Ocena uszkodzenia opony Toyota Yaris 1 [FOTO]

13 Maj 2019, 14:19

Ocena uszkodzenia opony Toyota Yaris 1 [FOTO]

Ocena uszkodzenia opony Toyota Yaris 1 [FOTO] Ocena uszkodzenia opony Toyota Yaris 1 [FOTO] Ocena uszkodzenia opony Toyota Yaris 1 [FOTO]
Witam, na wstępie chciałbym poinformować że jestem początkującym kierowcą i proszę o wyrozumiałość.
Ostatnio podczas zmieniania opon zimowych (175/60/R14) na letnie postanowiłem stworzyć dwa komplety na stalowych felgach gdyż miałem 3 felgi z clio o rozstawie pasującym do mojego auta.
Dokupiłem 4 felgę o podobnym rozstawie u wulkanizatora i założyłem komplet opon otrzymany od poprzedniego własciciela (185/60/R14).
Po wykonanych operacjach zauważyłem zaraz po wyjeździe dużo cięższe prowadzenie auta oraz większe ściąganie w kolejnach. Po konsultacji z doświadczonymi kierowcami stwierdzili iż zmiana rozmiaru opon na szersze powoduje ww objawy.
Niemniej jednak wczoraj podczas oględzin auta przed wyjazdem zauważyłem na oponach mikropęknięcia po zewnętrznej stronie opon przedniej osi (one nie są w głąb z tego co sprawdzałem) [foto].

Czy należy wymienić przedni komplet opon ? Dodam że opony wyprodukowano 10 tygodnia 2016 r (odczyt z opony) .

Jeżeli byłaby konieczność wymiany to warto zmienić na szerokość zalecaną przez producenta 155 bądź 175?

I ostatnie pytanie czy różne szerokości opon przód/tył wpłyną negatywnie na komfort jazdy
bapass
Nowicjusz

Zdjęcia: 8

13 Maj 2019, 18:20

bapass napisał(a):Dokupiłem 4 felgę o podobnym rozstawie u wulkanizatora
Nie może być podobny tylko musi być dokładnie taki sam chodzi tu o rozstaw śrub, średnicę otworu centrującego, szerokość felgi i jej średnicę oraz osadzenie ET. To są parametry które muszą być takie same na wszystkich felgach. jeżeli jeden z nich będzie inny to nie powinno się zakładać takiej felg nawet jak pasuje.

bapass napisał(a):Po wykonanych operacjach zauważyłem zaraz po wyjeździe dużo cięższe prowadzenie auta oraz większe ściąganie w kolejnach. Po konsultacji z doświadczonymi kierowcami stwierdzili iż zmiana rozmiaru opon na szersze powoduje ww objawy.
Tak pewnie jest, Yaris to małe autko nie wiem jeszcze jaki masz tam silnik ale jak 1.0 to taki opony to przesada bo tam były chyba zalecane 155 a do silnika 1.3 175. Dopiero w Yarisce II były zalecane 185 ale z silnikiem 1.3.

bapass napisał(a):Niemniej jednak wczoraj podczas oględzin auta przed wyjazdem zauważyłem na oponach mikropęknięcia po zewnętrznej stronie opon przedniej osi (one nie są w głąb z tego co sprawdzałem) [foto].
To normalna rzecz na oponach takie ślady mikropęknięć które powstają na skutek eksploatacji. Jeżeli opony nie są niczym konserwowane i myte na bieżąco z brudu to proces starzenia gumy szybciej postępuje. Nie ma się czym tu przejmować.

bapass napisał(a):Czy należy wymienić przedni komplet opon ? Dodam że opony wyprodukowano 10 tygodnia 2016 r (odczyt z opony) .
Najlepiej by było założyć rozmiar zalecany przez producenta na przód i tył taki sam.

bapass napisał(a):Jeżeli byłaby konieczność wymiany to warto zmienić na szerokość zalecaną przez producenta 155 bądź 175?
Tak, czyli przy silniku 1.0 mniejszy a przy 1.3 możesz założyć ten większy.

bapass napisał(a):I ostatnie pytanie czy różne szerokości opon przód/tył wpłyną negatywnie na komfort jazdy
Jeżeli masz na myśli rozmiary 185/60R14 i 175/60R14 to tak bo tu oprócz innej szerokości masz też inne średnice. Zresztą sam odczułeś że komfort pogorszył się.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Maj 2019, 18:32

Dziękuję za obszerną odpowiedź.
Czyli ostatecznie zalecasz wymianę już tych opon czy mogę jeszcze przejeździć sezon? Co do felg mam nadzieję, że wulkanizatorzy znali się na tym co robią (choć zawsze może trafić się ktoś niekompetentny).
bapass
Nowicjusz

13 Maj 2019, 19:12

bapass napisał(a):Dokupiłem 4 felgę o podobnym rozstawie u wulkanizatora i założyłem komplet opon otrzymany od poprzedniego własciciela (185/60/R14).
Po wykonanych operacjach zauważyłem zaraz po wyjeździe dużo cięższe prowadzenie auta oraz większe ściąganie w kolejnach.

