Ochrona przed nagrzewaniem auta - płachta, plandeka lub inne

06 Cze 2011, 17:27

Witam ciepło :wink:

Na wstępie jestem nowy tutaj więc proszę dać mi chwilę na zapoznanie się z tym forum od strony technicznej, jeżeli coś zrobię nie tak wybaczcie.

Otóż jak napisałem w temacie. Szukam jakiegoś rozwiązania które sprawdzi się w takiej przykładowej sytuacji:

Mamy lato wiem że dzisiaj o godzinie 13 będę musiał wyjechać gdzieś z dzieckiem.
Zapowiada się piękny słoneczny dzień więc o 13 będzie gorąco.
Samochód zaparkowany w miejscu gdzie nie ma kawałka cienia więc temperatura w samochodzie będzie ekstremalna.

Co kupić i gdzie, aby móc rano kiedy jeszcze jest chłodno przykryć auto tak aby temperatura wewnątrz było możliwie jak najniższa. Zakładam że jest to jakieś rozwiązanie bo wsiadanie do tak nagrzanego auta jest nie przyjemne dla osoby dorosłej a dla dziecka szczególnie.

Klimatyzacji nie posiadam niestety a nawet gdyby była to schłodzenie auta też zajmie chwilę.
Najlepsza była by plandeka ze srebrną metaliczną powłoką ale z biedy zwykła też się nada.
Teoretycznie wystarczyło by przykryć chyba szyby bo to przez nie wpada najwięcej ciepła.

Polećcie coś, nakierujcie na coś ciekawego, wskażcie czego unikać aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto.
W ostateczności wchodzi w grę zrobienie czegoś własnoręcznie :razz:

Pozdrawiam
papcio chmiel
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

07 Cze 2011, 16:29

Ja ci Polecam Stawiaj go W cieniu ;)
A jaki Kolor ma Samochód?
Wasyl B4

07 Cze 2011, 19:32

Nie jest czarny jeżeli to miałeś na myśli w sumie kolor jest jasny więc nagrzewa się mniej.
Ale blacha to jedno a szyby to drugie.

Cień jest towarem deficytowym więc pokrowiec nadal poszukiwany.
Rozejrzałem się trochę i są różne materiały ceny również. Materiały to PEVA Tybond no i pewnie Polipropylen.

Czytam że podczas wiatru taki pokrowiec jest problemem, w deszczu również bo trzeba to potem mokre chować gdzieś ale na gorąco powinien spełniać swoją funkcję.

Nic jeżeli nikt nic nie doradzi to zaryzykuję i kupię.
papcio chmiel
Nowicjusz

07 Cze 2011, 19:47

Przez przednia szybe najwiecej wpada ciepla, jak masz czarna deske rozdzielcza to porazka do kwadratu, nawet klima potrzebuje pare min zeby auto schlodzic, bo taka rozgrzana deska potem grzeje ladnie.

A nie probowales samej tej metalicznej "plachty" na szybe przednia kupic i uzywac? Nie wiem jak to sie nazywa, ale mozna za grosze kupic w marketach. Jak na zewnatrz to pod wyciekraczki wsadzisz, to cale szybe powinno zakryc.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

07 Cze 2011, 20:32

Wszystko zależy jak pada słońce a jak stoi względem niego samochód. Jest możliwość zaparkowania przodem / tyłem ale daje to raczej niewiele.
Osłonę o której piszesz na przednią szybę mam i powiem trochę pomaga jeżeli jest auto postawione na wprost i na krótkie postoje.

Deskę mam czarną jak pewnie 99% aut :?:
Ideałem był by taki materiał jak mają ratownicy do okrywania ludzi przy wypadkach. Tylko musiało by być grubsze i wytrzymałe. Tak kombinuje :roll:
papcio chmiel
Nowicjusz

09 Cze 2011, 14:53

Nie ma nic z czego byłbyś w pełni zadowolony. Tego typu płachty, to raczej nabijanie kasy, a nie praktyczne rozwiązanie. Wkładki na przednią szybę mają zapobiegać nagrzaniu się deski rozdzielczej. Czasami trudno kierownicę wziąć w rękę z powodu nagrzania.

Można próbować kłaść wilgotne, białe ręczniki na deskę rozdzielczą. Samo zasłanianie szyb niewiele będzie dawać, bo nagrzewa się blacha.

