Ocena ogłoszeń

20 Kwi 2019, 20:32

Witam. Co myślicie? Prosiłbym o ocenę.

1.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2.
3.
4.
5.
Ergonix
Nowicjusz

20 Kwi 2019, 20:45

4 Auto z DK więc NAJLEPSZE , :lol: przebieg się zgadza, szkód brak
Afmeldt almindeligt d. 15-11-2018
przegląd eksportowy był
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

20 Kwi 2019, 21:28

4. Podgląd przeglądów:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... F601159193

Spód jak to w każdej Maździe z tamtych lat - do gruntownego sprawdzenia, tym bardziej, że ten egzemplarz stał bez jazdy 9 miesięcy, bo był wymeldowany na początku września 2011 do końca maja 2012.

Osobiście nie wiem czy bym się zdecydował na zakup 11-letniej Mazdy, ze względu właśnie na problemy z rdzą, na pewno tylko i wyłącznie po gruntownych oględzinach.
tomekdk

20 Kwi 2019, 21:34

tomekdk napisał(a):Osobiście nie wiem czy bym się zdecydował na zakup 11-letniej Mazdy

Już chyba rozważyłem wszystkie opcję w cenie do 30k, sedan/kompakt, benzyna i chyba Mazda wydaję się być najlepszym rozwiązaniem.
Ergonix
Nowicjusz

20 Kwi 2019, 21:44

sedan/kompakt = masz na myśli sedan/hatchback? - bo w jakimś temacie chyba wkradło się to nieporozumienie.

Jak zobaczysz Mazdę 6 od dołu to zrozumiesz o czym mówię, widziałem kilka takich od dołu, a też oglądałem 6-tkę GH z 2008 w zeszłym roku i miała już rdzawe kropki na tylnych nadkolach.
Mieliśmy też dwie 6-tki w rodzinie, najlepsze było to jak mechanik brał ją w górę na podnośniku za elementy zawieszenia, bo bał się za progi, niestety Mazda to badziewie w tej dziedzinie, można kupić kilkuletnie auto i sprzedać do max. 10 lat, ale później ryzyko rośnie i jak chcesz auto na lata to zdecydowanie trzeba by na to zwrócić ogromną uwagę, ewentualnie profesjonalnie zabezpieczyć.
Poza tym silnik 2.0 ma dobre opinie, ale im przebieg bliższy 200000km ... tym więcej zaczyna łykać oleju.

Tą z Danii możesz obejrzeć, bo w Danii bardzo popularne są konserwacje podwozia, tak to robią:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i gdyby miała to zrobione to byłby spory plus, szczególnie przy Maździe.
tomekdk

21 Kwi 2019, 19:01

tomekdk napisał(a):sedan/kompakt = masz na myśli sedan/hatchback? - bo w jakimś temacie chyba wkradło się to nieporozumienie.

Dokładnie, sedan czy hatchback, nie robi mi to różnicy.
Zatem co byś polecał z sedanów/hatchbacków do około 25-30k w benzynie? Oczywiście chodzi mi mniej więcej coś w stylu Mazda/Insignia, bo Corsy czy innego małego samochodu niestety nie chcę. :P
Ergonix
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...

21 Kwi 2019, 19:33

W Twoim przypadku warto by się najpierw zastanowić czy klasa kompakt nie byłaby odpowiednia, bo skoro nie jeździsz tak dużo w trasy to możliwe, że nie potrzebujesz większego auta. W nawiązaniu do tego - skupiając się na klasie kompakt byłbyś w stanie znaleźć nowsze auto z może lepszym przebiegiem, bo auta klasy D z myślą o użytkowaniu w mieście nie są kupowane, z drugiej strony - jak ktoś lata w trasy to przeważnie kupował diesla. Z "trzeciej strony" klasa D z benzynowcem to też nie jest zbyt częste powiązanie, bo właśnie diesle w tej klasie królują.

A w przypadku kupowania auta używanego w Polsce warto zwrócić uwagę na pewność auta, pewność przebiegu i bezwypadkowość, pewność sprzedawcy, wybór konkretnego modelu uznałbym za czynnik wtórny, bo lepiej kupić bezwypadkową Laguną 3 ... niż np. powypadkowe Audi, lepiej Mondeo z nieprzekręconym licznikiem, niż np. Accorda z przekręconym, itp.
W przeciągu ostatnich 2 lat miałem 7 samochodów i do każdego można się przyzwyczaić, polubić, szczególnie jeśli się nie robi nie wiadomo ilu kilometrów rocznie i wybiera auta o dobrej opinii, także czy kupisz Mondeo, Lagunę 3, C5-tkę, Mazdę 6, ewentualnie o klasę niższe ... na pewno je polubisz, bo to dobre auta, najważniejsze, żeby były sprawdzone i pewne.
tomekdk

22 Kwi 2019, 18:01

Jeszcze znalazłem taką 6-stkę. Również z Danii. Warto się zainteresować?