Cięższe prowadzenie, to jak napisał Cichy wina szerokich opon, do tego mają one większą średnicę, więc pewnie i "mocy" ubyło. Natomiast ściąganie może być spowodowane niewłaściwą felgą-inna szerokość, czy odsadzenie.
I to tę felgę należałoby sprawdzić w pierwszej kolejności, musi być identyczna z pozostałymi, a przynajmniej na jednej osi muszą być takie same wszystkie parametry.
Co do gumolepów, to nie liczyłbym na ich inwencję. Klient przywozi felgi z oponami, to zakładają, bez wnikania czy wszystko się zgadza.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Maj 2019, 19:22

Cichy77 napisał(a):Jeżeli masz na myśli rozmiary 185/60R14 i 175/60R14 to tak bo tu oprócz innej szerokości masz też inne średnice
Oprócz szerokości należy dobrać profil opony ( na czerwono ) tak jak kolega wyżej napisał że inne średnice . kalkulator/dobor-zamiennikow-opon/ Możesz się pobawić i przemyśleć o co biega.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

13 Maj 2019, 19:36

Wracając do głównego zapytania, czy opony ze zdjęcia nadają się jeszcze do użytkowania czy warto by było już je wymienić ?
Pozdrawiam ;) ii dziękuję za odpowiedzi.
bapass
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...

13 Maj 2019, 19:44

Śmiało możesz na nich jeździć.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2019, 19:47

Jeszcze sprawdziłem pewno rzecz zamontowane prze zemnie felgi mają następujące parametry:
Średnica:14″
Szerokość:5,50J″
Otwór centralny:60,1
Rozstaw śrub:4x100
Odsadzenie ET:36,00
Natomiast moja toyota powinna mieć :
Średnica:14″
Szerokość:5,50J″
Otwór centralny:54,1
Rozstaw śrub:4x100
Odsadzenie ET:45,00

Czy te niewielkie różnice mogą mieć wpływ na bezpieczną jazdę ?
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ;)
bapass
Nowicjusz

13 Maj 2019, 20:02

Ale chyba dystanse do otworu centralnego masz założone :?:
Te 9mm różnicy w ET raczej nie przeszkadza, ważne by felgi były identyczne.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2019, 20:24

yeti65 napisał(a):Ale chyba dystanse do otworu centralnego masz założone :?:
O czym Ty piszesz :?: Śruby kół w tym przypadku centrują :mrgreen: To taka patologia , kij że dziura w feldze za duża ale da się założyć. Na alu to pierścienie centrujące dają ale na stalówki to już nie bo i poco :shock: Choćby jednak to są takowe :?:
bonifacy
Stały forumowicz

13 Maj 2019, 20:39

Czyli dobre sa te felgi ?
Pierścieni nie zakładali mi wulkanizatorzy więc ich nie ma :)
pozdrawiam
bapass
Nowicjusz

13 Maj 2019, 21:07

bapass napisał(a):Czyli dobre sa te felgi ?
Nie
bonifacy
Stały forumowicz

13 Maj 2019, 21:33

bonifacy napisał(a):Choćby jednak to są takowe
Kupić można bez problemu.

bonifacy napisał(a):Nie
Lepiej i bezpieczniej zamienić je na oryginalne o odpowiednich parametrach.

Jak byś się uparł jeździć na nich to powinieneś dokupić pierścienie centrujące o odpowiednich parametrach i trzeba by sprawdzić czy opony nie będą obcierały np. o rant błotnika bo te felgi bardziej wystają na zewnątrz z racji innego ET. Jak by to były jakieś fajne alusy to można by jeszcze kombinować ale przy stalówkach szkoda zachodu :/
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Maj 2019, 21:37

Dziekuje wszystkim za udzielanie sie w watku zakupie nowe felgi dedykowane do mojego modelu. Pozdrawiam
bapass
Nowicjusz

13 Maj 2019, 22:57

bapass napisał(a):Czy należy wymienić przedni komplet opon ? Dodam że opony wyprodukowano 10 tygodnia 2016 r (odczyt z opony) .

Opony mogą być jeszcze na gwarancji. Czasem jest nawet 5 lat gwarancji. Raczej nie uznają Ci tych mikropęknięć jak złożysz reklamację więc chyba uznają takie pęknięcia za normę. Jeździłem na dużo starszych oponach z takimi drobnymi pęknięciami i nic się nie działo.
aGradory