Klimatyzacja w samochodzie jest metodą bardzo skuteczną. Owszem również potrzeba czasu, ale jeżeli deskę rozdzielczą przykryjesz ręcznikami - nie nagrzej się tak, przed jazdą pootwierasz okna i włączysz klimę na maksa, to wystarczy chwila, aby dało się wsiąść do samochodu. Pierwsze 5 km polecam jechać z klimą na full i pootwieranymi oknami, a później się zamykać.

Bez klimy to tylko zapewnienie wentylacji. Aczkolwiek na zostawienie uchylonych okien pewnie nie możesz sobie pozwolić?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Yeti 1.4 TSI z 7-stopniową skrzynią biegów DSG
    SKODA wprowadza dla modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI 7-stopniową skrzynię biegów DSG. Mając na uwadze rosnącą popularność modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI (122 KM), SKODA poszerzyła ofertę umożliwiając zamówienie ...

09 Cze 2011, 18:02

Za tą osłoną przedniej szyby i nagrzewaniem kokpitu to w sumie masz rację.
Zawsze myślałem że to przed nagrzewaniem wnętrza auta co pośrednio jest tym samym.

Okna w pewnym stopniu da się uchylić podjechać pod blok i obserwować ale to bardziej niż ryzyko jakiegoś włamania narażam się na bilecik od panów strzegących prawa i porządku opiewający na jakąś przyjemną kwotę. Ale to już inny temat.
papcio chmiel
Nowicjusz

10 Cze 2011, 19:37

papcio chmiel napisał(a):Za tą osłoną przedniej szyby i nagrzewaniem kokpitu to w sumie masz rację.
Zawsze myślałem że to przed nagrzewaniem wnętrza auta co pośrednio jest tym samym.

Czyli pozostaje Ci szukać cienia. Jest co prawda metoda na webasto. Webasto to ogrzewanie postojowe (może być też chłodzenie). Webasto jest albo elektryczne (np. podpinasz wtyczkę do gniazda), albo spalinowe (na benzynę lub diesla). Możesz programować, że webasto ma się włączyć o konkretnej godzinie, można też uruchamiać pilotem. Problem to koszt takiego urządzenia (ok. 3 tys. zł) no i koszt eksploatacji (pracuje spalając paliwo).

Webasto w samochodach osobowych w Polsce praktycznie niespotykane, bardziej w Skandynawii.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Cze 2011, 16:14

Polecam kupić owiewki na okna boczne. Najlepiej przyciemniane, nie widać wtedy że szyba jest uchylona, jednocześnie utrudniając włożenie czegokolwiek do środka. Temperatura zamiast 60 st wyniesie 40 a to już znacząca różnica. Najlepiej gdy miejsce do parkowania jest przewiewne. Bardzo ważna zaleta: chronią przed padającym deszczem.

Warto też inwestować auta z szybami atermicznymi (te zielone) Pochłaniają one większą część promieniowania cieplnego. Różnicę można odczuć kiedy słońce świeci ci na twarz przy zamkniętym oknie i przy otwartym. Nowsze samochody praktycznie zawsze są w nie wyposażone.

Pochodząc naukowo do sprawy, to sama srebrna folia będzie bardzo skuteczna, gdyż promieniowanie pochłonięte przez plastiki będzie zamieniało się na ciepło, a odbite od czegoś lustrzanego leci z powrotem w przestrzeń. Najwięcej ciepła dają nagrzane plastiki, faktycznie przetarcie deski rozdzielczej mokrą szmatką może odebrać jej kilka kilowatów :D

powodzenia w walce z upałem
Zdjęcie
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

13 Cze 2011, 13:27

Dishman, znam webasto super sprawa ale do zastosowań raczej profesjonalnych czyli dla kogoś kto w samochodzie i dzięki samochodowi zarabia na życie.

karlone, owiewki rozważę zakup jeżeli będzie w rozsądnych cenach.
mój model ma jakiś rodzaj szyb z delikatnym odcieniem zieleni. nie wiem co to ma dawać ale jest.

głownie chyba przednia szyba jest wyposażana w taki system ? po krótkiej chwili namysłu to z aut popularnych mają to Renówki najczęściej ? tak z obserwacji własnych stwierdzam.

dzięki za wsparcie :)
papcio chmiel
Nowicjusz