Pokrowiec na samochód na zimę

16 Paź 2007, 08:49

Witam,

zastanawiam się nad kupnem pokrowca na samochód na zimę (na garaż mogę liczyć dopiero za rok).
Proszę o opinie osoby używające takich pokrowców, gdyż mam obawy co do następującej sytuacji - przykładowo, auto jest po trasie i chcę na noc założyć pokrowiec; w warunkach zimowych samochód jest mokry, ciężko go raczej osuszyć (zwłaszcza w przypadku opadów deszczu/śniegu) i pokrowiec zostałby założony na mokre nadwozie. Przy ujemnych temperaturach pokrowiec może przymarznąć do różnych obszarów nadwozia. Obawiam się, że ściągając pokrowiec następnego dnia może dojść do uszkodzenia lakieru (a w przypadku stosowania przez cały sezon zimowy może to wyjątkowo niekorzystnie odbić się na całym nadwoziu).

Ma ktoś doświadczenia w takiej kwestii? A może są pokrowce z jakiegoś specjalnego materiału zapobiegające takim problemom?
Proszę o opinie.

Pozdrawiam

P.S.
lakier mojego samochodu to metalic (czarny) jeśli to ma znaczenie.
myst
Nowicjusz

• 25 Lis 2013, 23:15

Witam
    kupiłem taki pokrowiec rok temu i używam go do dziś. Zakładam na mokry samochód i jak wieje to mi wyschnie. W zimę też nie przymarza do szyb bo nie przyjmuje wody, jest suchy. Jak wieje to wystarczy go mocno ściągnąć linką u dołu także zakrywa całe autko. Na razie nic się z nim nie dzieje, chociaż jeszcze jest na gwarancji. Jest lekki i mały po złożeniu, kupiłem go przez internet jeszcze mam katalog od nich z namiarami - zaraz sprawdzę - sklep.thbud.pl akcesoria motoryzacyjne. Jak dla mnie w zupełności starczy. Pozdrawiam :D
    Kamil99
    Obserwowany

Auto: Mesio

26 Lis 2013, 13:34

Taka plandeka nie ma prawa przymarznąć - obecnie są w LIDLU ..
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy: 01 09 1983
    Auto: TOYOT YARIS III
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2011

09 Sty 2014, 16:21

A mi kilkakrotnie przymarzła,wiec chyba z materiałem było coś nie tak... Teraz też planuje zakup nowej,wiem ze w Lidlu były,ale jak zawsze ciekawi mnie jej jakość.
    Oveo
    Początkujący

Auto: LEXUS

10 Sty 2014, 10:33

Oveo napisał(a):zawsze ciekawi mnie jej jakość.

Jakość jest zawsze zachwalana przez producenta i sprzedawcę.. A w życiu dopiero wychodzą prawdziwe problemy..
    Napisz coś więcej o tej plandece - czemu przymarzła ?? Moze na mokre auto założyłeś ??
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy: 01 09 1983
    Auto: TOYOT YARIS III
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2011
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
      Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...