Octavia gaśnie podczas deszczu

20 Wrz 2017, 15:42

Witam,
Mój ojciec ma Skodę Octavię 2000r z silnikiem benzynowym 1.6 75 KM AEE.
Problem jest kiedy pada deszcz. Silnik wtedy gaśnie. Nie da rady ponownie go uruchomić. Trzeba poczekać aż deszcz przestanie padać :D . Najdziwniejsze jest to, że nie pojawia się żadna kontrolka check engine. Po podłączeniu komputera jedynym błędem, który się pojawia jest "Zablokowany moduł sterujący". Ten błąd jest spowodowany od immobilisera (przy odpalaniu zapłonu czasem wyskakuje błąd immobilisera). W czym może być problem? Według mnie może to być wina sterownika. Sterownik nie pokazuje błędów, a silnik nie chcę odpalić. Dowiedziałem się, że sterownik znajduje w podszybiu, więc w miejscu gdzie może gromadzić się woda. Dzisiaj odchyliłem kawałek podszybia i powiem tak, sucho tam nie było.
MicMaj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2015
Auto: Volkswagen Golf VII
Silnik: 1.6 TDI 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

20 Wrz 2017, 20:10

A gaśnie podczas jazdy czy jak stoi i popada deszcz to też nie odpala???? Przeczyść odrazu kanały odpływowe w podszybiu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Wrz 2017, 20:12

Podczas jazdy. Gdy postoi i pada deszcz to ciężko odpala się silnik.
MicMaj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2015
Auto: Volkswagen Golf VII
Silnik: 1.6 TDI 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

20 Wrz 2017, 20:24

Sprawdź czy kompletny jest układ dolotowy, czy jest rura która idzie przed filtrem może wodę filtr zaciąga, przewody i świece w jakim stanie?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Wrz 2017, 11:44

Witamy.
Zdecydowanie należy zacząć od sprawdzenie odpływów z podszybia skoro było tam mokro. Przyczyną może być zalane połączenie sterownika silnika. Należy je odpiąć osuszyć i zabezpieczyć.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
    Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...