Ocena Pojazdu czy warto kupić

16 Sie 2014, 22:34

Dokładnie większość tych aut ma po 20 lat a toyota starlet już ją widzę któryś raz wystawioną, fiesta tak samo, seicento trochę za małe jak na 3 osobowa rodzinę... myślę ewentualnie nad tico.Ale Matrixa i tak pojadę zobaczyć nie zaszkodzi.
1gregor
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Sie 2014, 22:36

Teraz mi mówisz że chcesz pchac w Matiza 3 osobową rodzinę? Żartujesz sobie?
Przeciez to auto dla 1, max 2 osób, tylko do miasta. Jak życie Ci miłe i martwisz się o rodzinkę to weź zobacz na Lanosa z LPG.. A po górach na pewno Ci taki Matiz mało nie spali.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Sie 2014, 22:42

krikus napisał(a):Matiz ma ten plus że ma 5 drzwi i jest młody rocznikowo w porównaniu z autami z wcześniej podanych linków.

Kolejny plus jest taki, że można kupić ten samochód od pierwszego właściciela i w nie wychechłanym stanie. Nie ma aut doskonałych, ale Matiz bez wątpienia ma też sporo zalet, szczególnie dla osób, które chcą jeździć tanio. No i te wspomniane 5 dzwi :)
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Sie 2014, 22:51

1gregor napisał(a):To moje pierwsze auto jak na razie potrzebuje je aby nauczyć się jezdzić nie musi to być jakaś rakieta, ewentualny dojazd do pracy i jakieś zakupu kilka razy w tygodniu 20-30km z rodziną w sumie 3 osoby.
Ewentualnie [link do oferty na Olx wygasł]
Pisałem wcześniej rodzina w sumie 3 osoby
1gregor
Nowicjusz

16 Sie 2014, 22:53

To sobie daj spokój z Matizem. Skup się na czymś większym z gazem. Właśnie jakiś Lanos czy Astra F 1.6 8v- miałem taką, bardzo udany silnik, instalacja II generacji podejdzie, pai to 8l przy żwawej jeździe w mieście więc LPG jak wyregulujesz też tyle spali. Wyjdzie jak 4l benzyny, do tego bezpieczne i wygodne. Nie będziesz musiał wozić różańca w samochodzie przynajmniej :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

16 Sie 2014, 23:10

Koniu z tymi modelami co napisałeś mam problem nie moge nic znaleść , nie ma nic w moich okolicach.
1gregor
Nowicjusz

16 Sie 2014, 23:24

Koniu napisał(a):Jak życie Ci miłe i martwisz się o rodzinkę to weź zobacz na Lanosa

Masz na myśli to, że dwugwiazdkowy Lanos, jest bezpieczniejszy niż Matiz, który otrzymał trzy gwiazdki i nie zgiął się jak harmonijka w testach EuroNcap ? Zresztą to nie przypadek, gdyż Matiz projektowany był z takim właśnie zamysłem i na próżno w tamtych latach szukać różnych wieśwagenów, czy japończyków, które w tej, a nie rzadko i w wyższej klasie uzyskały by tak przyzwoity wynik. Przypominam, że mówimy o drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych.

Koniu napisał(a):A po górach na pewno Ci taki Matiz mało nie spali.

Lanos to już tym bardziej :D

Powyższe nie oznacza że neguję Lanosa. To dobry wybór, ale jak sam nie raz myślałem o tym aucie, to właśnie odstraszały mnie te dwie gwiazdki, oraz koszmarnie ponadprzeciętne w tej klasie spalanie :(
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Sie 2014, 23:38

Jeśli patrzysz na gwiazdki to gratuluję :ok: To jest ustawiane :ok:
Lanos jest 100 razy bezpieczniejszy niż Lanos który się wywli wchodząc przy 50 km/h w zakręt.
Matiz spali 7-8l
Lanos 12l LPG/ 2= 6l PB.
Który oszczędniejszy?
A zresztą można poszukać Carismy 1.6 90KM albo Cariny które mało palą, są bezpieczne i dobrze przyjmują LPG. A jak mniejsze to Astra.
Koniu
Forumowicz VIP

16 Sie 2014, 23:51

Koniu napisał(a):Jeśli patrzysz na gwiazdki to gratuluję.

Patrzę bo faktów nie mogę negować jeśli chcę o czymś rozmawiać na serio.

Koniu napisał(a):To jest ustawiane

Ale to oznaczało by, że tylko twoje testy są niezależne i jedynie słuszne. Tylko zasadnicze pytanie brzmi, gdzie takie przeprowadzasz, na podwórku ? I żeby nie było, wcale nie pytam złośliwie.

Koniu napisał(a): Lanos jest 100 razy bezpieczniejszy niż Lanos który się wywli wchodząc przy 50 km/h w zakręt.

To zabrzmiało dość enigmatycznie.

Koniu napisał(a):Matiz spali 7-8lLanos 12l LPG/ 2= 6l PB. Który oszczędniejszy?

Nie jestem mistrzem matematyki, ale z kalkulatorem w ręku wychodzi mi, że mniej spali Matiz, który łyknie do 9 litrów gazu niż Lanos palący 12-14 litrów gazu.

1gregor napisał(a):myślę ewentualnie nad tico.

Jeżeli chodziło by o ekonomię to chyba lepiej już nie można, ale jeżeli dobrze pamiętam, to ten samochód został dopuszczony do ruchu w naszym kraju, jedynie warunkowo. Chodziło właśnie o względy bezpieczeństwa. W razie kolizji, składa się jak bibułka :/
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Sie 2014, 11:40

Seicento małe na 3osobową rodzine a Matiz będzie lepszy? No chyba jaja sobie robisz..
Ja jeżdziłem Lanosem jak i Matizem i zgadzam sie z koniem zresztą pare innych osób też to już kiedyś pisało,Matiz jest mało stabilny na zakrętach,bałbym sie tym wchodzić w zakręt więcej niż 60-70km/h..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

17 Sie 2014, 14:06

Moonset napisał(a):Patrzę bo faktów nie mogę negować jeśli chcę o czymś rozmawiać na serio.