Ergonix
Nowicjusz

22 Kwi 2019, 19:29

Można obejrzeć, przebieg potwierdzony, był 1 właściciel w Danii, chociaż auto trochę stało, bo wymeldowane w Danii w listopadzie 2018.
W informacje zawarte w ogłoszeniu nie wierzymy, sprzedający pisze to, co kupujący chce przeczytać, auto trzeba prześwietlić osobiście, bo z tego co widać to kierownica zjechana niemiłosiernie. Pytanie teraz czy to nie czasami oznaka jazdy po mieście, bo jeśli to auto jeździło głównie po mieście to przebieg 175000km jest np. gorszy od auta, które miałoby 250000km nakulane na autostradach, dlatego szczególnie trzeba by sprawdzić sprzęgło, układ kierowniczy, skrzynię biegów.
No, ale jak masz blisko to można zobaczyć, bo na przedniej szybie naklejka firmy Tektrol, a to jedna z licznych firm konserwujących podwozia z Danii, trzeba też zweryfikować kiedy konserwacja była robiona.
Wchodząc jeszcze w szczegóły tego auta to data produkcji z dekodera:
"Production Date: 18.12.2007".
tomekdk

25 Kwi 2019, 15:58

tomekdk a co powiesz na Chevroleta Cruze'a?

Przykładowy egzemplarz:
Ergonix
Nowicjusz

25 Kwi 2019, 17:04

Niestety Cruze'a nie cierpię, raz jechałem obejrzeć, bo była fajna cenowo oferta, auto kilkuletnie z 80000km przebiegu, ale wróciłem z ogromnym niesmakiem.
1.8 140 koni w ogóle nie jedzie, plastikowe wykonanie, miałem wtedy Hondę Civic - także jak 2 światy jeśli chodzi o układ jezdny, do tego najdurniejszy dźwięk kierunkowskazu jakikolwiek słyszałem - ja bym po prostu go nie używał, by tego dźwięku nie słuchać.
tomekdk

26 Kwi 2019, 13:03

Zatem już mam mega mętlik. Jestem nastawiony na tą Mazdę 6 II, ale niestety nie mogę znaleźć odpowiedniego egzemplarzu w miarę blisko ode mnie (kujawsko-pomorskie).

Ewentualnie jakieś inne propozycje od Ciebie? Co byś polecił, jeśli chodzi o sedany/hatchbacki w benzynie? Niekoniecznie musi być za 30 tys. Mogę zejść nawet do 20 tys jeśli będzie fajny, w miarę młody (2007) rocznik, jak np. Vectra C.
Ergonix
Nowicjusz

26 Kwi 2019, 19:38

Generalnie to jeśli chodzi o mnie to nic za bardzo Tobie nie polecę, bo dla mnie najważniejsza jest pewność auta, tym bardziej jak kupujesz na polskim rynku, a polecić to mogę jedynie szukanie od sprzedawców, którzy mają jakąś tam renomę, a czy kupisz C5, Mondeo, Mazdę 6, Hyundaia Sonatę - lepiej kupić bezwypadkowe auto z oryginalnym - dobrym - stanem licznika niż szukać konkretnego z niewiadomego źródła.

Może spróbuj wpisać w otomoto "Kraj pochodzenia - Dania" i zobacz co tam jest w ofercie niedaleko Ciebie, auta z Danii można bardzo fajnie prześwietlić, tutaj jest darmowy poradnik do sprawdzania przebiegu i bezwypadkowości - www.samochodyzdanii.pl , ewentualnie wrzuć tutaj to prześwietlę.
tomekdk

29 Kwi 2019, 13:17

tomekdk napisał(a):Może spróbuj wpisać w otomoto "Kraj pochodzenia - Dania" i zobacz co tam jest w ofercie niedaleko Ciebie

Sprawdziłem, niestety nic nie znalazłem ciekawego.

Co powiesz o Astrze J?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Peugeot 508?
Ergonix
Nowicjusz

29 Kwi 2019, 15:41

Niestety nie oceniam konkretnych egzemplarzy jeśli nie są z Danii, bo te można w systemach prześwietlić, a tak to innych za bardzo nie ma na jakiej podstawie oceniać.

Taką Astrę J można było kupić z wyprzedaży rocznika za 50000zł.

Niestety silniki benzynowe w Peugeocie 1.6 THP nie należą do polecanych.
A cytat z drugiego ogłoszenia:
"Auto posiada benzynowy silnik o pojemności 1.6 i mocy 156 koni mechanicznych. Jednostka napędowa słynie z niezawodności i służy przez długie lata."
to naprawdę komedia :D
tomekdk