Wybór oleju

25 Kwi 2011, 13:12

Witam

Jestem tu nowy i nie mam pewności czy wybrałem odpowiedni dział na moje zapytanie, w związku z powyższym mam taka prośbę do moderatorów o wyrozumiałości i przeniesienie tego zapytania do odpowiedniego działu.

Mam problem z wyborem odpowiedniego oleju silnikowego. Waham się pomiędzy:
1. TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE 5W30
2. TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W30

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica miedzy tymi olejami (oba posiadają atest ACEA: A5/B5)

Olej będzie wlany do samochodów z silnikami DIESEL - Hyundai Accent 1,5 CRDI, Mitsubishi SpaceStar 1,9 DID, oraz Volvo V40 1,9TD Wszystkie samochody maja przebiegi od 150 000 do 200 000km.
newone
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

25 Kwi 2011, 18:00

Lepszy jest ten,na którym pisze jak byk ,DIESEL :!: Wiem tylko,że 9000 futura jest olejem uniwersalnym,z priorytetem stosowania w benzyniakach,ja do Diesla takiego oleju nie wleję :!: Gdyż czytałem publikacji na ten temat Fachowca z Orlenu,który jasno powiedział,do Diesla leje się olej na opakowaniu,którego pisze DIESEL :!: :!: :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Kwi 2011, 20:17

nie diesel bo to se można napisać na jakiejkolwiek nalepce :mrgreen: tylko ważne jest czy olej spełnia norme CF, CE lub CD
bo to są oleje do silników wysokoprężnych według starszej (amerykańskiej) nomenklatury bądź normy wg ACEA
B1-98, B2-98, B3-98 - oleje do silników z zapłonem samoczynnym w samochodach osobowych i dostawczych.
B4-98 - specjalne oleje do diesli, ale z bezpośrednim wtryskiem paliwa
E1-96/2, E2-96/2, E3-96/2, E4-98 - do silników diesla w samochodach ciężarowych.
itd.itp.

poza tym zależy jeszcze czy silnik ma listwe wysokiego ciśńienia olejowego (po inszemu czy ma pompowtryskiwacze) wtedy olej musi spełniać dodatkowe normy jakości określone przez producenta (na przykład Castrol ostatnio już nie spełnia :mrgreen: )

a co do olejów jakie wymieniłeś obydwa spełniają normy dla silników diesla więc jak stryjenka woli ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Kwi 2011, 21:00

Na temat olejów na Forum napisane jest wszystko,jeśli chodzi o ścisłość to Mitsubishi zaleca do tego silnika olej 10W40 CF-B2,VOLVO 15W40 lub 10W30 z Common rail-em,do Accenta natomiast trzeba lać. 5W30 lub 5W40.Czyli nadaje się ten TOTAL, tylko do Accenta :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Kwi 2011, 22:26

mitsubishi jak zrobiło ten silnik to nawet normy B5 nie było.... o oznaczeniach typu CI-4 lub CJ-4 nie mówiąc,
pomijając bezzasadność lania tak dobrego oleju do tego silnika, to idze 2 problemy 1 to to że film olejowy pozostawiany jest jak na te silniki bardzo cienki i niekoniecznie poprawi sprawność którejkolwiek jednostki, po 2 jeśli silnik był zalany wcześniej 10W40 lub jeszcze lepiej 15W40 to zalanie mocnej chemii jaka jest w oleju syntetycznym 5W30 może spowodować wypłukanie silnika i natychmiastowe zapchanie filtra oleju, co to daje można się domyślić

BTW Mitsu zaleca do tego silnika oleje od 0W30 do 15W50 w zależności od klimatu i obciążeń
tak samo jak każda inna firma do każdego silnika, olej dobiera się do środowiska pracy silnika a nie do kartki na silniku ;) zachowując choć odrobinę zdrowego rozsądku ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Kwi 2011, 08:43

Tak oczywiście Pocieszny,racja z tym klimatem.Jadąc np.do gorącego kraju najlepiej zastosować olej o wyższym wskaźniku lepkości.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Pogoń za najlepszymi czasami w symulatorze - Formuła E
    Dwaj kierowcy Audi: Daniel Abt i Lucas di Grassi, już 13 stycznia wystartują w trzeciej rundzie bieżącego sezonu Formuły E, która odbędzie się w Marakeszu, w Maroku. Jednak zanim zawodnicy staną na linii startu kolejnego ...

17 Cze 2011, 16:56

A ja polecam Ci coś takiego:
Szukasz odpowiedniego oleju dla siebie tutaj:
http://www.liqui-moly.pl/serwis/katalog-wymiany-oleju

a potem kupujesz go tutaj:
http://www.oliwiarka.pl
lub tutaj:
[link do oferty na Allegro wygasł]

bo masz znacznie taniej niż u oficjalnego dystrybutora oleje prosto z fabryki.
subarak
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków