Rodzinne auto za 100tys. automat

04 Maj 2019, 08:47

Witam,

dawno mnie tu nie było. Kiedyś pomogliście wybrać mi samochód. Dlatego też piszę ponownie :)

Szukam auta do 100-110tys. złotych, które będzie autem rodzinnym przez ok 5-7 lat. Dlaczego taki okres? Póki co mam z żoną jedną pociechę, ale planujemy (wiadomo, że planować sobie można :D ) drugie i z tego też powodu szukamy auto rodzinnego. Daję sobie bufor 5-7 lat na wożenie wózków/fotelików itd, dlatego auto będzie służyć nam przez ten okres, później będę mógł kupić coś pod siebie.

Nie mam pojęcia natomiast co wybrać. Kilometrów raczej nie robimy za dużo, bo przeprowadziliśmy się już z daleka i w sumie te 10-13tys. km rocznie to jest chyba max, co zrobię autem. Zależy mi na automacie. Całe życie jeździłem manualem, ale ostatnio miałem okazję dwa razy przejechać się dwoma automatami i stwierdziłem, że też chcę.

Czy warto szukać auta używanego za taką kwotę, czy iść w nowość? Jak by można było coś rozsądnego znaleźć, to coś dorzucę albo wezmę w 3*33 i jakoś to przeboleje.

Moim marzeniem było Mondeo MK5, ale żona stwierdziła, że będzie za małe i ona chce SUVA. Z tego, co tak poprzeglądałem, to wpadło mi w oko kilka aut;

1. Nissan Qashqai
2. Nissan X-trail
3. Hyundai Tucson
4. Ford S-max

Myślałem też o tym Mondeo MK5 i nawet Superbie, ale no nie wiem, czy uda mi się żonę przekonać do czegoś innego niż SUV.

Bardzo będę wdzięczny za pomoc. Auto chciałbym kupić tak myślę max do sierpnia, więc jest jeszcze trochę czasu.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
lostDesper
Nowicjusz

Miejscowość: Lbn

04 Maj 2019, 09:00

Po pierwsze to wsiądźcie do takiego SUV-a jak Qashqai i zobaczcie ile tam jest miejsca - mało. Kompaktowe kombi będzie bardziej przestronne od kompaktowego SUV-a. W Tucsonie jest lepiej, ale jeśli ma to być naprawdę przestronne auto to najlepszym wyborem. Z suvów będzie X-Trail.
Wg mnie najlepszy wybó dla rodziny to:
1. Minivan, np. Ford S-max, Citroen C4 Grand Picasso/Spacetourer
2. Kombi segmentu D np. Kia Optima, Hyundai i40, VW Passat
3. Duży SUV np. Nissan X-Trail, Skoda Kodiaq, Renault Koleos
4. Duże kompaktowe kombi np. Skoda Octavia

Na koniec porównaj sobie ceny tych aut (nowych) i zobaczysz, że najdroższy w zakupie jest SUV. Później jest też droższa eksploatacja (wyższe spalanie, droższe opony itp.).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Maj 2019, 09:39

Ja bym tu widział zamiast SUV wyższe kombi. Mam namiary na ładne xc70 ale w dieslu od pierwszego właściciela z salonu PL.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Maj 2019, 10:19

Pytanie czy warto "przepłacać" za XC70 skoro można wziąć zwykłe V70? Przestronne auto z rozsądnymi kosztami utrzymania. Auto bezpieczne, technicznie ma trochę wspólnego z Mondeo Mk4.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Maj 2019, 10:41

Tylko żonie autora tematu podoba się SUV, XC70 ma podobne właściwości. Z żoną się nie dyskutuje :)
Pewnie V70 to dobre auta, duże, wygodne i pojemne, w sam raz na 4 osobową rodzinę.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...