Octavia 1.6 B+G 98r problem z obrotami i gazem

31 Gru 2013, 14:07

Witam. Kupiłem ostatnio Octavie 1.6 b+g z 1998 roku i mam z nią troche problemów.
Gdy zapale silnik auto samo nie utrzymuje się na obrotach i gaśnie. Troche faluje na tych obrotach nawet jak już jest rozgrzany, ale wtedy już chociaż nie gaśnie. Co to może być ? Obroty na zimnym silniku są na poziomie 500-600.
A drugi problem mam taki że auto nie przełącza się na gaz (gaz sekwencja) Po odpaleniu silnika pokazuje mi rezerwę chociaż zatankowałem do pełna i migają te dwie diody czerwona i niebieska.
Z góry dziękuje za pomoc.
Timati
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • 02 Sty 2014, 17:15

Znajomemu też tak falowało. Okazało się, że przyczyną jest przepustnica. Ale była to Audi B4.
    pepa
    Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
    Auto: Mazda

09 Sty 2014, 19:02

Witam

Kolego zacznijmy od tego jeśli dzieje się tak tylko na gazie to możemy wylkuczyć przepustnice.
    Auto na gazie jest autem o wiele bardziej czułym na wszelki czynniki. Na twoim miejscu wymienił bym filtr powietrza jest to nieduży koszt a może pomóc. Następnie można sprawdzić świece i kable. Dopiero potem bym szukał głębiej
    Capek97
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 1997
    Auto: Nie mam

09 Sty 2014, 22:33

Radzę odczytać błędy i sprawdzić czy nie ma lewego powietrza (dolot, łączenie kolektora z głowicą i wszystkie podciśnienia)... Proponuje również zmierzyć ciśnienie paliwa na listwie.

Pozdrawiam :).
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1993
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Pierwszy egzemplarz Toyoty Supry trafi na aukcję
      Nowa Toyota Supra 2020 w wersji produkcyjnej zostanie pokazana światu po raz pierwszy 14 stycznia 2019 roku na targach motoryzacyjnych w Detroit. Pięć dni później zakończy się aukcja pierwszego na amerykańskim rynku ...