Jakich faktów? :shock: Gwiazdki to nie fakty tylko ustawianie pod tych co więcej hajsu dali.
Moonset napisał(a):Ale to oznaczało by, że tylko twoje testy są niezależne i jedynie słuszne. Tylko zasadnicze pytanie brzmi, gdzie takie przeprowadzasz, na podwórku ? I żeby nie było, wcale nie pytam złośliwie.

Trzeba analizować jak poszczególne auto wychodzi w wypadku po teście a nie na to ile gwiazdek dostało.
Moonset napisał(a):To zabrzmiało dość enigmatycznie.
Pomieszało mi się.. Lanos wychodzi 100 ray lepiej niż Matiz więc nie wiem po kiego sie czepiasz i pajacujesz jak dobrze wiesz o co chodzi.
Moonset napisał(a):Nie jestem mistrzem matematyki, ale z kalkulatorem w ręku wychodzi mi, że mniej spali Matiz, który łyknie do 9 litrów gazu niż Lanos palący 12-14 litrów gazu.

Rozpatrywałem Matiza bez gazu po raz jest takich większośc a dwa jesli mają gaz to zazwyczaj będą styrane zyciem.

A Tico to już w ogóle nie skomentuje...
Koniu
Forumowicz VIP

17 Sie 2014, 14:58

Barol napisał(a):Matiz jest mało stabilny na zakrętach,

To prawda, ja też potwierdzam, że wspomniane samochody nie mają predyspozycji sportowych, a Matiz może sobie tutaj pozwolić na najmniej z całej stawki, więc trzeba mieć tego świadomość.

Barol napisał(a):bałbym sie tym wchodzić w zakręt więcej niż 60-70km/h

Skoro piszesz, że byś się bał, to nie mam powodu nie wierzyć ci. Nie wiem czy się ze mną zgodzisz, ale uważam że sej, czy cienki są pod tym względem o wiele bardziej stabilne.

Koniu napisał(a):Jakich faktów? Gwiazdki to nie fakty tylko ustawianie pod tych co więcej hajsu dali.

Tym mnie zaskoczyłeś, nie podejrzewałem wcześniej że EuroNcap, jest tak przekupną organizacją. Dziwi mnie też, że to właśnie Deawoo "podkupiło" wszystkich, bo do tej pory bardziej podejrzewał bym o takie wałki marki niemieckie np. Mercedes, Bmw. Zresztą niemcy tacy już są, że często nieczysto prą na swoją stronę.
Mógł byś podrzucić jakieś wiarygodne linki na temat przekrętów w EuroNcap, zaniepokoiło mnie to co napisałeś i chętnie dowiedział bym się co oni tam wyprawiają.

Koniu napisał(a):Pomieszało mi się.. Lanos wychodzi 100 ray lepiej niż Matiz więc nie wiem po kiego sie czepiasz

Nie czepiam się i na prawdę nie wiem dlaczego źle zinterpretowałeś moje intencje. Staram się raczej rozmawiać w życzliwej atmosferze i chyba nie napisałem niczego co mogło by cię obrazić personalnie, bo przecież nie o to chodzi na forum.

Koniu napisał(a):Rozpatrywałem Matiza bez gazu po raz jest takich większość a dwa jeśli mają gaz to zazwyczaj będą styrane zyciem.

Matizów jak i Lanosów z instalacją LPG jest bardzo dużo, ale dlaczego akurat Matizy miały by być bardziej styrane, a flotowe Lanosy nie, to przyznaję że nie wiem. Kojarzy mi się, że zazwyczaj - bynajmniej statystycznie, większe samochody z większymi silnikami są bardziej intensywnie eksploatowane niż te małe. Ale oczywiście reguły nie ma i zdarzają się wyjątki.

Koniu napisał(a):A Tico to już w ogóle nie skomentuje...

Ja już to zrobiłem, żeby ostrzec autora tematu, przed wpakowaniem się na minę, ale gdybyś i ty to potwierdził, to były by to już dwa głosy ;)
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Sie 2014, 15:59

Koniu napisał(a):Jakich faktów? Gwiazdki to nie fakty tylko ustawianie pod tych co więcej hajsu dali.
Tu nawet nie chodzi o hajs i łapówki. Jeśli producentowi zależy na gwiazdkach to dostarczają enceapowcom model a właściwie konkretny egzemplarz auta niemal pancernego tak, aby osiągnął jak najlepszy wynik. A że te zwykłe produkcyjne są inne? No cóż :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Sie 2014, 16:10

Seji jest bardziej stabilniejszy od Matiza,rewelacji nie ma ale wypada lepiej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

17 Sie 2014, 16:23

mike1735 napisał(a):Tu nawet nie chodzi o hajs i łapówki. Jeśli producentowi zależy na gwiazdkach to dostarczają enceapowcom model a właściwie konkretny egzemplarz auta niemal pancernego tak, aby osiągnął jak najlepszy wynik. A że te zwykłe produkcyjne są inne? No cóż

Jeżeli faktycznie takie manipulacje mają miejsce, to jest to perfidna praktyka, żeby tak robić ludzi w Konia !

Barol napisał(a): Seji jest bardziej stabilniejszy od Matiza,rewelacji nie ma ale wypada lepiej.

Masz racje, pomimo wszystko, gokart to nie jest :)
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika