Ocena Pojazdu czy warto kupić

17 Sie 2014, 17:51

teraz te gwiazdki są bezsensowne, bo auta dostają punkty za jakieś głupie elektroniczne systemy bezpieczeństwa... po co wogóle je montować - jak ktoś jest piz** za kółkiem to mu nawet najlepsze systemy nie pomogą. Powinni inwestować w szkolenie kierowców a nie lampki na sesce rozdzielczej...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Sie 2014, 18:39

dzida napisał(a):teraz te gwiazdki są bezsensowne, bo auta dostają punkty za jakieś głupie elektroniczne systemy bezpieczeństwa... po co wogóle je montować - jak ktoś jest piz** za kółkiem to mu nawet najlepsze systemy nie pomogą. Powinni inwestować w szkolenie kierowców a nie lampki na sesce rozdzielczej...

Bardzo rozsądny głos z którym nie sposób nie zgodzić się. Te systemy to trochę tak jak ten kij, który ma dwa końce. Z jednej strony pomagają i strzegą bezpieczeństwa, ale z drugiej strony sprawiają, że kierowcy, szczególnie ci którzy wychowali się motoryzacyjnie na tych nowinkach, tracą prawdziwy odruch/instynkt i w zasadzie nie potrafią prawidłowo reagować w krytycznych sytuacjach np. jadąc samochodem bez takich systemów, czyli tak na prawdę jeździć nie potrafią :(
W każdym razie nic nie zastąpi świadomości i tak jak zasugerowałeś umiejętności. Są w Polsce szkoły bezpiecznej jazdy itd. ale niestety trzeba za to bulić z własnej kiesy, a szkolenia narzucone przez WORD nie gwarantują za wiele.
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Sie 2014, 21:29

Moonset napisał(a):Mógł byś podrzucić jakieś wiarygodne linki na temat przekrętów w EuroNcap

Naprawdę nie słyszałeś o tym w TV? :shock:
Moonset napisał(a):Nie czepiam się i na prawdę nie wiem dlaczego źle zinterpretowałeś moje intencje

W takim razie zwracam honor ale odebrałem to jako ignorancje z Twojej strony z powodu mojego błędu.
Moonset napisał(a):Matizów jak i Lanosów z instalacją LPG jest bardzo dużo, ale dlaczego akurat Matizy miały by być bardziej styrane

Z racji tego że małe silniki zawsze są gorsze do LPG :ok:
Moonset napisał(a):Ja już to zrobiłem, żeby ostrzec autora tematu, przed wpakowaniem się na minę, ale gdybyś i ty to potwierdził, to były by to już dwa głosy

W takim razie.. Potwierdzam :ok:
Moonset napisał(a):Masz racje, pomimo wszystko, gokart to nie jest

100 razy lepszy niż Matiz ale nie zapominajmy to dalej klasa A więc auto nie tworzone dla rodzin.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Sie 2014, 22:15

Koniu napisał(a):Naprawdę nie słyszałeś o tym w TV?

W zasadzie nie oglądam polskiej tv, więc naprawdę nie słyszałem o tym, a czytając wiele for internetowych nie spotkałem się do tej pory z takimi zastrzeżeniami.

Koniu napisał(a):W takim razie zwracam honor ale odebrałem to jako ignorancje z Twojej strony z powodu mojego błędu.

Co ty, nie o to w tym chodzi żeby robić sobie złośliwości. Po to jest fajne forum, żeby maniacy tematu mogli sobie pogawędzić i powymieniać poglądy, a że nie zawsze zgadzają się ze swoimi teoriami, to też nie jest to zaraz powód żeby kruszyć kopie :) Zresztą było by nudno gdyby wszyscy zawsze mieli takie samo zdanie :)

Ogólnie dziękuję za dyskusję i wymianę poglądów. Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy ;)
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Typ: Inny

17 Sie 2014, 22:21

Inna sprawa, że przez takich ślepo wierzącym systemom bezpieczeństwo spada. Taki jeden z drugim pomyśli, że może jechać jak najgorszy d...l, bo systemy go uratują.
dzida napisał(a): Powinni inwestować w szkolenie kierowców
Podobnie jest z fotoradarami i karami za jazdę po pijaku :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Sie 2014, 23:08

Moonset - nie obraź się, ale tutaj wystarczy trochę zdrowego rozsądku, logiki i podstawowej wiedzy z zakresu fizyki oraz wytrzymałości materiałów i wyobraźni by zweryfikować ile te gwiazdki NCAP są warte, już kompletnie abstrahując od bzdetów, o których wspomniał dzida.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prawidłowe wyposażenie apteczki samochodowej
    Obecnie w aucie musimy mieć apteczkę zgodną z normą DIN 13164 która przewiduje następujące wyposażenie: 1) Plaster 5mx2,5cm 1szt 2) Plaster z opatrunkiem 10x6cm 8szt 3) Nożyczki 1szt 4) Chusta trójkątna 2szt ...

17 Sie 2014, 23:37

jakoś ja nie mam ABSu i nie wjechałem w kogoś bezpiecznie hamując (inny wjechał we mnie) oraz ESP gdzie udało mi się wyjść z poślizgu cało bez jakichkowliek uszkodzeń auta mimo 90km/h na zakręcie w zimie (głupi byłem) i miesięcznego stażu za kierownicą więc gwiazdek nie zastąpimy mózgiem :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Sie 2014, 22:10

Ależ ja się zgadzam z Tobą. Pisałem, że to bzdety w kontekście porównawczym do faktu, że ncap nie spełnia głównego założenia i robi bzdurne testy samego wypadku. To jest meritum, te gwiazdki za systemy to wisienka na torcie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW