kiepsko jeździ a pali też swoje (sprzedawca przesada w opisie o spalaniu), do tego torpeda czyli 1,8T i audi a3 a za chwilę minivan w dieslu itd..

Sprecyzuj...

Golf ładny, pewnie zdrowy, tablica starego typu więc długo w jednych rękach albo nawet cały czas od 1 właściciela ale silnik raczej typowy do miasta..na trasie będzie głośno i mało dynamicznie.
A3 fajnie ale drogie, no ale to jest to co ja mówię 1,8T nie da rady kupić za grosze, automat ok ale on mocno spowalnia moc, ja bym wybrał manual, do tego coś się z nim działo, przód i tył wg mnie.

A dalej to diesel się dla Ciebie nie nadaje, Honda może też nie być dynamiczna jak golf 1,6, trochę bezsensu.
Ogólnie to obejrzyj 1,8T ale najlepiej szukaj w manualu no i zwróć uwagę czy coś się z tym audi nie działo bo jak to szwajcar to pewnie był bity tu i ówdzie.
Ale wydaje się być zdrowy bo dość drogi.

Tylko zastanów się czego szukasz ,bo te auta to skrajności.
Jak ma być wolnossący VW to lepiej 1,8 125 KM albo 2.0 no ale zależy co znajdziesz.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2016, 20:49

Dzięki. W po przeczytaniu posta porozmawiałem z żoną. Doszliśmy do wniosku, że potrzebujemy coś w stylu A3 / Civica. Dojazdy do pracy ok 140km dziennie plus kilka razy w roku wypady po 500 km.

Chciałbym dynamiczne auto, które poradzi sobie z wyprzedzaniem na krajówkach, które dobrze przyjmie instalację gazową i jazda będzie w miarę komfortowa.

Budżet: 12 000 zł

Co powiecie o audi a3 1.6, np. z tej aukcji:

Tutaj kolejne, 1.8 125 KM (nie turbo):

1.8t 200 KM, spory przebieg, ale dla tyloletniego to chyba normalne:
Ostatnio edytowany przez lubięPlacki, 16 Kwi 2016, 21:01, edytowano w sumie 1 raz
lubięPlacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 01 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

16 Kwi 2016, 20:58

Ojj 1,6 raczej dynamiczny nie będzie, a przy tym hałas na trasie, więc komfortu nie ma co szukać. Jak komfort to może Audi A4/Passat B5?
A jak A3 czy Golf IV bo to jest to samo to min. 1,8 wg mnie, jeśli jakimś tam priorytetem jest dynamika.

1,6 jest ok do miasta, punkt A i punkt B ale trasa, jazda 100km/h +, wyprzedzania itd..trochę kiepsko.

A np takiego auto? (troche ponad budżet ale to lift, przykładowy egzemplarz)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2016, 10:38

Chcesz dynamiczne auto i zestawiasz muła 1,6 z 1,8T 200KM - to ja nie wiem co znaczy dla Ciebie "dynamiczne"
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...