REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nie może być podobny tylko musi być dokładnie taki sam chodzi tu o rozstaw śrub, średnicę otworu centrującego, szerokość felgi i jej średnicę oraz osadzenie ET. To są parametry które muszą być takie same na wszystkich felgach. jeżeli jeden z nich będzie inny to nie powinno się zakładać takiej felg nawet jak pasuje.bapass napisał(a):Dokupiłem 4 felgę o podobnym rozstawie u wulkanizatora
Tak pewnie jest, Yaris to małe autko nie wiem jeszcze jaki masz tam silnik ale jak 1.0 to taki opony to przesada bo tam były chyba zalecane 155 a do silnika 1.3 175. Dopiero w Yarisce II były zalecane 185 ale z silnikiem 1.3.bapass napisał(a):Po wykonanych operacjach zauważyłem zaraz po wyjeździe dużo cięższe prowadzenie auta oraz większe ściąganie w kolejnach. Po konsultacji z doświadczonymi kierowcami stwierdzili iż zmiana rozmiaru opon na szersze powoduje ww objawy.
To normalna rzecz na oponach takie ślady mikropęknięć które powstają na skutek eksploatacji. Jeżeli opony nie są niczym konserwowane i myte na bieżąco z brudu to proces starzenia gumy szybciej postępuje. Nie ma się czym tu przejmować.bapass napisał(a):Niemniej jednak wczoraj podczas oględzin auta przed wyjazdem zauważyłem na oponach mikropęknięcia po zewnętrznej stronie opon przedniej osi (one nie są w głąb z tego co sprawdzałem) [foto].
Najlepiej by było założyć rozmiar zalecany przez producenta na przód i tył taki sam.bapass napisał(a):Czy należy wymienić przedni komplet opon ? Dodam że opony wyprodukowano 10 tygodnia 2016 r (odczyt z opony) .
Tak, czyli przy silniku 1.0 mniejszy a przy 1.3 możesz założyć ten większy.bapass napisał(a):Jeżeli byłaby konieczność wymiany to warto zmienić na szerokość zalecaną przez producenta 155 bądź 175?
Jeżeli masz na myśli rozmiary 185/60R14 i 175/60R14 to tak bo tu oprócz innej szerokości masz też inne średnice. Zresztą sam odczułeś że komfort pogorszył się.bapass napisał(a):I ostatnie pytanie czy różne szerokości opon przód/tył wpłyną negatywnie na komfort jazdy
bapass napisał(a):Dokupiłem 4 felgę o podobnym rozstawie u wulkanizatora i założyłem komplet opon otrzymany od poprzedniego własciciela (185/60/R14).
Po wykonanych operacjach zauważyłem zaraz po wyjeździe dużo cięższe prowadzenie auta oraz większe ściąganie w kolejnach.
Oprócz szerokości należy dobrać profil opony ( na czerwono ) tak jak kolega wyżej napisał że inne średnice . kalkulator/dobor-zamiennikow-opon/ Możesz się pobawić i przemyśleć o co biega.Cichy77 napisał(a):Jeżeli masz na myśli rozmiary 185/60R14 i 175/60R14 to tak bo tu oprócz innej szerokości masz też inne średnice
O czym Ty piszeszyeti65 napisał(a):Ale chyba dystanse do otworu centralnego masz założone
Kupić można bez problemu.bonifacy napisał(a):Choćby jednak to są takowe
Lepiej i bezpieczniej zamienić je na oryginalne o odpowiednich parametrach.bonifacy napisał(a):Nie
bapass napisał(a):Czy należy wymienić przedni komplet opon ? Dodam że opony wyprodukowano 10 tygodnia 2016 r (odczyt z opony) .