Ocena oferty - Citroen Berlingo

15 Maj 2013, 13:16

Witam,
Mam nie mały dylemat. Szukam pierwszego auta, w sumie jeszcze dla dwuosobowej rodziny (choć w przeciągu 3 lat z pewnością się to zmieni). Ponadto często zabierałbym dodatkowe kilka osób w trasę stąd musi mieć powyżej 3 drzwi. Myślę, że miesięcznie będę wykonywał około 600-700 km (jazda po mieście oraz kilkakrotne ok 140 km trasy) i w diesel nie chce wchodzić za bardzo. Planowałem hatchbacka Focusa 1.6 16 V bądź Astrę G w podobnym silniku a tu dzwoni do mnie znajomy, który czasem dostaje auta do czyszczenia, że ma dostępnego Berlingo z Niemiec o następujących parametrach:

Rocznik 2003, 1.6 benzyna, przebieg 160 tys., z kompletną i potwierdzoną książką serwisową, suchym silnikiem, klimatyzacją, elektrycznymi szybami, 4 poduszkami, kompletem opon zimowych i letnich w dobrym stanie. I ogólnie bardzo dobrym stanie. Cena 11 tys.

Stąd dylemat, bo auto wydaje się pewne i pewnie ciężko będzie o egzemplarz w podobnym stanie. Tyle, że wizualnie nie jest to szczyt marzeń :) ale bym to przebolał.
Proszę o opinię czy oferta jest faktycznie warta uwagi i co sądzicie o tych autach.
Dodam, że w razie zakupu planowałbym za około pół roku założyć gaz.
lisssek
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica/Kraków
Prawo jazdy: 17 08 1996
Auto: Nie mam

16 Maj 2013, 00:36

Witam, ja również mam nie mały dylemat bo do tej pory wydawało mi się że berlingo są tylko 2-drzwiowe i do tego tylko dwu osobowe... Aczkolwiek mogę się mylić! Nie jestem znawcą takich samochodów. Jedyne co Ci mogę powiedzieć to, to że w trasie ten samochód to DRAMAT!!!

Aaaaaaaaaaa, ok. Nie wiedziałem że jest wersja cywilna :D. Mówiłem. Teraz już wiem.

Powiem tak: Pomimo że nie znam się na takich samochodach to przejrzałem rynek i... Ta cena nie jest aż ta okazyjna, aczkolwiek normalna też nie jest. Jest okazyjna ale bez szału. Tak to nazwę :). Oczywiście pod warunkiem, że ten egzemplarz na prawdę jest taki świetny. Jeżeli ten samochód Ci w niczym nie przeszkadza... No to czemu nie??? Tylko zastanów się czy ten samochód jest w aż tak dobrym stanie i jest na tyle pewny. ŻEBYŚ POTEM (ODPUKAĆ) NIE ŻAŁOWAŁ!!! Poza tym komfort jazdy w berlingo pozostawia bardzo dużo do życzenia, niestety... Przynajmniej w tym którym jechałem ja. Czyli - 1.6 hdi w wersji dostawczej. Nie wiem jak duża różnica jest między wersją osobową, a dostawczą. Pojedź na oględziny, przejedź się i powiedz że się zastanowisz. Normalnie... Po tej jeździe sam zadecydujesz.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

16 Maj 2013, 09:47

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście oględziny będą tutaj miały największy wpływ na decyzję. Wiesz może z którego roku był ten Citroen, którym jechałeś? Podobno powyżej 2002 kabina została wyciszona dosyć. Dodatkowo hdi z reguły jest głośniejszy od benzynowego, prawda? Określenie "DRAMAT" dotyczy dyskomfortu wywołanego głośnością czy może coś innego masz jeszcze na myśli?
lisssek
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica/Kraków
Prawo jazdy: 17 08 1996
Auto: Nie mam

16 Maj 2013, 10:29

lisssek napisał(a):Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście oględziny będą tutaj miały największy wpływ na decyzję. Wiesz może z którego roku był ten Citroen, którym jechałeś? Podobno powyżej 2002 kabina została wyciszona dosyć. Dodatkowo hdi z reguły jest głośniejszy od benzynowego, prawda? Określenie "DRAMAT" dotyczy dyskomfortu wywołanego głośnością czy może coś innego masz jeszcze na myśli?

Tak, HDI błędzie na 90% głośniejszy od benzyniaka. Poza tym dźwięk HDI na bank będzie bardziej denerwujący. Ale to dotyczyło ogólnie komfortu jazdy - jedzie się jak na taczce i dziwnie się czujesz w takim samochodzie :yes:. Promień skrętu takiego samochodu wypada gorzej niż w alfie 156. Więc zwracanie i manewrowanie tym samochodem (wbrew pozorom bo mnie to bardzo zaskoczyło, szczerze myślałem że będzie bardzo zwrotny) też czsami bywa denerwujące. Nie wiem z którego roku było tamto Berlingo ale szybko mogę się dowiedzieć. Jutro powinien Ci już napisać ;).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2012 / relacja
    Po raz pierwszy w Polsce odyły się Targi Pojazdów 4x4 w Warszawie! Ogólnopolskie Targi Pojazdów 4x4 OFFROAD SHOW POLAND w Warszawie to innowacyjne przedsięwzięcie, wychodzące naprzeciw rosnącej rzeszy ...